ΑρχικήΨυχαγωγίαGamesMedal of Honor: Allied Assault

Medal of Honor: Allied Assault

 • By: Electronic Arts
 • Type: 3D Arcade
 • Platforms: Microsoft Windows, Mac OS X, Linux
 • Έτος κυκλοφορίας: 22 Ιανουαρίου 2002

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στα ρετρό βιντεοπαιχνίδια που έχουν αφήσει εποχή, θέλοντας έτσι να θυμίσουμε στους νέους παίκτες τα παλιά παιχνίδια που έγραψαν ιστορία και ας έχουν περάσει αρκετά χρόνια από το ξεκίνημα τους.

«Μα… γιατί το λες αυτό… οι Γερμανοί είναι φίλοι μας», έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν οι αξιολάτρευτοι καταδότες των γνωστών Ελληνικών ταινιών που βλέπουμε με μανία κάθε 28η Οκτωβρίου από όλα τα κανάλια.

Την γνώμη των προαναφερόμενων καταδοτών φίλων μας, δεν φαίνεται να συμμερίζονται και οι εταιρίες videogames, αφού μετά την καταπληκτική συνέχεια του Wolfenstein, έρχεται άλλο ένα παιχνίδι που έχει να κάνει με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Μedal of Honor: Allied Assault, να στείλει αμέτρητους ψηφιακούς Ναζί στον άλλο κόσμο.

Για την ιστορία πρέπει να πω ότι η σειρά των παιχνιδιών του Μedal of Honor ξεκίνησε από το Playstation όπου έκανε πολύ επιτυχημένη πορεία με δύο συνέχειες πριν μεταπηδήσει στα PC μας.

Η σύγκριση βέβαια του Medal of Honor με το Wolfenstein είναι αναπόφευκτη αλλά και άδικη μαζί. Αυτό γιατί ενώ το Medal είναι μιά προσπάθεια για ακριβή αναπαράσταση του Β’ Παγκοσμίου με πολλές από τις αποστολές του να βασίζονται πάνω σε αντίστοιχες ιστορικές, από την άλλη το Wolfenstein έχει να κάνει ποιό πολύ με φανταστικά σενάρια που περιλαμβάνουν ζόμπι, υπερφυσικές δυνάμεις και λοιπά ανατριχιαστικά με αρκετή δόση Ναζί βέβαια.

Στο Medal of Honor πάντως, παίρνετε τον ρόλο του Lieutenant Mike Powell, ενός λεβέντη νέου, τον οποίο πρέπει να οδηγήσετε μέσα σε έξι διαφορετικά campaigns τα οποία εκτείνονται συνολικά σε πάνω από 20 αποστολές σε διάφορες νευραλγικές περιοχές όπως Βόρειο Αφρική, Νορβηγία, Γαλλία και Γερμανία (Εεεε που είναι η Ελλάδα ρε).

Πρέπει να τονίσω και πάλι εδώ ότι οι αποστολές είναι βασισμένες σε αντίστοιχες πραγματικές, όπως π.χ η αναζήτηση για το King Tiger τανκ, το φοβερό μυστικό τανκ των Γερμανών και βέβαια η καλύτερη ίσως αποστολή του παιχνιδιού, η απόβαση στην Νορμανδία που λες και είναι βγαλμένη από την “Διάσωση του στρατιώτη Ράϊαν”. Οταν το δείτε θα καταλάβετε τι εννοώ.

Στον τομέα του χειρισμού το Medal of Honor αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αφού όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με κάποιο FPS θα νιώσουν αμέσως σαν στο σπίτι τους. Ολα τα πλήκτρα είναι προγραμματισμένα εξαρχής εκεί που πρέπει χωρίς εκπληξούλες. Αυτό όμως που θα εκτιμήσετε είναι η κίνηση του χαρακτήρα σας αφού θα νιώσετε το βάρος του σώματός σας σε κάθε κίνησή του. Γι’ αυτό τέρμα τα τρελά πηδήματα τύπου Quake, αφού ο ρεαλισμός κυριαρχεί.

