Max/MSP: Ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια του μουσικού

Max/MSP: Ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια του μουσικού

Όπως όλες οι τέχνες, έτσι και η μουσική απαιτεί να “κυκλοφορείς” με τα δικά σου εργαλεία. Your weapons of choice, όπως θα έλεγαν κάποιοι. Δεν γίνεται όλοι οι μουσικοί να εκφράζονται με τα ίδια μουσικά όργανα και δεν γίνεται όλοι οι μουσικοτεχνολόγοι να εκφράζονται με τα ίδια μουσικά προγράμματα. Όλοι μας έχουμε τις δικές μας ιδιαίτερες προτιμήσεις και οφείλουμε να σεβόμαστε τις αντίστοιχες άλλων – αυτές θα είναι που θα μας δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα που ανά καιρούς έχουμε οραματιστεί. Βέβαια… το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία και αρκετό διάβασμα. Όσον αφορά τώρα το σημερινό άρθρο, θα παρουσιάσουμε ένα ιδιαίτερο εργαλείο που λέγεται MAX/MSP.

Δεν είναι βέβαια για πολλούς, αλλά αυτοί οι λίγοι που γνωρίζουν περί αυτού, φαντασιώνονται πως μεγαλουργούν και αυτοί που το διαχειρίζονται πραγματικά μπορούν να κάνουν τα πάντα με αυτό. Να μετατρέψουν ένα joystick σε μουσικό όργανο ή να ελέγξουν (με μουσικό τρόπο εννοείται) ένα οποιοδήποτε μηχάνημα που συνδέεται στον υπολογιστή.

Την πρώτη φορά που είχα την τύχη να γνωρίσω αυτό το πρόγραμμα, η όλη διαδικασία έγινε με τέτοιο τρόπο που με φόβισε. Έτσι κι αλλιώς, οτιδήποτε κι αν μας παρουσιάσουν με πιεστικό τρόπο, θέλουμε δεν θέλουμε το απωθούμε. Ένα τεράστιο βιβλίο 1.000 σελίδων και κάποιος καθηγητής να μου λέει: σε ψήνει να δούμε τι παίζει με την Max; Ασχολήθηκα μαζί της μετά από κάποια χρόνια, γιατί μου ήρθε βαρύ το όλο πιάτο. Στην τελική, δεν είναι κάτι δύσκολο εξ αρχής. Όσο μπαίνεις πιο βαθιά στο πρόγραμμα, καταλαβαίνεις ότι είναι κάτι ιδιαίτερο και άξιο μελέτης.

Ας δούμε λίγο την ιστορία του για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται και για ποιο λόγο σας κάνω τόσο μεγάλη εισαγωγή.

Max/MSP

H Max είναι μια εικονική γλώσσα προγραμματισμού για την μουσική και γενικώς τις multimedia εφαρμογές, που αναπτύχθηκε από μια προγραμματιστική ομάδα ονόματι Cycling ’74, στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Στα 20 χρόνια κυκλοφορίας της βρήκε ένθερμους υποστηρικτές. Συνθέτες, performers, software designers, μελετητές αλλά και πολλούς καλλιτέχνες. Η χρήση της Max προσέφερε καινοτόμες ηχογραφήσεις, ιδιαίτερους ήχους, πρωτότυπα performances όπως και φαντασμαγορικά installations.

Ονομάστηκε από τον Max Mathews, έναν από τους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής και είναι μια γλώσσα που μέσω ενός εικονικού περιβάλλοντος και του data-flow system μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε τα δικά μας προγράμματα ή αλλιώς Patches, συνδέοντας μικρά αντικείμενα (κάθε αντικείμενο έχει την δικιά του χρήση) σε έναν εικονικό καμβά. Η Max υποστηρίζει έξι βασικούς τύπους δεδομένων που μπορούν να μεταφέρουν μηνύματα από το ένα αντικείμενο στο άλλο. Αυτά είναι τα int, float, list, symbol, bang και signal που έχει να κάνει με τις συνδέσεις audio του προγράμματος.

Βέβαια εκτός από αυτά τα βασικά εργαλεία, έχουμε να κάνουμε με μια πιο μεγάλη γκάμα ενεργειών που και αυτές με την σειρά τους αυξάνουν της χρηστικότητα του προγράμματος, όσον αφορά πολύ πιο ιδιαίτερες διαδικασίες.

Για να καταλάβουμε περισσότερα για αυτή την γλώσσα προγραμματισμού θα δούμε κάποια βίντεο. Το πρώτο έχει να κάνει με την χρήση της γλώσσας σε καθημερινά και όχι αντικείμενα. Η μετατροπή αυτών των αντικειμένων σε μουσικά εργαλεία απαιτεί μια τουλάχιστον βασική γνώση της Max. Μια ντουλάπα που γίνεται μεταλόφωνο, ένα παπούτσι που γίνεται kick drum και ένα μπουκάλι από νερό που μετατρέπεται σε μουσικό πολυεργαλείο.

Jitter

Το Jitter είναι ένα πακέτο επέκτασης που κυκλοφόρησε η εταιρία το 2003 και έχει να κάνει με το real-time video, 3-D αλλά και matrix processing στην Max. Είναι ένα αρκετά χρήσιμο update της γλώσσας, μιας και πλέον με αυτό υπάρχει η δυνατότητα της δημιουργίας βίντεο που αντιδρά στις κινήσεις του performer ή στα ηχητικά αποτελέσματα του προγράμματος που δημιούργησε.

Max for Live

Μετά από συνεργασία της Cycling ’74 και της Ableton, στις τελευταίες εκδόσεις του Live ανακαλύπτουμε πως υπάρχει μια ιδιαίτερη έκδοση της Max. Μπορείτε να ανοίξετε μέσα από το Live κάποιο Patch της Max ή ακόμα και να τρέξετε κάποιο από τα έτοιμα Max Patches που υπάρχουν στην σουίτα του προγράμματος.

Το πιο ενδιαφέρον στην όλη κατάσταση είναι πως μας δίνεται η δυνατότητα να επεξεργαστούμε κάποιο από τα plugins που θα χρησιμοποιήσουμε στο Live ή ακόμα και να τρέξουμε κάποιο από αυτά που έχουμε γράψει εμείς, όπως κάποιο νέο synth ή ακόμα και κάποιον περίεργο επεξεργαστή σήματος!

Περαιτέρω πληροφορίες

Καλό το όνομα Cycling ‘74, δεν νομίζετε; Το πρώτο στοιχείο είναι η ημερομηνία. Το δεύτερο έχει να κάνει με έναν πολύ γνωστό ποδηλατά. Ήδη έχουμε δυο στοιχεία για να ανακαλύψουμε περί τίνος πρόκειται. Έχουμε έναν τύπο, μάλλον πολύ γνωστό σε πολλούς, που μια όμορφη μέρα του 1974 έκανε μια αρκετά ενδιαφέρουσα ποδηλατάδα μέχρι το σπίτι του. Θα μου πείτε, εκείνη την χρονιά πολλοί έκαναν ποδήλατο μέχρι το σπίτι τους σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Αυτός ο άνθρωπος ίσως έκανε το πιο φαντασμαγορικό δρομολόγιο που θα μπορούσε να γίνει εκείνη την χρονιά…

Ο κύριος Albert Hoffman εκείνη την χρονιά κατά λάθος είχε ανακαλύψει αυτό θα άλλαζε όλο τον Δυτικό πολιτισμό και θα συνέβαλε στην διεύρυνση του τρόπου σκέψης των ανθρώπων: το πολύ γνωστό LSD, ή αλλιώς με την φαρμακευτική ονομασία Delysid. Μια κατά λάθος υπερδοσολόγηση πρόσφερε στον Hoffman μια αξέχαστη ποδηλατάδα…