Τι πρέπει να γνωρίζεις για το GPS
Αν και οι δέκτες GPS (Global Positioning System) υφίστανται εδώ και αρκετά χρόνια, στην Ελλάδα απέκτησαν νόημα μόλις πριν από δέκα με δεκαπέντε χρόνια. Βασικός λόγος ήταν η απουσία ηλεκτρονικής χαρτογράφησης, έλλειψη η οποία περιόριζε τη χρήση των συσκευών της εποχής αποκλειστικά και μόνο για την εύρεση στίγματος.
Ιδιαίτερα από το 2004 όμως και έπειτα τα πράγματα άρχισαν να βελτιώνονται και πλέον, υπάρχει πλήρης χαρτογράφηση για περισσότερες από 60 πόλεις – κωμοπόλεις, καθώς και διάφορες άλλες συμπληρωματικές ευκολίες, όπως φωνητικές οδηγίες στα ελληνικά και κυριολεκτικά χιλιάδες σημεία ενδιαφέροντος (από πρατήρια βενζίνης μέχρι… συνοικιακές ταβέρνες).
Άρα δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι συσκευές GPS από περιττή πολυτέλεια έχουν μετατραπεί σε χρήσιμα εργαλεία πλοήγησης τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά σε όλες τις μετακινήσεις σας.
Πάνω από όλα ο δορυφόρος
Το μοντέλο λειτουργίας του συστήματος GPS στηρίζεται στη χρήση δορυφόρων. Περισσότεροι από 20 δορυφόροι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μέση τροχιά, μεταδίδοντας σήματα, παρέχοντας τη δυνατότητα στους δέκτες GPS να καθορίσουν διάφορα στοιχεία, όπως συντεταγμένες και ταχύτητα κίνησης. Η λήψη αυτού του σήματος είναι το σημαντικότερο στοιχείο μίας συσκευής GPS, καθώς πολύ απλά καθορίζει η προβαλλόμενη θέση θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Αν μία συσκευή, όπως για παράδειγμα το Mio Moov 560, μπορεί να λαμβάνει σήμα από δεκάδες δορυφόρους ταυτόχρονα, η ακρίβεια του στίγματος είναι πολύ καλή. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι αποκλίσεις δεν ξεπερνούν τα 15 μέτρα, ενώ αν βρίσκεστε σε σχετικά ανοικτό χώρο (δηλαδή ο δέκτης έχει άμεση επαφή με τον ουρανό, χωρίς να παρεμβάλλονται εμπόδια) περιορίζονται στα 5 μέτρα.
Συμπληρωματικές υπηρεσίες
Αν και ο βασικός ρόλος μίας συσκευής GPS είναι η προβολή του στίγματος και της ταχύτητάς σας, πολλά μοντέλα διαθέτουν αρκετές συμπληρωματικές υπηρεσίες. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η δυνατότητα δρομολόγησης όπου εσείς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εισάγετε τον επιθυμητό προορισμό και το λογισμικό του δέκτη αναλαμβάνει το ρόλο συνοδηγού, δίνοντάς σας ακριβείς φωνητικές οδηγίες (όπως για παράδειγμα το πού θα στρίψετε). Παράλληλα, πολλά μοντέλα ενσωματώνουν βάσεις δεδομένων με σημεία ενδιαφέροντος (ονομάζονται POIs), τα οποία περιλαμβάνουν πρακτικά τα πάντα (από νοσοκομεία και πρατήρια βενζίνης, μέχρι ταβέρνες και club).
Το Mio Moov 360 υποστηρίζει πλήρως αυτό το χαρακτηριστικό, παρέχοντας τις παραπάνω φωνητικές οδηγίες στα ελληνικά. Μάλιστα, και με στόχο να έχετε την καλύτερη δυνατή ακουστική εμπειρία, οι οδηγίες δίνονται δυνατά και με άριστη άρθρωση. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη συσκευή διαθέτει και έναν προηγμένο υπολογιστή ταξιδιού, ο οποίος σας παρέχει διάφορα στοιχεία (π.χ. εκτιμώμενο χρόνο άφιξης). Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό, ιδιαίτερα αν το αυτοκίνητό σας δεν έχει trip computer.
Διαφορετικές κατηγορίες συσκευών GPS
Αφού είδαμε κάποια βασικά στοιχεία για τις συσκευές GPS, το επόμενο βήμα είναι να σταθούμε στις διαφορετικές κατηγορίες τους. Συνολικά υπάρχουν τέσσερις προσεγγίσεις, κάθε μία εκ των οποίων έχει τα δικά της ιδιαίτερα γνωρίσματα.
PDAs με GPS
Επί της ουσίας, πρόκειται για συνηθισμένα PDAs στα οποία έχει ενσωματωθεί ένας δέκτης GPS ως περιφερειακή συσκευή. Το λογισμικό και οι χάρτες είναι εγκαταστημένοι όπως κάθε άλλη εφαρμογή στη μνήμη της συσκευής και εσείς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το επιλέξτε από τη λίστα των προγραμμάτων.
Ενδεικτικές προτάσεις συσκευών αυτής της κατηγορίας είναι τα Mio P560 και P360, τα οποία εκτός από εξαιρετικοί πλοηγοί, είναι και αξιόλογα PDAs. Αν μάλιστα, από το GPS σας θέλετε και λειτουργίες τηλεφώνου, ενδιαφέρουσες προτάσεις είναι τα Mio Α501 και A702. Και τα δύο διαθέτουν μεγάλες οθόνης αφής (διαγωνίου 2,7 ιντσών) και γρήγορους επεξεργαστές, έτσι ώστε ο υπολογισμός των διαδρομών σας να πραγματοποιείται χωρίς καθυστερήσεις.
Φορητές συσκευές (PNAs – PND)
Αν και οπτικά η συγκεκριμένη κατηγορία θυμίζει αρκετά αυτή των PDAs, ουσιαστικά πρόκειται για διαφορετικές συσκευές. Η βασικότερη διαφορά είναι ότι τα μοντέλα αυτής της κατηγορίας έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τη χρήση τους σε αυτοκίνητο και δεν παρέχουν δυνατότητα εγκατάστασης πρόσθετων εφαρμογών.
Ενδεικτικές προτάσεις συσκευών αυτής της κατηγορίας είναι τα ολοκαίνουρια μοντέλα της σειράς Moov της Mio (200, 330, 330 Eastern Europe, 360, 500 και 560).
Σταθερές συσκευές
Αν η ιδέα των φορητών συσκευών (είτε αυτές είναι εξειδικευμένες είτε PDAs) δεν σας φαίνεται και πολύ καλή λόγω του ότι θα πρέπει να τις βγάζετε όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, τότε τα σταθερά μοντέλα αποτελούν μονόδρομο, ωστόσο θα πρέπει να είστε διατεθειμένοι να βάλετε το χέρι στην τσέπη αρκετά βαθιά, πολύ βαθιά. Οι συγκεκριμένες συσκευές είναι διάστασης 1-Din ή 2-Din (1-Din αντιστοιχεί σε ένα τυπικό ραδιοκασετόφωνο αυτοκινήτου) και τοποθετούνται στη θέση του ηχοσυστήματός σας. Οι δυνατότητές τους είναι προηγμένες, ενώ οι φωνητικές εντολές ακούγονται πεντακάθαρα καθώς αναπαράγονται από τα ηχεία του αυτοκινήτου σας.
Δέκτες Bluetooth
Η τέταρτη και τελευταία κατηγορία συσκευών αποτελεί ειδική περίπτωση καθώς δεν αφορά σε ολοκληρωμένες λύσεις, αλλά σε περιφερειακά που προσθέτουν δυνατότητα δρομολόγησης στο PDA ή το smartphone σας που ήδη έχετε. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για δέκτες GPS οι οποίοι υποστηρίζοντας την τεχνολογία Bluetooth μπορούν και συνδέονται ασύρματα με τις συσκευές σας. Σε συνδυασμό με λογισμικό το οποίο εγκαθιστάτε στο PDA ή το “έξυπνο” κινητό σας τηλέφωνο αποκτάτε μία πλήρη συσκευή GPS.
Τι να αγοράσεις
Όπως είδαμε και στην πρώτη ενότητα, οι δορυφορικοί δέκτες διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες, οι οποίες έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους, οπότε το πρώτο βήμα είναι να εξετάσουμε τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της κάθε μίας.
- Ξεκινώντας από τα PDAs που ενσωματώνουν GPS, το βασικότερο θετικό στοιχείο τους είναι ότι όπως και σε οποιοδήποτε άλλο PDA, μπορείτε να εγκαταστήσετε πρόσθετες εφαρμογές. Έτσι αν για παράδειγμα οι χάρτες της Ελλάδας που ήδη έχετε δεν σας ικανοποιούν, έχετε τη δυνατότητα να εγκαταστήσετε άλλους της αρεσκείας σας και γενικότερα έχετε πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων σε σχέση με τις υπόλοιπες συσκευές. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να τονίσουμε ότι συνήθως αυτές οι συσκευές αλλά και οι εφαρμογές τους δεν έχουν σχεδιαστεί για χρήση στο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα η χρήση τους να μην είναι όσο εύκολη θα έπρεπε (δοκιμάστε να… πετύχετε με τη γραφίδα ένα μικρό εικονικό πλήκτρο και θα καταλάβετε τι εννοούμε).
- Οι φορητές συσκευές αποτελούν την πλέον… καθαρόαιμη επιλογή. Έχουν λίγα και μεγάλα πλήκτρα έτσι ώστε να είναι εύκολος ο χειρισμός τους ακόμα και όταν οδηγείτε. Ορισμένες μάλιστα, όπως για παράδειγμα το Moov 200 της Mio, δεν έχουν καθόλου πλήκτρα με τα πάντα να γίνονται με ένα άγγιγμα στην οθόνη αφής του. Ένα ακόμα πλεονέκτημα αφορά στις περιορισμένες διαστάσεις τους (εκτός μερικών εξαιρέσεων) οι οποίες κάνουν ευκολότερη, αλλά και ασφαλέστερη την τοποθέτησή τους (καθώς καταλαμβάνεται μικρότερο μέρος του παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας).
- Οι σταθερές συσκευές ναι μεν είναι καλής απόδοσης, είναι όμως υπερβολικά ακριβές. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, με τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά τους, μπορείτε να αγοράσετε… 10 PNAs. Αξίζει επίσης να σταθούμε και στα εργοστασιακά GPS. Το βασικό πλεονέκτημα αυτών των προτάσεων είναι ότι ταιριάζουν απόλυτα στο αυτοκίνητό σας, ωστόσο αφενός το κόστος τους είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφετέρου στις περισσότερες περιπτώσεις η υποστήριξη της Ελλάδας μόνο δεδομένη δεν είναι. Η άποψη μας είναι ότι οι συγκεκριμένες συσκευές αξίζουν αν παραγγελθούν ταυτόχρονα με το νέο σας αυτοκίνητο (οπότε και το κόστος τους είναι κάπως περιορισμένο) και αφού πρώτα ελέγξετε ότι υπάρχει υποστήριξη για τη χώρα μας. Σε διαφορετική περίπτωση, το σχεδόν πάντα υπέρογκο κόστος τους δεν δικαιολογεί την αγορά τους.
- Αναφορικά τέλος με τους δέκτες Bluetooth, τα βασικά τους πλεονεκτήματα είναι ότι αφενός δεν χρειάζεται να αγοράσετε ένα νέο PDA ή ένα συμβατικό μοντέλο GPS, αφετέρου το κόστος τους είναι χαμηλό. Από την άλλη πλευρά, η τελική εμπειρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο προηγμένο είναι το PDA ή το κινητό σας τηλέφωνο. Αν για παράδειγμα έχετε ένα smartphone χωρίς οθόνη αφής (πράγμα που μόνο σπάνιο δεν είναι), η εισαγωγή των στοιχείων των προορισμών σας θα γίνεται αναγκαστικά από το αριθμητικό πληκτρολόγιο. Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη είναι ότι το PDA ή το smartphone που τυχόν ήδη έχετε δεν διαθέτει τον απαραίτητο λογισμικό δρομολόγησης, οπότε πρέπει να αγοράσετε κάποιο. Συνεπώς, μπορεί το αρχικό κόστος να φαίνεται χαμηλό, στην πράξη όμως μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε αρκετά περισσότερα.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω δεδομένα, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη επιλογή για τους περισσότερους είναι ένα PNA. Από εκεί και πέρα βέβαια, αν θέλετε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο του λογισμικού πλοήγησης μπορείτε να προτιμήσετε ένα PDA με GPS, ωστόσο θα πρέπει να είστε έτοιμοι να κάνετε αρκετές και σημαντικές θυσίες στον τομέα της ευχρηστίας. Τέλος, τα σταθερά GPS προτείνονται μόνο αν… το πορτοφόλι σας τα αντέχει, ενώ θα πρέπει πρώτα να ελέγξετε αρκετά πράγματα (υπάρχει χάρτης για την Ελλάδα; Οι φωνητικές οδηγίες και το μενού επιλογών είναι στα ελληνικά;).
Οι τελικές λεπτομέρειες
Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο ότι οι φορητές συσκευές αποτελούν την καλύτερη επιλογή για τους περισσότερους, αξίζει να δούμε κάποιες λεπτομέρειες, οι οποίες όμως στην πράξη μπορούν να κάνουν τη διαφορά:
Μέγεθος οθόνης
Τα πάντα εξαρτώνται από το μέγεθος του παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας. Αν δεν οδηγείτε κάποιο super mini προτιμήστε ένα μοντέλο με οθόνη 4,7″, όπως για παράδειγμα τα Mio Moov 500 και Mio Moov 560. Από την άλλη πλευρά, αν ο χώρος είναι περιορισμένος, προτιμήστε μία συσκευή με οθόνη 3,5″ όχι όμως μικρότερη μιας και τότε δεν θα μπορείτε να διαβάσετε άνετα τον χάρτη.
Τύπος οθόνης
Αν, όπως ο περισσότερος κόσμος, κάνετε τις περισσότερες διαδρομές σας τη μέρα, προτιμήστε μία οθόνη anti-glare, ώστε τα δεδομένα της να είναι ευδιάκριτα διαρκώς. Φυσικά η οθόνη θα πρέπει να είναι αφής, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα “χάσετε” πολύ σε θέματα ευχρηστίας, αλλά και ασφάλειας.
Δορυφορικός δέκτης
Προτιμήσετε ένα μοντέλο που να υποστηρίζει την τεχνολογία SiRFInstantFixII, όπως όλα τα μοντέλα της νέας σειράς Moov της Mio. Επίσης, θετικό είναι να υπάρχει δυνατότητα προσθήκης εξωτερικής κεραίας, ειδικά αν το αυτοκίνητό σας έχει αθερμικό παρμπρίζ (οπότε και πολλοί δέκτες δεν μπορούν να “πιάσουν σήμα” χωρίς εξωτερική κεραία.
Σενάρια αγορών
Γιώργος, 38 ετών, διευθυντικό στέλεχος σε εταιρεία πληροφορικής.
Ο Γιώργος κάνει πολλά ραντεβού μέσα στην ημέρα, οπότε χρειάζεται μία συσκευή που να γνωρίζει καλά τους αστικούς δρόμους. Παράλληλα, όμως κάνει και αρκετές εκδρομές, οπότε απαιτεί πλήρη κάλυψη της ελληνικής επικράτειας.
Ιωάννα, 30 ετών, ιατρικός επισκέπτης.
Η Ιωάννα έψαχνε ένα GPS που θα γνωρίζει… ακόμα και το τελευταίο στενάκι της πόλης που μένει, ενώ θα είναι και αρκετά μικρό ώστε να χωράει στο παρμπρίζ του super mini αυτοκινήτου της.
Νίκος, 30 ετών, δημοσιογράφος.
Ο Νίκος θέλει ένα GPS με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οθόνη, το οποίο θα ταιριάζει με το μεγάλο παρμπρίζ του καινούριου αυτοκινήτού του.
Φανή, 22 ετών, φοιτήτρια.
Όταν η Φανή δεν είναι στη σχολή της, θέλει να παίρνει το αυτοκίνητό της και να γυρνάει την Ευρώπη χωρίς να ανησυχεί μήπως χαθεί.
Αντώνης, 59 ετών, συνταξιούχος.
Έχοντας πολύ ελεύθερο χρόνο, ο Αντώνης κάνει πολλά ταξίδια με το αυτοκίνητό του σε χώρες του εξωτερικού. Απαιτεί λοιπόν από το GPS του να γνωρίζει… απέξω και ανακατωτά όλη την Ευρώπη.
Φώτης, 23 ετών, μετανάστης.
Ο Φώτης βρίσκεται τους μισούς μήνες στην Ελλάδα και τους άλλους μισούς στην χώρα της ανατολικής Ευρώπης από την οποία κατάγεται. Οπότε αναζητούσε ένα GPS με χάρτες και για τις δύο (τουλάχιστον) χώρες στις οποίες μετακινείται.
Λεξικό βασικών όρων για GPS
Κατά τη διάρκεια του οδηγού μπορεί να συναντήσετε όρους που να σας φανούν άγνωστοι. Ανατρέξτε σε αυτό το λεξικό βασικών όρων και λύστε τις απορίες σας:
- Bluetooth: Τεχνολογία που επιτρέπει την ασύρματη ανταλλαγή δεδομένων από συμβατές συσκευές που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και δέκα μέτρων μεταξύ τους.
- PDA (Personal Digital Assistant): Συσκευή μικρού μεγέθους που περιέχει εφαρμογές αντίστοιχες ενός υπολογιστή, διαθέτει οθόνη αφής και μπορεί να δεχθεί περιφερειακά (όπως δέκτες GPS)
- PNA (Personal Navigation Assistant): Συσκευή μικρού μεγέθους που χρησιμοποιείται για την πλοήγησή σας.
- POI (Point Of Interest): Σημείο ενδιαφέροντος (π.χ. πρατήριο βενζίνης) επάνω στον χάρτη.
- Smartphone: “Έξυπνο” κινητό τηλέφωνο που διαθέτει πλήρες λειτουργικό σύστημα με δυνατότητα εγκατάστασης νέων εφαρμογών.
- Οθόνη αφής: Οθόνη η οποία μπορεί και ανιχνεύει το άγγιγμα σε όλο το εύρος της, οπότε και η εισαγωγή δεδομένων ή η επιλογή ρυθμίσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω αφής.