Γιατί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) δεν πρόκειται να αφανιστεί πότε

Γιατί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) δεν πρόκειται να αφανιστεί πότε

Γιατί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) δεν πρόκειται να αφανιστεί πότε.

Οι φήμες ότι κάποια στιγμή στα επόμενα χρόνια το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο θα πάψει να υφίσταται και θα πάρουν τη θέση του άλλες προηγμένες μορφές επικοινωνίας τελικά διαψεύδεται, αφού αυτός ο πεπαλαιωμένος δίαυλος επικοινωνίας προσφέρει στους χρήστες ένα είδος επισημότητας που το καθιστά ένα πολύτιμο εργαλείο έναντι των ανταγωνιστών του, για όλους τους χρήστες του διαδικτύου.

Το 2017, οι ενεργοί χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανήλθαν σε 3,7 δισεκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο, και μάλιστα αυτός αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 4,1 δισεκατομμύρια μέχρι το 2021, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Radicati.

Πέρυσι, αποστέλλονταν σχεδόν 270 εκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε μέρα, και αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5% στα 280 εκατομμύρια ως τα τέλη του 2018. Τα άμεσα μηνύματα (Messenger, WhatsApp) και οι εφαρμογές VoIP μπορεί να είναι δημοφιλή, αλλά το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, ιδίως σε επικοινωνίες τύπου B2B και B2C.

Η SendGrid, μια συνδρομητική υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το Νοέμβριο, και η τιμή ανά μετοχή της κόστιζε 16 δολάρια, ωστόσο μέσα σε λίγους μήνες αυξήθηκε κατά 75% περίπου, που σημαίνει πως η εταιρεία και το είδος που υπηρετεί γνωρίζει ανοδική πορεία.

Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι επενδυτές ανά την υφήλιο που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο συνεχίζουν να ποντάρουν στις νεοσύστατες εταιρείες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η Front μάζεψε μέσω χρηματοδότησης 66 εκατομμύρια δολάρια από μεγάλες επενδυτικές εταιρείες, όπως η Sequoia και η DFJ για να αναπτύξει την πλατφόρμα συνεργασίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διαθέτει, ενώ η Sigstr συγκέντρωσε 5 εκατομμύρια δολάρια και αυτή μέσω χρηματοδότησης για ένα εργαλείο που επιτρέπει στις εταιρείες να μετατρέπουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διαφημιστικές εκστρατείες.

Η Google από τη μεριά της έδωσε στο Gmail μια σημαντική αναβάθμιση, δίνοντας τεράστια έμφαση στην ασφάλεια και την παραγωγικότητα, ενώ στο συνέδριο των προγραμματιστών I/O 2018 η εταιρεία ανακοίνωσε μια νέα λειτουργία που ονομάζεται Smart Compose με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει την γρηγορότερη σύνταξη ενός e-mail. Η Microsoft ακολούθησε το παράδειγμά του μεγάλου ανταγωνιστή της, με μια δέσμη νέων δυνατοτήτων στο Outlook.

Ισχυρή προστασία προσωπικών δεδομένων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email).

Η ProtonMail, μία startup εταιρεία με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας που ιδρύθηκε το 2013, ήταν το πνευματικό τέκνο του Andy Yen, του Jason Stockman και του Wei Sun, οι οποίοι εργάζονται ταυτόχρονα ως ακαδημαϊκοί ερευνητές σε διάφορα έργα, όπως στο CERN, έστρεψαν την προσοχή τους στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πιστεύοντας πως είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας, και όχι άδικα.

Η ProtonMail υπόσχεται στους χρήστες την πλήρη προστασία της ιδιωτικής ζωής μέσω κρυπτογράφησης από την πλευρά του πελάτη, πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να παρακολουθήσει και να διαβάσει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Ούτε καν το ίδιο το ProtonMail.

Η ProtonMail μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι τον Μάιο του 2014 με την επίσημη δημόσια beta κυκλοφορία της νέας της υπηρεσίας στο διαδίκτυο, το οποίο είχε τη δυνατότητα να κρυπτογραφεί τα email μηνύματα, με τέτοιο τρόπο που ήταν πρωτόγνωρο για την εποχή του, παρεμπιπτόντως, λόγω της σπουδαιότητας που είχε αυτό το έργο αναγκάστηκε να κλείσει τις εγγραφές στους συνδρομητές της αφού προφανώς δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τόσο μεγάλο κοινό, λόγω της μεγάλης ζήτησης

Τον επόμενο μήνα, η εταιρία ξεκίνησε μια εκστρατεία crowdfunding στο Indiegogo με στόχο την εξεύρεση κεφαλαίων μέσω χρηματοδότησης των 100.000 δολαρίων. Ωστόσο οι συγκεκριμένοι εκστρατεία διακόπηκε από την PayPal, αφού εγείρονταν ερωτήματα για το αν ProtonMail ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση της κυβέρνησης για την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μετά από μια δεύτερη δημόσια προσπάθεια εύρεσης χρηματοδότησης στο Indiegogo, οι περιορισμοί κάμφθηκαν και η εταιρεία κατάφερε να μαζέψει 500.000 δολάρια. Αρκετούς μήνες αργότερα, η ProtonMail έλαβε επιπλέον άλλα 2 εκατομμύρια δολάρια από Charles River Ventures (CRV) και τη Fondation pour l’Genevoise Technologique Καινοτομίας (FONGIT).

Βάσει όλων των παραπάνω προαναφερόμενων στοιχείων μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, όχι απλά προχωράει μπροστά, αλλά εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς που αντικειμενικά προκαλεί τεράστια εντύπωση.

Επιπλέον αξίζει να αναφερθεί πως όλες οι μορφές επικοινωνίας στο διαδίκτυο που απαιτούν κάποιο είδος επισημότητας μεταξύ των δύο πλευρών, όπως μία δημόσια υπηρεσία που στέλνει μήνυμα σε έναν πολίτη, το email είναι αναντικατάστατο, οπότε ο καλύτερος τρόπος για να διεξαχθεί αυτή η διαδικασία είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας