ΑρχικήΑπόψειςΜερικές σκέψεις για το Tor network

Μερικές σκέψεις για το Tor network

Η εποχή μας πλέον, είναι ηλεκτρονική. Τα πάντα έχουν μετατραπεί σε δυαδικούς, bits & bytes και φυσικά θα είναι κάτι δεδομένο για τα πάντα στο άμεσο μέλλον. Αυτό από μόνο του δεν θα ήταν άσχημο, αν η τεχνολογία, όπως και κάθε τι άλλο, δεν ήταν πατροναρισμένη. Οι άνθρωποι πλέον, μπορεί να έχουν όλες τις πληροφορίες και την γνώση που χρειάζεται, προκειμένου να αντιληφθούν πως η ζωή τους ελέγχεται ηλεκτρονικά και φυσικά, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ελέγχεται το κοπάδι στο μαντρί, με κάθε απόκλιση να πατάσσεται.

H πρόσβαση στην πληροφορία και σε ό,τι ικανοποιεί τον κάθε άνθρωπο σε επίπεδο αισθήσεων και πνεύματος, θα πρέπει να είναι εκ προοιμίου χωρίς κανέναν έλεγχο. Η δημιουργία ενός προσωπικού προφίλ για τον κάθε άνθρωπο, είναι κάτι εύκολο χάρη στους αλγόριθμους. Η συγκέντρωση όμως αυτών των δεδομένων, η εμπορευματοποίησή τους και η επιλεκτική χρήση τους από κυβερνητικές υπηρεσίες, όχι μόνο είναι κάτι που δεν πρέπει να επιτρέπουμε να συμβαίνει, μα θα πρέπει να το εξαλείψουμε εντελώς.

Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να κάνουμε δύσκολη την ζωή όλου αυτού του μηχανισμού επιτήρησης και καταγραφής που υπονομεύει τις ελευθερίες και την αξιοπρέπειά μας.

To TOR project, μπορεί να ξεκίνησε την λειτουργία του για σκοπούς του αμερικάνικου ναυτικού, όπως άλλωστε και το ίδιο το διαδίκτυο, χρησιμοποιήθηκε για πολεμικούς σκοπούς των χασάπηδων στο όνομα της δημοκρατίας, μα πλέον αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του διαδικτύου. Όχι για τα άτομα που λένε ότι “εγώ δεν έχω τίποτα να κρύψω“, μα για τους ανθρώπους που είναι συνειδητοποιημένοι του τι σημαίνουν ατομικές ελευθερίες και εν’ τέλει ανθρώπινα δικαιώματα.

Αποτελεί την υλοποίηση του onion routing, το οποίο κρυπτογραφεί και δρομολογεί τυχαία την επικοινωνία μέσω ενός δικτύου από κόμβους που το λειτουργούν εθελοντές ανά την υφήλιο. Οι συγκεκριμένοι δρομολογητές onion (κρεμμύδι) εφαρμόζουν κρυπτογράφηση πολλαπλών στρωμάτων (εξού και η μεταφορά του κρεμμυδιού) για να εξασφαλίσουν τέλεια μυστικότητα προς τα εμπρός (perfect forward secrecy) μεταξύ των κόμβων, και για αυτό προσφέρει ανωνυμία της δικτυακής τοποθεσίας.

Αυτή η ανωνυμία επεκτείνεται στην φιλοξενία ανθεκτικού στην λογοκρισία περιεχομένου μέσω των ανώνυμων κρυμμένων υπηρεσιών του Tor. Επιπλέον, διατηρώντας κάποιους από τους κόμβους εισόδου (γεφυρωμένους κόμβους) μυστικούς, οι χρήστες αποφεύγουν την διαδικτυακή λογοκρισία η οποία στηρίζεται στο μπλοκάρισμα των δημόσιων κόμβων του Tor.

Οι σκοποί που πλέον χρησιμοποιείται είναι πολλοί και δεν είναι όλοι κατ’ ανάγκη και ηθικοί, τουλάχιστον όπως ορίζεται στην εποχή μας η ηθικότητα, που αν το σκεφτούμε και αλλιώς η μη ύπαρξή της, ίσως και να συνίσταται της υπάρχουσας διαμορφωμένης κατάστασης περί νομιμότητας, ηθικού και ανήθικου.

Έχοντας ως κύριο στόχο την ανωνυμία, όπως είναι ευνόητο, μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο καθένας για διαφορετικούς σκοπούς. Είναι γεγονός ότι μέσω του Tor, διακινείται πορνογραφία σε όλα τα επίπεδα, μα και πως χρησιμοποιείται για κυβερνοεπιθέσεις ή ακόμα και για πρόσβαση με χώρες όπου υπάρχει λογοκρισία στο διαδίκτυο.

Ασχέτως με την προβοκατόρικη συμβουλή που κυκλοφορεί από πολλές ιστοσελίδες, ο πιο βασικός παράγοντας για το TOR-network, είναι και το πλήθος των χρηστών που είναι συνδεδεμένοι μέσω Tor, καθώς όσο πιο μεγάλος ο αριθμός, τόσο πιο καλή η συνολική ποιότητα του δικτύου, μα και ακόμα πιο μεγάλη η ατομική ανωνυμία που μπορεί να επιτευχθεί.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, πως αυτό που αναφέρει η ομάδα ανάπτυξης και συντήρησής του, ισχύει στο απόλυτο:

Το Tor project, δεν είναι απλά μια εφαρμογή, μα είναι τρόπος ζωής

Αυτό το άρθρο ξεκίνησα να το γράφω, όταν διάβασα δύο (παλιές, αλλά επίκαιρες ) ειδήσεις για το TOR, οι οποίες είναι και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, ενώ κάποιες ήμερες πριν, διάβασα ένα κείμενο που ανάφερε στον τίτλο, πως το FBI έσπασε το tor, για να καταλήξει μέσα στο κυρίως άρθρο να λέει πως αφορούσε έναν τύπο που – όπως ανέφερε – είχε χρησιμοποιήσει κάποιον proxy για να στείλει απειλητικά μηνύματα στον αμερικάνο φασίστα Tramp. Ο τίτλος βέβαια – σε ένα άρθρο που εξυπηρετεί τις πολιτικές μικροσκοπιμότητες του εκλογικού παιχνιδιού στις ΗΠΑ – προϊδέαζε εντελώς διαφορετικά, τονίζοντας την ανασφάλεια του TOR.

Στις υπόλοιπες δυο ειδήσεις, η μια ανέφερε πως το FBI, παρενόχλησε έναν developer του Tor software, γνωστό σαν Isis Agora Lovecruft, έναν από τους κύριους προγραμματιστές του λογισμικού, ο οποίος επίσης έχει συνεργασία και με το Open Whisper Systems και το LEAP Encryption Access Project.

Για την ακρίβεια – όπως αναφέρει το άρθρο του techdirt – όπως τελικά φάνηκε, αποτελούσε στόχο του FBI, για αδιευκρίνιστους λόγους. Μάλλον παράξενο, αφού (όσο αντιφατικό και αν ακούγεται), ένας από τους χρηματοδότες του Tor-project είναι και η αμερικάνικη κυβέρνηση.

Η άλλη, αφορούσε μια δωρεά 225,000 δολαρίων, από την DuckDuckGo για να υποστηρίξει εννέα έργα ανοικτού κώδικα και θυμήθηκα και μια αντίστοιχη δωρεά που είχε κάνει πέρυσι (2015), ύψους $25,000 στο Tor Project.

Από εκεί και πέρα, ρίχνοντας μια ματιά σε δημοσιεύσεις του αμερικάνικου ηλεκτρονικού τύπου τον τελευταίο χρόνο, βλέπουμε πως υπάρχει μια συνεχής αναπαραγωγή, ένα σίριαλ καλύτερα, που στιγματίζει με διάφορους τρόπους το Tor. Σχεδόν σε κάθε σχετική δημοσίευση εμπλέκονται τα γνωστά που επικαλείται κατά το δοκούν η άρχουσα τάξη: “τρομοκρατία, πορνογραφία, φοροδιαφυγή” και φυσικά τόσο έμμεσα, όσο και άμεσα, αυτό το οποίο κρίνεται ως ένοχη η ανωνυμία και εμμέσως πλην σαφώς και η ιδιωτικότητα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον εγχώριο ελληνόφωνο ηλεκτρονικό τύπο, τεχνολογικό ή μη, που ως γνωστόν αναπαράγει το αμερικάνικο διαδίκτυο.

Νομίζω, πως πλέον, είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που δεν έχουν ακούσει και διαβάσει όρους όπως: “Dark-Web, Deep-Web” και που οι τεχνολογικά και κοινωνικά αναλφάβητοι τις συνδέουν με αυτά που τους δίνουν, δηλαδή ως επικινδυνότητα για τον αστό.

Παράλληλα, αν συνδυάσετε και αυτό που αναφέραμε πριν, πως δεν είναι λίγες και λίγοι αυτοί που αναφέρουν κάτι τέτοιο:

«Μην χρησιμοποιείς το tor, επειδή έτσι στερείς την πρόσβαση από έναν άνθρωπο μιας χώρας με απολυταρχικό καθεστώς».

Υπάρχει μια απόλυτη σύγχυση.

  • Τι γίνεται λοιπόν τελικά; Τι ισχύει και τι όχι;
  • Είναι το FBI / NSA και αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων κρατών τόσο ισχυρές;
  • Είναι το TOR project τόσο αθώο και με ανιδιοτελείς σκοπούς;

Να διευκρινίσουμε εξαρχής πως δεν έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και αν κάποιος πει πως έχει, θα λέει ψέματα.

Θα προσπαθήσουμε όμως, να προσεγγίσουμε το θέμα, με όλα τα υπάρχοντα δεδομένα:

Ας το δούμε καταρχάς από το τεχνικό κομμάτι και όσο πιο απλά γίνεται:

Δουλεύει το TOR, για αυτό που διατείνεται περί ανωνυμίας;

Νομίζω, είναι αναγκαίες κάποιες διευκρινήσεις εδώ:

  1. Μιλάμε για ανωνυμία και όχι για ιδιωτικότητα. Σαφώς και μπορεί να συνυπάρξουν αυτά τα δυο, μα δεν συνεπάγεται πάντα το ένα το άλλο. Το Tor, ειδικεύεται στην ανωνυμία και όχι στην ιδιωτικότητα. Αυτή είναι μέλημα του/της καθενός/μιας.
  2. Δεν είναι πανάκεια η ανωνυμία και σίγουρα η ασυδοσία, καθώς αν κάποιοι το επιθυμούν να ψάξουν στοχευμένα κάποιους ανθρώπους, έστω και πολύ δύσκολα, υπάρχουν κάποιες πιθανότητες, ώστε ν’ ανακαλυφθεί η διαδρομή κάποιου αρχείου.

Αυτό άλλωστε το σημειώνει και το ίδιο το Tor project:

This is experimental software. Do not rely on it for strong anonymity.

Στόχος του Tor είναι να αποκρύπτει τις ταυτότητες των χρηστών του και την δραστηριότητά τους στο δίκτυο, αποτρέποντας την παρακολούθηση και την ανάλυση της κίνησης και διαχωρίζοντας τον εντοπισμό από την δρομολόγηση.

Όπως όλα τα τωρινά δίκτυα ανωνυμοποίησης χαμηλής λανθάνουσας, το Tor δεν μπορεί και δεν προσπαθεί να προστατεύσει τους χρήστες από την παρακολούθηση της κίνησης στα όρια του δικτύου Tor, όπως για παράδειγμα, η κίνηση που εισέρχεται και εξέρχεται από το δίκτυο. Ενώ το Tor παρέχει προστασία κατά της ανάλυσης κίνησης, δεν προλαμβάνει την επιβεβαίωση της κίνησης (ονομάζεται. επίσης. από άκρη σε άκρη συσχετισμός).

Αυτό που ισχύει δηλαδή, είναι πως όταν χρησιμοποιείτε το λογισμικό Tor, η διεύθυνση IP σας παραμένει κρυμμένη και φαίνεται ότι η σύνδεσή σας έρχεται από μια άλλη διεύθυνση IP ενός ρελέ εξόδου Tor (exit relay), το οποίο μπορεί να είναι οπουδήποτε στον κόσμο.

Θα πρέπει δηλαδή, να καταρριφθεί ο μύθος, πως με την χρήση του Tor σας καλύπτει ένα πέπλο αορατότητας. Ένα από τα αδύναμα σημεία αυτού του δικτύου, είναι οι έξοδοι, οι κόμβοι ή ρελέ εξόδου Tor (exit relay). Αυτό είναι κάτι που λέγεται ευρέως και εν μέρει ισχύει.

Όμως, το πιο εμπεριστατωμένο που υπάρχει για όλα αυτά, είναι όταν τον Οκτώβριο του 2011 η ερευνητική ομάδα από την Esiea, την Γαλλική σχολή μηχανολόγων, δήλωσε ότι ανακάλυψε έναν τρόπο να υπονομεύσει το δίκτυο του Tor με το να αποκρυπτογραφήσει επικοινωνίες που το διαπερνούν. Η τεχνική που περιέγραψαν απαιτεί την δημιουργία ενός χάρτη των κόμβων του δικτύου Tor, τον έλεγχο του ενός τρίτου από αυτούς και στην συνέχεια να αποκτήσουν τα κλειδιά κρυπτογράφησής τους και τις πηγές του αλγόριθμου.

Ύστερα, χρησιμοποιώντας τα γνωστά πλέον κλειδιά και τις πηγές, θεωρούν ότι έχουν την ικανότητα να αποκρυπτογραφούν δύο από τα τρία στρώματα κρυπτογράφησης. Ισχυρίζονται ότι μπορούν να σπάσουν το τρίτο κλειδί με μια επίθεση που βασίζεται στην στατιστική ανάλυση. Για να επανακατευθύνουν την κίνηση του Tor στους κόμβους που ελέγχουν, χρησιμοποίησαν μεθόδους επίθεσης άρνησης εξυπηρέτησης και επίθεσης packet spinning.

Παρ’ όλα αυτά, καμία τεχνική ανάλυση δεν είναι ακόμα διαθέσιμη για το κοινό ή για τους κατασκευαστές του Tor για περαιτέρω μελέτη. Όμως, είναι γεγονός, πως αν υπάρχει στοχευμένη παρακολούθηση, τότε οι πιθανότητες να “συλληφθεί” ο παρακολουθούμενος σε μια έξοδο του tor, είναι αρκετές.

Μάλιστα, το 2014, κυκλοφόρησε η είδηση πως η ρώσικη κυβέρνηση δίνει ένα μεγάλο ποσόν ($100.000) σε όποιον καταφέρει να σπάσει τον browser του TOR.

Είναι επίσης προφανές (ή θα έπρεπε να είναι) πως το να χρησιμοποιήσετε το TOR, ώστε να μπείτε στον Facebook, Google ή όποιον άλλον προυπάρχοντα λογαριασμό σας, είναι κάτι εντελώς άτοπο και άνευ σημασίας.

Τεχνικά λοιπόν, θα λέγαμε πως το TOR, μπορεί να δυσκολέψει το έργο όσων κάνουν παραβιάσεις της ιδιωτικότητας και του απορρήτου μας και καταγραφές αυτών.

Και πως σίγουρα κάτι τέτοιες δημοσιεύσεις: “το 81% των χρηστών του Tor μπορούν να αποκαλυφθούν”, είναι ανυπόστατες και μόνο για να πάρουν hits με τα κλικ οι ιστοσελίδες που τα αναφέρουν.

Όχι τυχαίο το γεγονός επίσης, πως αυτές οι δημοσιεύσεις, άρχισαν να φουντώνουν από το 2013 και έπειτα, όταν έγινε γνωστό το Prism, το σχέδιο παγκόσμιας επιτήρησης από την NSA, το προϋπάρχον δηλαδή εδώ και πριν 20 χρόνια Echelon.

Αν εξαιρέσεις όλα τα υπόλοιπα, η περίπτωση του Slick Road και μόνο, δείχνει πως η NSA/FBI, όχι μόνο δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτα (η γνωστή περίπτωση της Freedom Hosting) ώστε να διαπεράσουν το δίκτυο TOR, μα αναγκάστηκαν να κινηθούν ακόμα πιο ύπουλα και πλάγια, καθώς οι προσπάθειές τους να παρακάμψουν το TOR δεν απέδωσαν.

«Εδώ, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και ορισμένα σημαντικά πράγματα, όπως την συμβολή της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ / ΝΑΤΟ και των μυστικών υπηρεσιών, προκειμένου να αποκτήσουν προνόμια για τα οικονομικά συμφέροντά των πολυεθνικών της χώρας. Ακόμα και αν βάλεις στην άκρη κάθε επέμβαση, πόλεμο, βομβαρδισμό των τελευταίων δεκαετιών, η περίπτωση του Αφγανιστάν είναι περισσότερο από κραυγαλέα».

Η τεράστια παραγωγή και επεξεργασία οπίου / κόκας, έχουν δώσει τεράστια οφέλη στις πολυεθνικές φαρμακευτικές, ενώ συγχρόνως τα οφέλη από το ναρκεμπόριο σε επίπεδο κρατικών βαρόνων, είναι αμέτρητα δισεκατομμύρια.

Ο έλεγχος λοιπόν, είναι για το κέρδος και για ό,τι έχει χαρακτηρίσει ως μη νόμιμο η κοινωνική πραγματικότητα του καπιταλισμού.

  • Οι περιπτώσεις του Wikileaks, μα και άλλων μέσων που χρησιμοποιούν τεχνικές Strongbox, δείχνει πώς δουλεύουν.
  • Το ίδιο και το DeadDrop του αδικοχαμένου Aaron Swartz.
  • Κάτι αντίστοιχο άλλωστε λέει και ο Snowden.

Τέλος, μέχρι τώρα τουλάχιστον, η ομάδα του TOR, δείχνει να λειτουργεί κάτω από διαφάνεια και με συνεχείς ανακοινώσεις για την όποια εξέλιξη, μείζονος ή ελάσσονος σημασίας (ένα τυχαίο παράδειγμα).

Και περί των άλλων ζητημάτων της «ιδεολογίας» του TOR:

Είναι το TOR “αθώο”;

Εδώ έχουμε πολλές οπτικές και απόψεις. Αρκετοί στέκονται στην απαρχή του και στην δημιουργία του από το ναυτικό των ΗΠΑ, μα όμως είναι άνευ νοήματος, καθώς ο κώδικάς του υπάρχει δημοσιευμένος εδώ και χρόνια (ανοιχτού κώδικα γαρ) και σίγουρα θα έχει ελεγχθεί από πάρα πολλούς ανθρώπους με ειδικευμένες γνώσεις. Εκτός πάλι, αν συμβαίνει μια παγκόσμια συνωμοσία, όπως με τους αεροψεκασμούς για παράδειγμα. Επειδή ναι, κυκλοφορεί και μάλιστα ευρέως, από ψεκασμένα ιστολόγια, πως το TOR είναι δημιούργημα των μασόνων και της “νέας τάξης πραγμάτων”.

Όμως, υπάρχουν και ορισμένα σημεία, τα οποία αν και είναι δημόσια, δημιουργούν ισχυρές αμφιβολίες και ερωτηματικά. Όπως είναι ευνόητο, το TOR-project κάπως χρηματοδοτείται, αφού δεν αποτελεί μια εταιρεία η οποία πουλάει κάποιο προϊόν. Στην αρχή αναφέραμε πως, μια από τις πηγές χρηματοδότησής του, είναι και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, πηγαίνοντας στο «about» της σελίδας του Tor project βλέπουμε πως ανάμεσα στους προηγούμενους χορηγούς υπήρξε και η DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency), η υπηρεσία Έρευνας που υπάγεται στο Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ (στο οποίο -παρεμπιπτόντως- υπάγεται και η NSA). Η DARPA, λοιπόν, είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που, φυσικά, θα χρησιμοποιεί ο Στρατός. Και λέω στους «προηγούμενους» χορηγούς γιατί στην ιστοσελίδα του Tor αναφέρονται πάνω-πάνω οι τωρινοί χορηγοί και από κάτω γίνεται μνεία, με ευχαριστίες στους προγενέστερους.

Μάλιστα, η Washingtonpost είχε βγάλει και άρθρο με τίτλο:

Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες πληρώνουν για το 60% της ανάπτυξης του Tor. Μπορούν οι χρήστες να το εμπιστεύονται;

Ειλικρινά, όσο καλοπροαίρετος και αν είναι κάποιος, δεν μπορεί με τίποτα να ισχυριστεί οτιδήποτε. Προφανώς, προκύπτουν διάφορα συμπεράσματα, μα και πάλι όλα αυτά, έχουν ως συνήθως διαφορετική οπτική, όταν δεν υπάρχουν απτά και αδιαμφισβήτητα στοιχεία. Μια ανάλυση αυτών έχουμε προσπαθήσει να δώσουμε εδώ: Σχετικά με την χρηματοδότηση του Tor Project [Μπορούν οι χρήστες να το εμπιστεύονται;].

Ακόμα, και εκείνη την εποχή (10 Μάη 2015), μαθαίναμε πως υπάρχει συνεργασία του Tor με τον στρατό των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτό, το Tor δημιουργεί το Dark Net νέας γενιάς, εν μέρει, γιατί θέλει να είναι πάντα μπροστά στην κούρσα της ασφάλειας. Χρηματοδοτούμενη από την Defence Advanced Research Projects Agency -DARPA, την υπηρεσία Έρευνας που υπάγεται στο Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ – η στρατιωτική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατηγορείται για τον σχεδιασμό της νέας πρωτοποριακής τεχνολογίας.

Η χρηματοδότηση που ξεκίνησε το 2014, είναι ένα μέρος του πρότζεκτ Memex της DARPA. Ο λόγος λοιπόν για το πρότζεκτ Memex· την «επαναστατική» μηχανή αναζήτησης που δημιουργήθηκε για να ξεπεράσει τους εμπορικούς γίγαντες, όπως η Google, στην ευρετηρίαση του Deep Web και σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Εμείς νομίζουμε, πως η παγίδα ή όποια άλλη λέξη θέλετε χρησιμοποιήστε, είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο: «σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση του εγκλήματος». Το τι είναι όμως έγκλημα, προφανώς πέρα από τα αυτονόητα, είναι κάτι που το καθορίζουν άλλοι. Και φυσικά, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το «έγκλημα» είναι πάντα και ένα πρόσχημα, με το οποίο, ασχέτως τιμήματος, ικανοποιούνται οικονομικά συμφέροντα και ανακατανέμεται ο πλούτος.

Το αν αυτό είναι «καλό και θετικό» όπως ελέχθη, δεν το νομίζουμε. Πάντως, είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα.

Επίλογος

Εν κατακλείδι, θα λέγαμε πως η χρήση του TOR την δεδομένη στιγμή, είναι ικανή να προσφέρει μια ισχυρή προστασία της ανωνυμίας. Να κάνει έστω, δυσκολότερο το έργο όσων μας καταγράφουν, για να είμαστε πιο ακριβείς. Προσωπικά, δεν λέω όχι και στην παράλληλη χρήση του σε συνδυασμό με VPN.

Όμως, αυτό δεν είναι αρκετό. Ανοίξαμε δηλαδή μια εφαρμογή και την τρέχουμε. Μιλώντας για τον TOR-browser πάντα και τους σκοπούς της ύπαρξής του, υπάρχουν ορισμένοι απλοί και στοιχειώδεις κανόνες, αν τουλάχιστον θέλουμε τα όσα προσφέρει.

Ακόμα, για το τέλος, αφήσαμε έναν ακόμα μύθο που υπάρχει. Επειδή ο TOR-browser, είναι διαθέσιμος για όλα τα λειτουργικά συστήματα, δεν σημαίνει και πως έχει τον ίδιο τρόπο λειτουργίας, απόδοσης και αποτελέσματος παντού. Πιο συγκεκριμένα, τα Windows της Microsoft που είναι και το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο για υπολογιστές, αλλά δεν έχουν καθόλου καλή ανταπόκριση στο Tor. Tα τρωτά σημεία που υπάρχουν σε αυτό το λειτουργικό σύστημα μπορεί να αποκαλύψουν την ταυτότητά σας, ακόμη και αν χρησιμοποιείτε το TOR για πρόσβαση στο διαδίκτυο [δείτε αναλυτικότερα: Χρησιμοποιείς Tor. Το κάνεις σωστά όμως;].

Αυτά είναι τα ισχύοντα δεδομένα, το μόνο βέβαιο είναι πως σε κάτι που δεν έχεις τον απόλυτο έλεγχο, καλό είναι να κρατάς ορισμένες επιφυλάξεις.

Περισσότερο υλικό, τόσο για εφαρμογές του TOR (συνομιλίας, mail), θα βρείτε εδώ: #tor-network.

Το μόνο βέβαιο, είναι πως οι ελευθερίες μας έχουν καταργηθεί και αν δεν κάνουμε κάτι για να το ανατρέψουμε αυτό σύντομα, οι επόμενες γενιές της ανθρωπότητας είναι καταδικασμένες.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166