Μαθαίνοντας προγραμματισμό στην Ελλάδα του 2020

Μαθαίνοντας προγραμματισμό στην Ελλάδα του 2020

Σας έχει απασχολήσει ποτέ η επιλογή ενός καλού επαγγέλματος; Ποιος από εμάς δεν το σκεφτόταν, ιδιαίτερα όταν ήμασταν ακόμη στα θρανία; Η επιλογή ενός σύγχρονου, επικερδούς και ταυτόχρονα ενδιαφέροντος επαγγέλματος είναι μια βασική ανάγκη του κάθε ανθρώπου στην κοινωνία.

«Πως όμως μπορώ να διαλέξω ένα καλό επάγγελμα; Κάτι που να με ενδιαφέρει, αλλά και να μπορεί να με συντηρήσει;» Αυτή η σκέψη βρίσκεται στο μυαλό πολλών νέων, κυρίως εκείνων που βρίσκονται στα τελευταία χρόνια του λυκείου, εκεί όπου τα περιθώρια πλέον στενεύουν. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, η ανάγκη για νέους προγραμματιστές αυξάνεται κάθε χρόνο, υπολογίζοντας ότι μέχρι το 2026, οι προγραμματιστές σε όλον τον κόσμο θα έχουν αυξηθεί κατά 24%. Ταυτόχρονα, οι προγραμματιστές μπορούν συνήθως να εργαστούν για κάποιο project από τον υπολογιστή τους, όπου και αν βρίσκονται στον κόσμο. Συνεπώς, ο προγραμματισμός αποτελεί ένα σύγχρονο και περιζήτητο επάγγελμα, το οποίο είναι παράλληλα και πολύ ενδιαφέρον!

Είναι λοιπόν λογικό ότι χρειάζεται να εφευρίσκονται διαρκώς νέοι τρόποι για να προσφέρεται η απαιτούμενη γνώση στους νέους, αλλά και κατ’ επέκταση σε όλους όσους ενδιαφέρονται να μάθουν προγραμματισμό στην Ελλάδα! Ωστόσο, υπάρχει ένα δίλημμα.

Ελληνικά ή Αγγλικά;

Όπως ίσως φαίνεται λογικό, η εκμάθηση προγραμματισμού στα Ελληνικά λύκεια γίνεται με όρους που είναι μεταφρασμένοι στα Ελληνικά. Χρησιμοποιείται μια Ελληνική γλώσσα προγραμματισμού που ονομάζεται ΓΛΩΣΣΑ ή Ψευδογλώσσα, ανάλογα με το αν γράφει κανείς ένα ολοκληρωμένο, καλά δομημένο πρόγραμμα ή απλά ένα μέρος προγράμματος που ονομάζεται «Αλγόριθμος». Η χρήση των Ελληνικών μπορεί να φαίνεται ιδανική εκ πρώτης όψεως, αλλά δεν είναι.

Οι προγραμματιστές στη παγκόσμια αγορά, στη συντριπτική τους πλειονότητα, χρησιμοποιούν γλώσσες προγραμματισμού που είναι βασισμένες στα Αγγλικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Συνεπώς, οι μαθητές που διδάσκονται προγραμματισμό στα Ελληνικά, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν άμεσα αυτή τη γνώση για να παράγουν και να «τρέξουν» δικά τους πραγματικά προγράμματα. Μαθαίνουν απλώς τις αρχές, δηλαδή τη λογική πίσω από τον προγραμματισμό.

Αυτή η κατανόηση, όμως, είναι πολύτιμη! Υπάρχουν αρκετές έννοιες στον προγραμματισμό, οι οποίες είναι αρκετά δυσνόητες για κάποιον που δεν γνωρίζει καλά Αγγλικά. Οι περισσότεροι μαθητές είναι ήδη καλά εξοικειωμένοι με κάποιες από αυτές τις έννοιες στα μαθηματικά, όπως π.χ. με τις μεταβλητές, τις συναρτήσεις και τους πίνακες. Έτσι, είναι αλήθεια πως αυτή η αρχική προσέγγιση στον προγραμματισμό προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από το επίπεδό τους στα Αγγλικά, να κατανοήσουν πως λειτουργεί ο προγραμματισμός και να θέσουν το θεμέλιο για περαιτέρω εξέλιξη.

PC ή Android;

Ένα άλλο σύγχρονο πρόβλημα που προέκυψε είναι ότι πολλοί από τους νέους δεν ασχολούνται πια καθόλου με τους σταθερούς υπολογιστές. Στη θέση τους, οι φορητές συσκευές ανέτρεψαν την κατάσταση, και ένα μεγάλο ποσοστό των millennials δεν έχει πλέον καθόλου υπολογιστή, παρά μόνο κινητό τηλεφωνο ή tablet. Μια βασική αιτία για αυτό, είναι η εξαιρετικά εύκολη πρόσβαση στις φορητές συσκευές, που τις καθιστά ασυναγώνιστες.

Παράλληλα, καθηγητές που παραδίδουν σε σχολεία, φροντιστήρια ή και ιδιαίτερα μαθήματα, δεν έχουν τρόπο να διδάξουν αποτελεσματικά προγραμματισμό, αν δεν βρίσκονται σε αίθουσα υπολογιστών. Ωστόσο, ο προγραμματισμός είναι ένα πρακτικό επάγγελμα, και απαιτεί πολλές φορές τη δυνατότητα να βρίσκεσαι κάπου που να μπορείς να «τρέξεις» τον κώδικά σου, για να κατανοήσεις πώς να προγραμματίζεις σωστά.

