Το CCleaner είναι το νούμερο ένα καθαριστικό αρχείων για PC

Το CCleaner είναι το νούμερο ένα καθαριστικό αρχείων για PC

Το CCleaner είναι το νούμερο ένα καθαριστικό αρχείων για PC.

Το CCleaner δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από την εταιρεία Piriform 23 Σεπτεμβρίου 2003, και λειτουργεί στα εξής λειτουργικά συστήματα: Windows, macOS, Android (Σημείωση: μπορεί στο μέλλον να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κάποια). Το συγκεκριμένο λογισμικό είναι γραμμένο στην γλώσσα προγραμματισμού C ++.

Το CCleaner είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό ανεπιθύμητων ή αχρήστων αρχείων, συμπεριλαμβανομένων των προσωρινών αρχείων στο διαδίκτυο (cookies), για την εξάλειψη ορισμένων κακόβουλων προγραμμάτων, βοηθά στην απαλοιφή κωδικών πρόσβασης, τόσο σε λογισμικά, όσο και σε προγράμματα περιήγησης, και μη έγκυρες καταχωρήσεις μητρώου των Windows σε έναν υπολογιστή.

Το CCleaner έχει την ικανότητα να διαγραφεί προσωρινά ή δυνητικά ανεπιθύμητα αρχεία που έχουν απομείνει από ορισμένα προγράμματα μετά την απεγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του Microsoft Edge , Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Opera , Safari , το Windows Media Player, VLC, το Google Toolbar , Netscape , Microsoft Office, Nero, Adobe Acrobat , McAfee, Adobe Flash Player, Sun Java , WinRAR, WinAce, WinZip. μαζί με το ιστορικό περιήγησης, τα cookies , το περιεχόμενο του κάδου ανακύκλωσης, τα τα υπολείμματα μνήμης, τα κατεστραμμένα αρχεία, τα αρχεία καταγραφής, τα προσωρινά δεδομένα του συστήματος, τα δεδομένα των εφαρμογών, το ιστορικό φόρμας αυτόματης συμπλήρωσης και διάφορα άλλα δεδομένα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης διάφορα δυναμικά εργαλεία, όπως καθαρισμός του μητρώου για τον εντοπισμό και τη διόρθωση προβλημάτων στο μητρώο των Windows, επίσης διαθέτει μέσω εύρεσης αχρησιμοποίητων καταχωρήσεων εγγραφής για επεκτάσεις αρχείων και ελλείψεις αναφορών στις διαδρομές εφαρμογής. Το CCleaner μπορεί να καθαρίσει τον ελεύθερο χώρο MFT μιας μονάδας δίσκου ή ολόκληρο το σκληρό δίσκο ενός επιτραπέζιου υπολογιστή ή μιας συσκευής.

Το CCleaner μπορεί να απεγκαταστήσει προγράμματα ή να τροποποιήσει τη λίστα των προγραμμάτων που εκτελούνται κατά την εκκίνηση. Το CCleaner μπορεί να διαγράψει τα σημεία Επαναφοράς του Συστήματος (αφήνει το τελευταίο σημείο για λόγους ασφαλείας).

Δωρεάν έκδοση εναντίον πληρωμένης έκδοσης.

Η δωρεάν έκδοση αυτού του λογισμικού οφείλω να ομολογήσω πως αντικειμενικά κάνει καλή δουλειά, ωστόσο έχει τεράστια διαφορά με την πληρωμένη έκδοση που πραγματικά πετάει, όμως δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως σύμφωνα με τον ανταγωνισμό που υπάρχει σε αυτό τον τομέα το CCleaner είναι αρκετά βήματα μπροστά από τους ανταγωνιστές του.

Προβλήματα ασφάλειας που μόλυναν εκατομμύρια υπολογιστές

Τον Σεπτέμβριο του 2017, οι χάκερς εγκατέστησαν στο CCleaner v5.33 (Windows 32-bit) το trojan Floxif, το οποίο με τη σειρά του εγκαθιστούσε ένα backdoor στις συσκευές που επέτρεπε την απομακρυσμένη πρόσβαση σε 2.27 εκατομμύρια μολυσμένες συσκευές. Από τα 2,27 εκατομμύρια προσωπικούς υπολογιστές, οι 40 εξ αυτών έμελλε να είναι σημαντικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Samsung, η Intel και η VMWare. Στις 13 Σεπτεμβρίου, η Piriform κυκλοφόρησε το CCleaner 5.34 και το CCleaner Cloud 1.07.3191 (όπως και οι μετέπειτα εκδόσεις) που αποδεδειγμένα δεν περιείχαν αυτόν τον κακόβουλο κώδικα.

Βέβαια για να είμαστε αντικειμενικοί, η ζημιά είχε ήδη γίνει στους περισσότερους υπολογιστές που προορίζονταν για προσωπική χρήση, και το χειρότερο όλων είναι ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτών των μηχανημάτων δεν γνώριζαν πως είχαν μολυνθεί από αυτόν τον ιό, και κατά συνέπεια οι κυβερνοεγκληματίες έκαναν τη δουλειά τους ανενόχλητα, εξαιτίας της αμέλειας που αποδεδειγμένα φάνηκε να οφείλεται στην εταιρεία Piriform.

Η αποτελεσματικότητα του CCleaner στο καθάρισμα του συσκευών

Προσωπικά το χρησιμοποιώ από το 2009, και ειλικρινά σας λέω πως δεν το έχω αποχωριστεί πότε από τον επιτραπέζιο μου υπολογιστή, έχοντας δοκιμάσει και τις δύο εκδόσεις (δωρεάν και πληρωμένη).

Όμως δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η Piriform έχει αποδυναμώσει την δωρεάν έκδοση σε πρωτοφανές σημείο, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα χρόνια, κάτι που μεταφράζεται σε ελλιπή αποτελεσματικότητα, που έχει ως συνέπεια οι περισσότεροι χρήστες αναγκαστικά να στρέφονται στην διαμονή που προσφέρεται επί πληρωμή (αν θέλουν να είναι απόλυτα ικανοποιημένοι).

Αξιολόγηση του CCleaner

Τα κριτήρια αξιολόγησης για το συγκεκριμένο λογισμικό είναι πολλά και διάφορα, θα σας αναφέρω μερικά ενδεικτικά παρακάτω για να καταλάβετε πως βγήκε η βαθμολογία.

  • Αποτελεσματικότητα.
  • Ευκολία στη χρήση.
  • Ικανότητα έναντι ανταγωνιστών.
  • Και άλλα πολλά.

Την δωρεάν έκδοση την βαθμολογώ με 3,5 με άριστα το 5. Ενώ την πληρωμένη έκδοση την βαθμολογώ με 4,5 με άριστα το 5.

Τώρα, αν με ρωτήσετε εάν θα το σύστηνα σε κάποιον να το αγοράσει, εδώ οι απόψεις διίστανται, αφού στην παρούσα χρονική στιγμή βάση ανταγωνισμού θεωρείται η καλύτερη επιλογή μόνο για τη δωρεάν έκδοση, αφού στην πληρωμένη υπάρχουν κι άλλα εξίσου καλά προγράμματα που δεν υστερούν σε τίποτα από το προαναφερόμενο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας