ΑρχικήΕπιστήμηΜετατροπή των τροφίμων που πετιούνται στα απόβλητα σε βιοπλαστικά

Μετατροπή των τροφίμων που πετιούνται στα απόβλητα σε βιοπλαστικά

Μια νέα έξυπνη λύση που έχει σχεδιαστεί στο Πανεπιστήμιο του Καντέρμπερι (University of Canterbury) στοχεύει να μετατρέψει τα απόβλητα των τροφίμων σε πολύτιμα χημικά συστατικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν βιοπλαστικά, κάτι που ενδέχεται να βοηθήσει στο έπακρο την κοινωνία με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Ο επικεφαλής αυτής της έρευνας, ο Δρ Alex Yip ανέφερε «Ο απώτερος αυτής της μεθοδολογίας είναι η παραγωγή ενός προϊόντος υψηλής αξίας από τα απόβλητα των τροφίμων, πράγμα που θα φέρει επανάσταση στον τομέα της συσκευασίας των τροφίμων, αντικαθιστώντας παράλληλα τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως τα καλαμάκια, τα μαχαιροπήρουνα και τα πιάτα, και πολλά άλλα».

Ο στόχος του έργου είναι η εξαγωγή τριών βασικών χημικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του πολυγαλακτικού οξέος (PLA) και της οργανικής ένωσης 5-HMF, από τα νοικοκυριά που πετούν τα τρόφιμα τους στους σκουπιδοτενεκέδες του σπιτιού. Αυτά θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ως δομικά στοιχεία για τη δημιουργία βιώσιμων βιοπλαστικών με διάφορες ιδιότητες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών.

Εάν όντως αυτό το καινοτόμο έργο καταστεί επιτυχέςκαι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπορική χρήση και όχι μόνο σε συνθήκες επιστημονικού εργαστηρίου, τότε τα απόβλητα των τροφίμων θα χρησιμοποιηθούν άμεσα ως πρώτη ύλη για μία σειρά βιοπλαστικών.

Τα βιοπλαστικά προϊόντα που θα παράγονται από τα απόβλητα τροφίμων θα είναι 100% ανακυκλώσιμα ή πλήρως βιοδιασπώμενα, και πρακτικά σημαίνει πως θα ωφελήσει την κοινωνία να προστατευτεί από την αλόγιστη χρήση των πλαστικών που γίνεται μέχρι σήμερα, παρόλο που έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα από αρκετές χώρες του δυτικού πολιτισμού συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν τούτοις το αποτέλεσμα είναι πως οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην σέβονται το περιβάλλον κάνοντας χρήση των πλαστικών.

Ο Δρ Yip λέει: «Αυτός ο μεγάλος όγκος αποβλήτων που προέρχονται από τα τρόφιμα μπορεί να γεννήσει τεράστιες ευκαιρίες σε πολλούς τομείς, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μπορούν να εκμεταλλευτούν επιχειρηματικά αυτήν την ιδιομορφία. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προσδώσουμε αξία σε αυτά τα απόβλητα, μετατρέποντας τα σε κάτι χρήσιμο, ενώ συγχρόνως ανταποκρινόμαστε σε ένα μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα που ταλανίζει τον πλανήτη μας εδώ και δεκαετίες».

Βέβαια από την μεριά μου οφείλω να επισημάνω ορισμένα στοιχεία που νομίζω καλό θα είναι να τα γνωρίζει ο κόσμος, Δηλαδή: Επειδή ασχολούμαι αρκετά χρόνια με τον τομέα της τεχνολογίας, μπορώ να σας πω ό,τι για να επιτευχθεί ένα τέτοιου είδους έργο θα πρέπει να υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ των νοικοκυριών, των εστιατορίων που πετούν τα τρόφιμα με τα εργοστάσια μετατροπής και επεξεργασίας αυτών των αποβλήτων, κάτι που πρακτικά δεν είναι δύσκολο, αφού το μόνο που απαιτείται είναι η οργάνωση. Αλλά κάτι τέτοιο στην Ελλάδα μοιάζει: Όνειρο θερινής νυκτός. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166