Μια σύγχρονη λύση

Η εποχή που οι νέοι δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές συσκευές έχει περάσει ανεπιστρεπτί, είτε το θέλουμε είτε όχι. Σήμερα σχεδόν όλοι οι νέοι δαπανούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους μπροστά στην οθόνη. Γιατί λοιπόν να μην χρησιμοποιήσουμε αυτή τη κατάσταση για το καλό τους; Γιατί να μην μετατρέψουμε αυτή την αλήθεια σε μια ευκαιρία, για το καλό όλων; Χαιρόμαστε όταν βλέπουμε πρωτοποριακές ιδέες από Έλληνες δημιουργούς που μεταδίδουν γνώση και βοηθούν τα παιδιά μας να προοδεύουν και να εξελίσσονται. Θέλουμε οι νέοι μας να έχουν εύκολη πρόσβαση στη μάθηση και την τεχνολογία, με σύγχρονους τρόπους. Ο πιο μοντέρνος τρόπος να μαθαίνει κανείς αυτή τη στιγμή, είναι μέσα από εφαρμογές για φορητές συσκευές.

Μια τέτοια εφαρμογή είναι η Ψευδογλώσσα. Η Ψευδογλώσσα είναι η πρώτη εφαρμογή εκμάθησης προγραμματισμού για συσκευές Android στα Ελληνικά, και μάλιστα είναι εντελώς δωρεάν! Η εφαρμογή περιέχει έναν αυτοσχέδιο διερμηνευτή που μπορεί να «τρέξει» τον κώδικα που γράφουμε σε ΓΛΩΣΣΑ ή Ψευδογλώσσα και να αναπαραστήσει τη λειτουργία του κώδικά μας, ή να μας εξηγήσει τι κάνουμε λάθος με πάνω από 100 μηνύματα αποσφαλμάτωσης, και όλα αυτά απευθείας στο κινητό ή το tablet μας!

Η Ψευδογλώσσα περιέχει πολλά προεγκατεστημένα παραδείγματα κώδικα, και μια μοντέρνα και ελκυστική εμφάνιση. Δίνει επίσης τη δυνατότητα εκτέλεσης κώδικα με χρονική καθυστέρηση για να γίνεται καλύτερα αντιληπτή η διαδικασία.

Τι είναι ο διερμηνευτής που περιέχει η Ψευδογλώσσα; Ο διερμηνευτής είναι ένας μηχανισμός που εκτελεί τον κώδικα που γράφουμε για να προγραμματίσουμε. Αυτός ο μηχανισμός «διαβάζει» τον κώδικα γράμμα γράμμα, δημιουργώντας πρώτα μια ψηφιακή σειρά από λέξεις, οι οποίες χωρίζονται σε μεταβλητές, σταθερές (π.χ. αριθμούς ή κείμενο) και δεσμευμένες λέξεις-κλειδιά (δηλαδή keywords). Κατόπιν, διαβάζει αυτή τη σειρά λέξεων και δημιουργεί μια ψηφιακή σειρά εκφράσεων και εντολών.

Οι εκφράσεις είναι ομάδες αριθμών ή άλλων σταθερών και μεταβλητών οι οποίες εμπεριέχουν και αριθμητικές ή λογικές πράξεις. Οι εντολές είναι δεσμευμένες λέξεις κλειδιά (keywords) που εκτελούν κάποια συγκεκριμένη διαδικασία, π.χ. την ανάγνωση δεδομένων από τον χρήστη, ή την εμφάνισή τους στην οθόνη.

Φυσικά, στις εντολές περιλαμβάνονται και οι προγραμματιστικές δομές (Αν, Αλλιώς, Για, Όσο κλπ.) που ελέγχουν τη ροή του κώδικα ανάλογα με διάφορες συνθήκες. Στη συνέχεια, όλη αυτή η ψηφιακή δομή από εντολές και εκφράσεις, «διερμηνεύεται» στη γλώσσα προγραμματισμού Java (στην οποία λειτουργεί το Android) και εκτελούνται όλες οι εντολές, μία προς μία, δίνοντας στον χρήστη κατανόηση για το πώς λειτουργεί ο προγραμματισμός, με έναν σύγχρονο και ταυτόχρονα απλό τρόπο!

Στην Ελλάδα του 2020, ο προγραμματισμός είναι πλέον πιο προσβάσιμος. Οι σύγχρονες εφαρμογές εκμάθησης προγραμματισμού και άλλων επαγγελμάτων και τεχνών δίνουν σε όλους τη δυνατότητα να μάθουν συναρπαστικές νέες δυνατότητες και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Τέτοιες εφαρμογές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από μαθητές και νέους, καθηγητές ή φροντιστήρια που θέλουν να δώσουν σε όλους σύγχρονες και έξυπνες λύσεις για την επιλογή μιας καλής σταδιοδρομίας, ή ακόμη και από σχολεία που αποβλέπουν σε έναν προοδευτικό κόσμο εκπαίδευσης και μάθησης.

Όλοι μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή νέα γενιά, διδάσκοντάς σύγχρονα επαγγέλματα, με σύγχρονο τρόπο.

Προηγούμενο άρθροFord EX: It’s buggy time
Επόμενο άρθροBMW: Ξεκίνησε ως οικογενειακή επιχείρηση και έγινε αυτοκρατορία
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