Microsoft Security Essentials εναντίον κορυφαίων antivirus

Microsoft Security Essentials εναντίον κορυφαίων antivirus

Το Microsoft Security Essentials είναι η ενσωματωμένη λύση ασφάλειας που αναπτύχθηκε και προσφέρεται από τη Microsoft για επαγγελματικούς και προσωπικούς σκοπούς σε παλαιότερες εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων.

Αυτό είναι το βασικό λογισμικό προστασίας από ιούς που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα Windows 7 για την προστασία των δεδομένων σας και του πραγματικού υλικολογισμικού από επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού.

Ωστόσο, οι λειτουργίες της Microsoft Security Essentials δεν διαθέτουν κάποιες σημαντικές δυνατότητες όταν συζητάμε σχετικά με την προστασία της περιήγησης ιστού ή τη βάση δεδομένων κακόβουλων προγραμμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες, μπορείτε να βρείτε καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.

Από αυτή την άποψη, κατά την επόμενη επισκόπηση θα συγκρίνουμε τα Microsoft Security Essentials με μερικά από τα καλύτερα προγράμματα προστασίας από ιούς τρίτων κατασκευαστών (antivirus).

Τα κορυφαία antivirus που είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή θα είναι πάντα υπό ανάπτυξη, πράγμα που σημαίνει ότι οι εξειδικευμένοι προγραμματιστές εργάζονται συνεχώς και ακατάπαυστα για την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων ασφάλειας για την επιχείρησή σας ή για το δικό σας σύστημα Windows 10.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Microsoft δεν προσπαθεί να βελτιώσει λογισμικό προστασίας και της λύσης ασφάλειας που παρέχει στο ευρύ κοινό, αλλά ορισμένες περιπτώσεις είναι καλύτερα να επιλέξουμε μια εξωτερική (συνήθως πιο εξειδικευμένη) υπηρεσία.

Έτσι, στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε κατά πόσο χρειάζεται πραγματικά την Microsoft Security Essentials. Εάν εκτελείτε Windows 10, η απάντηση είναι όχι. Το Windows Defender παρέχει ήδη προστασία σε πραγματικό χρόνο και δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε επίσης τα Microsoft Security Essentials. Λάβετε υπόψη ότι η εκτέλεση περισσότερων από μία λύσεων προστασίας από ιούς ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει διάφορες τεχνικές δυσλειτουργίες. Έτσι, αποφύγετε αυτήν την παράμετρο για δικό σας καλό.

Από την άλλη πλευρά, εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε τα Windows 7, μπορείτε να εγκαταστήσετε το Microsoft Security Essentials για να κρατήσετε απειλές στον κυβερνοχώρο.

Όπως εξηγεί η Microsoft:

Το Windows Defender για Windows 8.1, Windows RT 8.1 και Windows 10 παρέχει ενσωματωμένη προστασία από κακόβουλα προγράμματα. Αξίζει να επισημανθεί πως σε αυτές τις εκδόσεις δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Microsoft Security Essentials, αφού συμπεριλαμβάνεται ήδη στο λειτουργικό σύστημα το Windows Defender και είναι έτοιμο αμέσως για χρήση από τον εκάστοτε χρήστη.

Αν θέλετε να προστατέψετε έναν υπολογιστή σε μια παλαιότερη έκδοση όπως το Windows 7, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Microsoft Security Essentials για να παρέχετε μια ολοκληρωμένη προστασία κακόβουλου λογισμικού που θα σας βοηθήσει να προστατευτείτε από ιούς, λογισμικά υποκλοπής spyware και άλλο κακόβουλά προγράμματα. Παρέχει δωρεάν προστασία σε πραγματικό χρόνο για τους οικιακούς υπολογιστές ή τους υπολογιστές μικρών επιχειρήσεων.

Έτσι, παρακάτω θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε τις πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ των κορυφαίων προγραμμάτων προστασίας από ιούς τύπου antivirus και της προεπιλεγμένης πλατφόρμας Microsoft Security Essentials.

Ας ελπίσουμε ότι, βάσει αυτής της αναθεώρησης, θα είστε σε θέση να επιλέξετε σοφά το antivirus που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Microsoft Security Essentials εναντίον κορυφαίων antivirus

Όπως θα δείτε, σε κάθε ενότητα που περιγράφεται παρακάτω, πρόσθεσα δοκιμές AV και πληροφορίες κατάταξης. Επιλέγω να μην παρέχω συγκεκριμένες βαθμολογίες ή πραγματικά αποτελέσματα, καθώς αυτές οι δοκιμές θα διαφέρουν από τον ένα μήνα σε άλλο και από έναν αλγόριθμο σε άλλο.

Ωστόσο, αναφέρω παρακάτων μόνο εκείνα τα antivirus που ταξινομήθηκαν καλύτερα δοκιμασίες που τα έθεσα ενάντια στο Microsoft Security Essential και τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μια καλύτερη εναλλακτική λύση. Μπορείτε να διεξάγεται τέτοιες δοκιμές και μόνοι σας, αρκεί βέβαια να έχετε κάποια τεχνική γνώση σε ζητήματα ασφαλείας, ιών, malware, ransomware και ούτω καθεξής.

Microsoft Security Essential εναντίον Bitdefender

Το Bitdefender είναι μια από τις πιο εκλεπτυσμένες λύσεις προστασίας από ιούς με βάση τις κριτικές που βρήκαμε σε διαφορετικά φόρουμ ή σε πλατφόρμες δοκιμών AV (η βάση δεδομένων του είναι πολύ πιο πλούσια από τον Windows Defender).

Το λογισμικό αναπτύσσεται στη Ρουμανία και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2011. Από τότε οι προγραμματιστές του κατάφεραν να επεκτείνουν την πλατφόρμα και να φέρουν νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας που μπορούν να προστατεύσουν τις συσκευές σας ανεξάρτητα από αυτό που κάνετε συνήθως σε καθημερινή βάση.

Βασικά, τα πλούσια χαρακτηριστικά τεχνικά χαρακτηριστικά του Bitdefender είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο το επιλέγουν αρκετοί χρήστες του διαδικτύου ως την κύρια λύση ασφαλείας αντί για την ενσωματωμένη πλατφόρμα Microsoft Security Essential.

Στην αντίπερα όχθη, το Windows Defender είναι ενσωματωμένο στο λειτουργικό σύστημα Windows 10, ώστε να αποτελεί του κεντρικό σημείο των Windows και προσφέρει επιλογές σάρωσης μέσω cloud. Bρίσκεται πάντα δίπλα σας για να προστατεύσετε τους κωδικούς πρόσβασής σας και να διαφυλάξετε στο έπακρο τις ηλεκτρονικές σας συναλλαγές, τομείς στους οποίους η Bitdefender παρέχει πλήρη προστασία.

Ακολουθούν τα κύρια χαρακτηριστικά που συνοδεύουν το Bitdefender:

 • Ασφαλής περιήγηση με τεχνολογία φιλτραρίσματος του διαδικτύου για όλα τα προγράμματα περιήγησής σας (ενώ το Windows Defender είναι ενσωματωμένο μόνο στο IE ή το Microsoft Edge).
 • Ασφάλεια Wi-Fi – προστατεύει τη σύνδεση Wi-Fi.
 • Online τραπεζική προστασία: Πραγματοποιήστε συναλλαγές χωρίς να ανησυχείτε για επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού.
 • Διαχειριστής κωδικών πρόσβασης: H εταιρεία παρέχει το εργαλείο cyber-vault για την αποθήκευση και προστασία όλων των κωδικών πρόσβασης.
 • Anti-phishing και Anti-fraud: Mέγιστη προστασία εμπειρία ηλεκτρονικών αγορών σας.
 • Προστασία της Web κάμερας – μην ανησυχείτε για οποιαδήποτε εξωτερική πρόσβαση στην κάμερα σας χωρίς άδεια.
 • Γονικός έλεγχος: Μπορείτε να εφαρμόσετε μέσα από τον πίνακα διαχείρισης τις κατάλληλες ρυθμίσεις λύσεις ασφάλειας για τα μικρά παιδιά σας.

Φυσικά, όλα αυτά τα highlights μπορούν να είναι δικά σας μόνο αν αγοράσετε την πλήρη έκδοση του Bitdefender. Έτσι, εδώ μπορούμε να μιλήσουμε για το κύριο πλεονέκτημα της Microsoft Security Essential που διατίθεται σε όλους εντελώς δωρεάν.

Το Bitdefender διατίθεται σε τρία διαφορετικά συνδρομητικά πακέτα και ανάλογα με το τι επιλέγετε, θα έχετε ορισμένα παραπάνω ή λιγότερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Η δοκιμαστική έκδοση του Bitdefender προσφέρει μόνο την βασική προστασία, που είναι συγκρίσιμη με αυτή που διασφαλίζεται από το Windows Defender.

Το Microsoft Security Essential επίσης να τρέχει γρηγορότερα από το Bitdefender. Δεδομένου ότι είναι ενσωματωμένο στο λειτουργικό σύστημα, με συνέπεια η συνολική σάρωση απαιτεί λιγότερους πόρους, επομένως ίσως είναι καλύτερο για πιο αργά συστήματα Windows.

Ωστόσο, το Bitdefender χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων στο cloud, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα παρατηρήσετε ουσιαστικά σημαντικές διαφορές εάν το σύστημα σας εκτελεί διάφορες διεργασίες, αφού όλες οι διαδικασίες δεν γίνεται τοπικά, αλλά στο Cloud

Microsoft Security Essential εναντίον Kaspersky

Το Kaspersky είναι ένα άλλο σπουδαίο πρόγραμμα προστασίας από ιούς που κατατάσσεται σε υψηλά επίπεδα στις δοκιμές AV. Πρόκειται για μια ελαφριά πλατφόρμα που μπορεί να προσφέρει πλήρη προστασία ασφαλείας για το σύστημα Windows 10.

Όπως συμβαίνει παρομοίως και με το Bitdefender, έτσι και στο Kaspersky για να αποκτήσετε πλήρη προστασία πρέπει να αγοράσετε το προϊόν. Για μια ακόμη φορά, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τρία διαφορετικά συνδρομητικά πακέτα, ανάλογα με το τι σχεδιάζετε να κάνετε στον υπολογιστή σας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του, σε σύγκριση με το Windows Defender είναι τα εξής:

 • Safe money: Διασφαλίζει τη διαδικασία της ηλεκτρονικής τραπεζικής.
 • Security for kids: Μπλοκάρει περιεχόμενο στο διαδίκτυο που μπορεί να είναι ακατάλληλο για τα παιδιά σας.
 • Secure passwords manager: Διατηρεί όλους τους κωδικούς πρόσβασης σας προστατευμένους ώστε να μπορείτε εύκολα και γρήγορα να έχετε πρόσβαση στις αγαπημένες σας ιστοσελίδες.
 • File backup & encryption: Μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των προσωπικών σας αρχείων, και μάλιστα να κρυπτογραφήσετε τα δεδομένα σας.

Το Kaspersky είναι φθηνότερο από το Bitdefender αλλά στερείται κάποιων χαρακτηριστικών και κατατάσσεται λίγο χαμηλότερα στις τελευταίες δοκιμές AV. Ωστόσο, είναι ελαφρύτερο και εξακολουθεί να έχει καλύτερη βάση δεδομένων προστασίας από ιούς σε σύγκριση με το προεπιλεγμένο λογισμικό Windows Security Essential.

Microsoft Security Essential εναντίον του Norton

Μεταξύ των βασικών λειτουργιών ασφαλείας, το Norton παρέχει επιπλέον 25 GB αποθήκευσης περιεχομένου στο cloud, όπου πρακτικά μπορείτε να προσθέσετε τα προσωπικά αρχεία και τα δεδομένα για να μεγιστοποιήσετε την ασφάλεια σας για αυτά τα επιλεγμένα αρχεία.

Το συγκεκριμένο antivirus παρέχει επίσης την δυνατότητα για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας στο cloud για τις εικόνες, τα βίντεο κ.λπ, επιπλέον διασφαλίζει τις τραπεζικές σας πρωτοβουλίες και προστατεύει το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιούν τα ανήλικα τέκνα σας.

Εάν θέλετε να αποκτήσετε όλες οι δυνατότητες του Norton antivirus επί πληρωμή, τότε μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 4 διαφορετικά συνδρομητικά πακέτα, εν τούτοις μην ξεχνάτε πως μπορείτε κάλλιστα να δοκιμάσετε το προϊόν μέσω της δωρεάν έκδοσης, αλλά στην περίπτωση αυτή θα έχετε την ελάχιστη δυνατή προστασίαμ είτε πρόκειται για επιτραπέζιο υπολογιστή, laptop Tablet Smartphone

Ωστόσο, οι δοκιμές του Norton AV είναι έδειξαν πως βρίσκεται και αυτό με τη σειρά του σε υψηλότερη κατάταξη από το Microsoft Security Essential, πράγμα που σημαίνει ότι με αυτή τη λύση ασφάλειας τρίτου μέρους μπορείτε να θωρακίσετε καλύτερα το σύστημα Windows 10.

Microsoft Security Essential εναντίον Avira

Το Avira είναι ίσως η καλύτερη δωρεάν εναλλακτική λύση απέναντι το Microsoft Security Essential. Σε αντίθεση με τα άλλα προγράμματα αντιμετώπισης ιών τρίτου μέρους, το Avira προσφέρει αξιοπρεπή χαρακτηριστικά ακόμα και αν επιλέξετε να κατεβάσετε την δωρεάν έκδοση.

Το Avira antivirus έχει καλή βαθμολογία στις τελευταίες δοκιμές AV, κάτι που συνεπάγεται πως μπορείτε να βασίζεστε στα αποτελέσματα σάρωσης του μηχανήματος σας που θα λάβετε, δηλαδή θα είναι έγκυρα, και όχι ψεύτικα ή παραπλανητικά.

Το Avira έχει την ικανότητα να σας παρέχει ισχυρή προστασία στο internet surfing, θωρακίζοντας παράλληλα το απόρρητο σας, κάθε στιγμή και σε οποιαδήποτε συσκευή. Επιπρόσθετα μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις σάρωσης – για παράδειγμα, μπορείτε να ορίσετε πόσους πόρους θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων σαρώσεων. Ο πίνακας ελέγχου εκ πρώτης όψεως φαίνεται αρκετά εύχρηστος, και επί της ουσίας θα έλεγα πως είναι φιλικός προς το χρήστη.

Ωστόσο, χάρη στις διαθέσιμες τροποποιήσεις, το antivirus μπορεί να τρέξει ομαλά ακόμα και σε μηχανήματα με ελάχιστη ιπποδύναμη. Η πληρωμένη έκδοση διαθέτει περαιτέρω προστασία για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και για τις τραπεζικές σας συναλλαγές.

Microsoft Security Essential εναντίον Avast

Το Avast διαθέτει προστασία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, Behaviour Shield, Auto sandbo xκαι πολλές περισσότερες επιλογές διαμόρφωσης και χαμηλότερη χρήση πόρων. Αυτά τα χαρακτηριστικά ισχύουν και για την ελεύθερη έκδοση, η οποία είναι πολύ πολύ καλύτερη εκ των πραγμάτων από το προεπιλεγμένο πρόγραμμα Microsoft Security Essential.

Η πληρωμένη έκδοση διατίθεται με αξιόλογα και ουσιώδη χαρακτηριστικά, τα οποία βελτιώνονται διαρκώς από την ομάδα προγραμματιστών της εταιρείας, και δεν πρέπει να πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως αντικειμενικά αξίζει τα λεφτά του. Βάσει αυτής της λογικής, το Avast είναι άμεσα συγκρίσιμο με το Avira και το AVG.

Εδώ οφείλω να επισημάνω πως η AVG και η Avast ανήκουν σε μία εταιρεία και λειτουργούν κάτω από την ίδια πλατφόρμα.

Και οι δύο έχουν μια ελαφριά επίδραση στην απόδοση του συστήματος. Αντικειμενικά κατέχουν μια μεγάλη και ενημερωμένη βάση δεδομένων από ιούς (παρόμοια με Bitdifender και Kaspersky), αλλά η AVG διαθέτει λιγότερα χρήσιμα πρόσθετα χαρακτηριστικά από το Avast.

Microsoft Security Essential εναντίον McAfee

Η McAfee εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με τη Microsoft ακόμα κι αν το Windows Defender προσφέρετε ενσωματωμένο και ως προεπιλεγμένη λύση αντιμετώπισης ιών. Εάν εγκατασταθεί σωστά, το McAfee θα απενεργοποιήσει αυτόματα το Windows Defender από τον υπολογιστή σας, διαφορετικά θα χρειαστεί να κάνετε αυτή τη διαδικασία χειροκίνητα, καθώς τα προγράμματα δεν μπορούν να συνεργαστούν σωστά αναμεταξύ τους.

Συνολικά, το McAfee προσφέρει καλύτερη προστασία από το Microsoft Security Essential με καλύτερα αποτελέσματα βάσει δοκιμών και αποτελεσμάτων AV. Το McAfee διαθέτει περισσότερες επιλογές, παρόλο που δεν προσφέρει τις καλύτερες δυνατότητες στο είδος του.

Microsoft Security Essential εναντίον Malwarebytes

Το Malwarebytes έχει ευχέρεια να εντοπίζει μολυσμένα αρχεία ακόμη και όταν τα άλλα προγράμματα προστασίας από ιούς θα αποτύχουν. Πρόκειται για λογισμικό κατά των malware, ransomware και exploit, το οποίο μπορεί να αφαιρέσει με συνοπτικές διαδικασίες σχεδόν οποιοδήποτε είδος ιού και κακόβουλου λογισμικού που προσπαθεί ή έχει ήδη καταφέρει να μολύνει τα αρχεία σας.

Έτσι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Malwarebytes όταν όλα τα άλλα δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά.

Από αυτή την άποψη, είναι πολύ καλύτερο από το Microsoft Security Essential, αν και στην περίπτωση αυτή, δεν συζητάμε απλά για ένα κλασικό πρόγραμμα προστασίας από ιούς, αλλά για ένα εξειδικευμένο λογισμικό αντιμετώπισης προβλημάτων που έρχεται με τόσες δυνατότητες ασφαλείας και πρόσθετα.

Τελικό συμπέρασμα

Το γενικό συμπέρασμα αναφορικά με το Microsoft Security Essential είναι πως στην πραγματικότητα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως η χειρότερη λύση για την προστασία από ιούς. Όμως κακά τα ψέματα, οι υπηρεσίες τρίτου μέρους που προσφέρουν το δικό τους εξειδικευμένο antivirus, είθισται συνοδεύεται από πολλά πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας που μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα το σύστημα των Windows, κάτι στο οποίο υστερεί εμφανέστατα το προεπιλεγμένο λογισμικό του Windows Defender.

Υπάρχουν καλύτερες λύσεις από το Microsoft Security Essential, ακόμη κι αν συζητάμε για τις δωρεάν πλατφόρμες, όπως οι ήδη περιγραφείσες πλατφόρμες Avira, Avast ή AVG. Αν επιλέξετε να δοκιμάσετε αυτά τα antivirus θα δείτε ότι ακόμη και οι πόροι που χρησιμοποιούνται είναι στις περισσότερες περιπτώσεις λιγότεροι, και δεν επιβραδύνουν την ταχύτητα του υπολογιστή ή του smartphone.

Εν πάση περιπτώσει, η καλύτερη λύση αντιμετώπισης ιών για εσάς εξαρτάται από το τι ζητάτε από το εκάστοτε λογισμικό. Θα πρέπει να γνωρίζετε επακριβώς τι είδους λειτουργίες θέλετε να τρέχουν στον υπολογιστή σας, επίσης πρέπει να ξέρετε ποιος θα χρησιμοποιεί τη συσκευή σας, και τι είδους δεδομένα θα χειρίζεται το μηχάνημα σας, φερειπείν εάν πρόκειται για πραγματικά πολύ ευαίσθητες πληροφορίες, όπως εκείνες των επιχειρήσεων, όπου συνήθως διακυβεύονται πολλά χρήματα σε περίπτωση που κάποιος επιτιθέμενος εισβάλει στο PC.

Μοιραστείτε μαζί μας τις παρατηρήσεις σας μέσω του πεδίου σχολίων από κάτω και πείτε μας την άποψη σας.