Τα όπλα λειτουργούν απολύτως ρεαλιστικά, “κλωτσώντας” ανάλογα, και αναγκάζοντάς σας να τα χειρίζεστε και εσείς ανάλογα αν θέλετε να έχετε κάποιο αποτέλεσμα. Στην διάθεσή σας μεταξύ άλλων έχετε τα .30 caliber M1 Garand rifle, Springfield ’03 Sniper Rifle, Thompson ημιαυτόματο πολυβόλο και Browning Automatic Rifle (BAR). Η μόνη ασυνέπεια στο όλο σκηνικό είναι η απίστευτη σταθερότητα του sniper rifle όταν στοχεύετε μέσα από σκόπευτρο, αλλά ίσως ζητάμε πολλά εδώ… (Α ρε Metal Gear αθάνατο, με τον τρεμουλιάρη τον Snake).

Στον τομέα της ευφυίας των αντιπάλων, το Medal δεν τα πάει καθόλου άσχημα, χωρίς όμως να αποφεύγει κάποιες παγίδες. Οι περισσότεροι εχθροί δεν ακολουθούν κάποια προκαθορισμένη πορεία, αλλά αντιδρούν σε εσάς ανάλογα με την θέση τους, και χρησιμοποιούν το περιβάλλον για να καλυφθούν όσο μπορούν καλύτερα.

Θα δείτε σε αρκετές περιπτώσεις εχθρικούς στρατιώτες να βγαίνουν, να “κόβουν” κίνηση, και να σας πυροβολούν από γωνίες χωρίς να εκθέτουν το σώμα τους σε εσάς, και γενικά να συμπεριφέρονται έξυπνα. Δεν έλειψαν βέβαια οι περιπτώσεις όπου οι Γερμαναράδες έρχονταν σαν τυφλοί πάνω μου και έπεφταν κυριολεκτικά πάνω στις σφαίρες μου, ή κάποιοι άλλοι που έμεναν απαθέστατοι μπροστά στην σφαγή των συντρόφων τους, αφού απλά δεν είχαν ακόμα “ενεργοποιηθεί” από την παρουσία μου.

Ακόμα, κάποιες αποστολές μπορεί να συνιστούν στο briefing τους να τις εκτελέσετε χωρίς να γίνετε αντιληπτός, αλλά θα διαπιστώσετε ότι τα πράγματα είναι καθαρά εναντίον σας σε αυτό το τομέα. Αυτό γιατί όσο και να προσέξετε να μην κάνετε θόρυβο, να συρθείτε, να πάτε σιγά-σιγά, κλπ, οι εχθροί πρέπει να έχουν βοήθεια κάποιου μέντιουμ ίσως, αφού σας ανακαλύπτουν με εκνευριστική ευκολία.

Γι’ αυτό, για να σώσετε τα νεύρα σας, προτιμήστε να αγνοήσετε αυτού του είδους τις συμβουλές, και ορμήξτε πάνω στον οχτρό σαν άλλος Λάκης Κομνηνός στην “Μάχη της Κρήτης”.

Τα γραφικά του Medal of Honor είναι από τα πιό όμορφα που έχουμε δει σε παιχνίδι του είδους. Βέβαια, χρειάζεστε και το αντίστοιχο “τερατάκι” για να δείτε το παιχνίδι σε όλο του το μεγαλείο, αλλά πιστέψτε με ότι αξίζει τον κόπο και τα έξοδα. Εχει δοθεί τεράστια σημασία στην λεπτομέρεια παντού. Τα πολύ αξιόλογα εφε και textures σε συνδιασμό με την πολύ επιτυχημένη επιλογή χρωμάτων που έχει γίνει κάνουν το παιχνίδι να φαίνεται σχεδόν αληθινό.

Ενα παράπονο υπάρχει βέβαια, η απόλυτη έλλειψη αίματος!!! Ναι, καλά ακούσατε. Μπορεί να έχετε καθαρίσει ένα στρατόπεδο με Γερμανούς, αλλά κανένας δεν θα βγάλει ούτε σταγόνα αίμα… ίσως θα έπρεπε να μας έδιναν εμάς την επιλογή πάνω σε αυτόν τον τομέα όπως έχει γίνει και σε άλλους τίτλους του είδους…

Ο ήχος του είναι όμως πραγματικά το κάτι άλλο. Καταπληκτικά εφέ και μουσική κυριαρχούν παντού. Πουλιά κελαηδούν, αλλά από μακριά ακούγεται και ο απόηχος των βομβαρδισμών.

Οι ήχοι των όπλων είναι απόλυτα ρεαλιστικοί, και ο ανατριχιαστικός ήχος από τις σφαίρες που σφυρίζουν γύρω σας θα σας κάνει να τρέχετε σαν παλαβοί για να καλυφθείτε!!! Μας άρεσε ακόμα το ότι επιτέλους, οι Γερμανοί μιλούν αληθινά Γερμανικά και όχι Αγγλικά με προφορά Γερμανική γελοιοποιώντας με αυτό το τρόπο το παιχνίδι.

Multiplayer και βέβαια υπάρχει, και είναι ένα από τα δυνατά σημεία του παιχνιδιού. Με την εγγύηση που δίνει η δοκιμασμένη μηχανή του Quake3, μπορείτε να παίξετε μέσω TCP/IP και Gamespy σε τέσσερεις δυνατούς Multiplayer χάρτες μέχρι στιγμής. Μέσα σε αυτούς τους χάρτες σημειώστε ότι είναι και ο καταπληκτικός χάρτης της απόβασης στην Νορμανδία… εεε ρε ξενύχτιαααα.

Δεν είπαμε ότι το παιχνίδι δεν έχει τα ελλατώματά του, άλλωστε όπως είχε πει μιά σοφή γυναίκα, “Κανείς δεν είναι άσφαλτος”. Λείπει βλέπετε από την συνταγή ένας καλός σπιούνος των Γερμανών για να δέσει το παιχνίδι… ένας Αρτέμης Μάτσας, ένας Δήμος Σταρένιος έστω ένας Καλογήρου ρε αδερφέ… ας είμαστε αισιόδοξοι ότι το expansion δεν θα μας απογοητεύσει…

Πέρα όμως από αυτές τις τραγικές παραλείψεις, να είστε βέβαιοι ότι το Medal of Honor: Allied Assault, είναι μιά εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Είναι ένα από τα παιχνίδια που εγώ αποκαλώ “Αιτία για αναβάθμιση”, και δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν παραπονεμένο.

Πρόκειται για ένα κλασσικό παιχνίδι που σας βάζει βαθιά μέσα στην ατμόσφαιρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και αξίζει 100% την προσοχή σας.

Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια, ένα είναι το συμπέρασμα:

Αγοράστε το πάση θυσία, γιατί εσείς θα χάσετε…

Υστερόγραφο: Για την αναβάθμιση που λέγαμε, περάστε μιά βόλτα από το Madstore… σας έχουμε μερικές ωραίες εκπλήξεις.

Απαιτήσεις Συστήματος

 • Eπεξεργαστής : Pentium IIΙ 450+
 • Μνήμη: 128MB+
 • CD/DVD-ROM ταχύτητας : 8X+
 • Ελεύθερο Χώρο στο Δίσκο: 1024MB και DirectX 8.0
 • Κάρτα Γραφικών : 16MB+ συμβατή με DirectX 8.0 & και υποστήριξη OpenGL
 • Επιταχυντής 3D : Ναι
 • Κάρτα ήχου συμβατή με DirectX 8.0
 • Λειτουργικό Σύστημα : Windows XP/ME/2000/ 98/95 (Δεν υποστηρίζει Windows NT)
 • Πληκτρολόγιο
 • Mouse

Υποστηριζόμενα Chipsets

 • ATI Radeon
 • ATI Rage 128
 • ATI Rage 128 Pro
 • NVIDIA GeForce2
 • NVIDIA GeForce 256
 • NVIDIA GeForce3
 • NVIDIA Riva TNT
 • NVIDIA Riva TNT2
 • PowerVR3 Kyro
 • PowerVR3 Kyro II

Απαιτήσεις για Multiplayer

 • 1 disc / παίκτη ανά computer
 • Internet (2-32 παίκτες): Σύνδεση Ιντερνετ 56 Kbps η μεγαλύτερη
 • Δίκτυο (2-64 παίκτες): Διακομιστή συμβατό με TCP/IP
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166