Eδώ και λίγο καιρό σημειώθηκαν αρκετά κρούσματα παρωτίτιδας στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ (αγγλικά: Temple University), μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, που έχει ως αποτέλεσμα να νοσήσουν μία μεγάλη μερίδα φοιτητών που σπουδάζουν εκεί, και αντί να επικεντρωθούν στα μαθήματά τους, ασχολούνται με το πως θα προστατευτούν από τη συγκεκριμένη επιδημία.
Έτσι καθαρά για πληροφοριακούς λόγους, η παρωτίτιδα είναι γνωστή στο λαό ως μαγουλάδες.
Ωστόσο το περίεργο στοιχείο της υπόθεσης είναι πως πλέον οι φοιτητές ανέλαβαν δράση και ζητούν επιτακτικά να κλείσει προσωρινά το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο για να προστατευτεί ο αθώος κόσμος που δεν φταίει σε τίποτα. Μέχρι στιγμής, μαζεύτηκαν περίπου 10.000 υπογραφές, ωστόσο για να κλείσει προσωρινά το πανεπιστήμιο απαιτούνται τουλάχιστον 15.000 υπογραφές.
Οι φοιτητές σε κοινή δήλωση ανέφεραν: «Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών με αυτοάνοσες ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ των ΗΠΑ οι οποίοι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εν αντιθέσει με κάποιο απλό άνθρωπο να αναπτύξουν παρωτίτιδα. Ακόμη και η παραμικρή έκθεση στη μόλυνση θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τους φοιτητές, όχι μόνο να κολλήσουν παρωτίτιδα, αλλά και να επιδεινώσουν τις προϋπάρχουσες ασθένειες που έχουν στον οργανισμό τους.
Οι ανώτατοι αξιωματούχοι στην Πολιτεία της Φιλαδέλφεια (η έδρα του πανεπιστημίου Τεμπλ) εκτιμούν πως μέχρι τώρα έχουν προσβληθεί 74 φοιτητές από την παρωτίτιδα και αναμένεται αυτός ο αριθμός να αυξηθεί δραματικά κατά τις επόμενες εβδομάδες εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Όπως είναι λογικό, το ξέσπασμα παρωτίτιδας προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες μεταξύ των φοιτητών. Ακόμα και αυτοί που έκαναν το εμβόλιο MMR (ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς) ανησυχούν ό,τι ενδέχεται να κολλήσουν την ασθένεια.
Εν τούτοις εκείνο που δεν γνωρίζουν ο οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πως το άτομο που έχει προσβληθεί από την παρωτίτιδα εμφανίζει τα πρώτα του συμπτώματα μετά από επτά ή οκτώ ημέρες περίπου και όχι άμεσα, επομένως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαδοθεί ο ιός περαιτέρω. Όμως αξίζει να σημειωθεί πως μετά το πέρας της μόλυνσης, το άτομο τείνει να αποκτά δια βίου ανοσία στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο ακόμη κι αν εμφανιστεί η ασθένεια θα έρθει σε πολύ πιο ήπια μορφή.
Η αρμόδια αρχή της Φιλαδέλφειας στον τομέα της υγείας συνιστά σε όσους υποψιάζονται ό,τι έχουν κολλήσει αυτήν την εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια να μείνουν σπίτι, να αποφύγουν την επαφή με άλλους ανθρώπους και να αναζητήσουν αμέσως ιατρική περίθαλψη.
Λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων και του φόβου περαιτέρω μετάδοσης του ιού μεταξύ των μαθητών, το Temple University δήλωσε ό,τι θα αρχίσει να προσφέρει δωρεάν εμβόλια στην πανεπιστημιούπολη σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την επιδημία παρωτίτιδας. Βέβαια αρκετοί ειδικοί επισημαίνουν πως το πρόβλημα δεν λύνεται με το να θεραπεύσεις απλά τους ασθενείς, αλλά να προλάβεις την ασθένεια, μέσω της πρόληψης.
Ένας εκπρόσωπος του πανεπιστημίου ανέφερε,, ό,τι δεν υπάρχουν επί του παρόντος σχέδια για προσωρινό κλείσιμο. Επίσης, και το τοπικό υγειονομικό τμήμα της Φιλαδέλφειας δεν συνιστά προσωρινό κλείσιμο του πανεπιστημίου. Εν τούτοις εκτιμάται πως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν θέλουν να προκαλέσουν τον πανικό στην τοπική κοινωνία.
Τα συμπτώματα παρωτίτιδας περιλαμβάνουν πρησμένα ή τρυφερά μάγουλα και σαγόνι, πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο, κόπωση και απώλεια όρεξης. Η ασθένεια μεταδίδεται με το βήξιμο, το φτέρνισμα, την ομιλία και την άμεση επαφή με το μολυσμένο άτομο.