Μειώστε το χρόνο φόρτωσης των Windows και των εφαρμογών

Μειώστε το χρόνο φόρτωσης των Windows και των εφαρμογών

Ο Prefetcher των Windows προσπαθεί με ποικίλους τρόπους να βελτιστοποιήσει τον τρόπο φόρτωσης λογισμικού. Μπορείτε όμως να του δώσετε ένα επιπλέον χεράκι βοηθείας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ούτως ώστε να τρέχει πιο εύκολα ολόκληρο το σύστημα και να μη ζορίζεται κατά την εκκίνηση

Τα Windows XP διαθέτουν ένα σχετικά… αόρατο αλλά χρήσιμο σύστημα γνωστό ως “Prefetcher”. Αυτό παρατηρεί τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται ο υπολογιστής, καταγράφει τις εφαρμογές και, κατά συνέπεια, τα αρχεία που χρησιμοποιούνται συχνότερα και οργανώνει μια… επιχείρηση επιτάχυνσής τους. Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, αφενός καταγράφει σειρά αρχείων στο φάκελο C:\Windows\Prefetch, καθένα από τα οποία περιγράφει όλα τα αρχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία μιας εφαρμογής, και αφετέρου δημιουργεί ένα πρόσθετο αρχείο, το Layout.ini (στον ίδιο φάκελο), το οποίο περιέχει τη σειρά με την οποία πρέπει να τοποθετηθούν ορισμένα αρχεία στο δίσκο για να είναι ταχύτερη η φόρτωσή τους, με στόχο κυρίως την επιτάχυνση της διαδικασίας εκκίνησης των Windows (Boot).

Το Prefetcher, όμως, καταγράφει “προς επιτάχυνση” μέχρι 128 εφαρμογές, ενώ είναι εξαρχής ρυθμισμένο να επιταχύνει τη διαδικασία εκκίνησης και τη φόρτωση εφαρμογών, κάτι με το οποίο ο χρήστης μπορεί να διαφωνεί!

Αν και, θεωρητικά, το Prefetcher αυτοσυντηρείται και συνεχώς προσθαφαιρεί εφαρμογές στη λίστα, μια επιθεώρηση του προαναφερθέντος φακέλου αποκαλύπτει ότι, ανάμεσα σε άλλα, υπάρχουν αρχεία που αναλαμβάνουν από την ταχύτερη φόρτωση του Calculator μέχρι την επιτάχυνση μιας διαδικασίας εγκατάστασης, κάτι που έχει μηδενική χρησιμότητα, αφού οι πιθανότητες ολοκλήρωσης της ίδιας εγκατάστασης ξανά και ξανά είναι -το λιγότερο- απειροελάχιστες. Επιπλέον, μπορεί κάποιος να θέλει να κερδίσει περισσότερο σε επιδόσεις κατά τη χρήση του υπολογιστή ή να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το χρόνο που απαιτείται για τη φόρτωση των Windows. Ευτυχώς, κάθε μία από αυτές τις επεμβάσεις περιορίζεται σε μία απλή κίνηση!

Πίνακας περιεχομένων

Βήμα 1

Από ένα παράθυρο του Windows Explorer επισκεφθείτε το φάκελο C:\Windows\Prefetch (θεωρούμε ότι τα Windows είναι εγκατεστημένα στο προκαθορισμένο path τους, δηλαδή στο δίσκο C και το φάκελο Windows). Εκεί θα δείτε αρχεία με κατάληξη “pf”, από το όνομα των οποίων μπορείτε να καταλάβετε σε ποια εφαρμογή αφορούν (π.χ. GOOGLEDESKTOP.EXE-3376B31F.pf για το Google Desktop, NOTEPAD.EXE-336351A9.pf για το Notepad). Απλώς επιλέξτε και διαγράψτε αυτά που αντιστοιχούν σε εφαρμογές τις οποίες χρησιμοποιείτε σπάνια ή και ποτέ. Δεν υπάρχει λόγος να διαγράψετε/τροποποιήσετε άλλα αρχεία, αφού -αν χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές στις οποίες αφορούν- θα ξαναδημιουργηθούν από την αρχή.

Βήμα 2

Πατήστε το συνδυασμό Windows Key+R για να εμφανιστεί η γρήγορη γραμμή εκτέλεσης εντολών των Windows XP και εκεί γράψτε “regedit” (επικυρώνοντάς το με “Enter”) για να εμφανιστεί ο Registry Editor. Από τη δενδροειδή απεικόνιση στα αριστερά εντοπίστε το HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters και κάντε διπλό κλικ στο “EnablePrefetcher”.

Η τιμή του θα είναι εξαρχής 3, που σημαίνει ότι επιταχύνεται η φόρτωση τόσο των Windows XP όσο και των εφαρμογών που είναι εγκατεστημένες σε αυτά. Αν προτιμάτε να εστιάσετε την προσοχή του Prefetcher σε μία από τις δύο πιθανότητες, αλλάξτε την τιμή σε 1 (εκκίνηση) ή 2 (εφαρμογές).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας