BMW: Ξεκίνησε ως οικογενειακή επιχείρηση και έγινε αυτοκρατορία

BMW: Ξεκίνησε ως οικογενειακή επιχείρηση και έγινε αυτοκρατορία

Όλα ξεκίνησαν στη δεκαετία του 50 όταν ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος, αλλά και φιλόδοξος επιχειρηματίας έσωσε τη BMW από το να περάσει στα χέρια της Daimler-Benz. Πρόκειται για τον Herbert Quandt που μετέτρεψε τη BMW σε κερδοφόρα επιχείρηση διευρύνοντας παράλληλα την εκπροσώπηση της στην αγορά.

Ο Herbert Quandt πέθανε το 1982 και ως τότε είχε καταφέρει το ακατόρθωτο. Δηλαδή η BMW να ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τη Mercedes-Benz στις κατηγορίες των μεγάλων πολυτελών οχημάτων πλην της S-Class που διατήρησε την απόλυτη κυριαρχία της στην αγορά.

Ο Herbert Quandt άφησε την BMW Motor Company στην τρίτη γυναίκα του Johana και στα δύο παιδιά τους Susanne και Stefan. Ουσιαστικά η οικογένεια Quandt είχε στην κατοχή της την BMW και κάποιες άλλες μικρές περιφερειακές επιχειρήσεις.

Όλοι περίμεναν από την οικογένεια ότι θα κρατούσε ένα μικρό μερίδιο της BMW και το υπόλοιπο θα το πουλούσε αφού η επιχειρηματική εμπειρία της Johana Quandt ήταν μικρή. Όχι μόνο δεν συνέβη αυτό αλλά η οικογένεια Quandt ενίσχυσε τη θέση της στο διοικητικό συμβούλιο και οδήγησε τη BMW σ’ αυτό που είναι σήμερα.

Την έκανε δηλαδή μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στο χώρο του αυτοκινήτου. Καινούρια μοντέλα, επενδύσεις σε γραμμές παραγωγής και ανάπτυξη σε νέες αγορές ήταν το τρίπτυχο της επιτυχίας φυσικά με μία ισχυρή δόση προσωπικής ακτινοβολίας της οικογένειας η οποία πέρασε δια πυρός και σιδήρου.

Η οικογένεια άρχισε να αποκτά κύρος και ισχυρή οικονομική επιφάνεια και κατά καιρούς μπήκε στο στόχαστρο τρομοκρατικών οργανώσεων. Σήμερα δύσκολα βρίσκεις μία φωτογραφία της Johana Quandt διότι απλά αποφεύγει συστηματικά τα Media. Η 73χρονη Johanna Quandt εμφανίζεται δημοσίως σπάνια. Η μοναδική της επαφή με τα Media είναι κάθε χρόνο στην απονομή βραβείου που η ίδια έχει θεσμοθετήσει αξίας 40.000 ECU για δημοσιογραφικές εργασίες του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Ούτε συνεντεύξεις της μπορείς να βρεις εύκολα στο διεθνή Τύπο.

Ο 34χρονος γιος της Stefan και η 37χρονη κόρη της Susanne έχουν ήδη ενεργή δράση στην εταιρεία ενώ εκ παραλλήλου διατηρούν και άλλες προσωποπαγείς επιχειρήσεις, ξεχωριστά. Στο πρόσωπο του Stefan Quandt πολλοί βλέπουν τον αυριανό πρόεδρο της εταιρείας.

Oλα λοιπόν στην BMW λειτουργούν δια μέσου της ισχυρής οικογένειας Quandt που κατέχει ποσοστό περίπου 60% της εταιρείας ενώ εκτιμάται ότι ελέγχει σημαντικό ποσοστό 75% των ψήφων στο διοικητικό συμβούλιο. Σημειώνεται ότι αν κάποιος ήθελε να εξαγοράσει σήμερα το μερίδιο της οικογένειας Quandt στη BMW θα έπρεπε να καταβάλλει το ποσό των 6 δισ. ECU. Aλλωστε όλοι αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μία από τις πλουσιότερες οικογένειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

To 1999, στη λίστα δισεκατομυριούχων του «Forbes», οι Quandts ήταν η τέταρτη πλουσιότερη οικογένεια στη Γερμανία με περιουσία που ανερχόταν στα 9,9 δισ. δολάρια. Μία πιο πρόσφατη έρευνα της κυριακάτικης βρετανικής εφημερίδας Sunday Business παρουσίαζε ακόμη υψηλότερα τα οικονομικά μεγέθη της περιουσίας Quandt (15,3 δισ. δολάρια). Η αλήθεια ίσως βρίσκεται κάπου ανάμεσα όμως σίγουρα επιβεβαιώνει ότι η οικογένεια διεύρυνε την περιουσία της πρωτίστως από την καλή διαχείριση και την συνεπαγόμενη κερδοφορία της BMW και δευτερευόντως από τις άλλες επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιείται.

Προηγούμενο άρθροΜαθαίνοντας προγραμματισμό στην Ελλάδα του 2020
Επόμενο άρθροSubaru Impreza TS 1.6: Για λίγους και μερακλήδες
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