Μεγάλη κοιλιά προβληματική καρδιά

Μεγάλη κοιλιά προβληματική καρδιά

Στην κοιλιά κρύβεται η αιτία των καρδιαγγειακών νοσημάτων!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν οι μετρήσεις λίπους στην κοιλιακή χώρα (σπλαχνικό λίπος) ξεπερνούν τα φυσιολογικά, τότε οι πιθανότητες για την εμφάνιση καρδιαγγειακού επεισοδίου είναι 2 έως 4 φορές περισσότερες.

Οι μετρήσεις που εντοπίζουν τη συσσώρευση λίπους μπορούν να γίνουν με μεγάλη αξιοπιστία με απεικονιστικές μεθόδους MRI ή CT, όμως υπάρχει και η απλή ανέξοδη μέθοδος μετρήματος της περιφέρειας στην κοιλιακή χώρα.

Όταν αυτή ξεπερνά τα 88 εκατοστά με ύψος 1,65 μέτρα για τις γυναίκες και τα 102 εκατοστά με ύψος 1,75 μέτρα για τους άνδρες, πρέπει να αρχίσει η πρόληψη για την αποφυγή εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ κοιλιακής παχυσαρκίας και μεταβολικών διαταραχών (αντίσταση στην ινσουλίνη, μη ανοχή στη γλυκόζη κ.λπ).

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνάντηση ερευνητών στο Μόναχο, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις πάνω στο θέμα. Μακροχρόνιες έρευνες έδειξαν ότι οι μεταβολικές διαταραχές είναι πιο έντονες στην κατηγορία ανθρώπων με εντοπισμό λίπους ενδοκοιλιακά, σε σύγκριση με όσους η συσσώρευση λίπους εντοπίζεται υποδόρια περιφερικά.

Η δράση μιας νέας ουσίας, της rimonabat, στοχεύει ακριβώς στη μείωση του λίπους που συσσωρεύεται στην ενδοκοιλιακή χώρα και έχει άμεση επίδραση στις μεταβολικές παραμέτρους. Η ουσία αναστέλλει τους κανναβινοειδείς υποδοχείς του ενδοκανναβικού συστήματος και με τον τρόπο αυτό αποτελεί νέο θεραπευτικό μέσο για την αντιμετώπιση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Η αναστολή των υποδοχέων CB-1 οδηγεί ουσιαστικά στην επαναφορά του ενδοκανναβικού συστήματος στο φυσιολογικό ρυθμιστικό του ρόλο της ενεργειακής ισορροπίας.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι σε 1-2 χρόνια οι ειδικοί θα έχουν στη διάθεσή τους μία φαρμακευτική ουσία καινούργιας κατηγορίας, λόγω του μηχανισμού δράσης της, η οποία θα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, αντιμετωπίζοντας το αίτιο στη ρίζα του, δηλαδή μειώνοντας τη συσσώρευση λίπους στην ενδοκοιλιακή χώρα, βελτιώνοντας ταυτόχρονα το μεταβολικό προφίλ του ασθενούς.

Τέλος, οφείλετε να θυμάστε όλοι σας ότι το να διατηρούμε το λίπος σε χαμηλά επίπεδα είναι μία πράξη που πρέπει να γίνει συνήθεια και όχι καταναγκαστικό έργο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας