ΑρχικήΤι είναιΜολδαβία: Πληροφορίες και διάφορα ιστορικά στοιχεία

Μολδαβία: Πληροφορίες και διάφορα ιστορικά στοιχεία

Η Μολδαβία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος από το 1991. Συνορεύει Βόρεια, ανατολικά και νότια με την Ουκρανία και Δυτικά με τη Ρουμανία. Ανεξάρτητη έγινε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Τo όνομά της το οφείλει στον ποταμό Μολδάβα, που διαρρέει τη Μολδαβία.

Έχει έκταση 33.758 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 4.400.000 κατοίκους.

Στα δυτικά είναι ορεινή, ενώ στ’ ανατολικά η χώρα είναι ομαλή, με ωραίες κοιλάδες, χαμηλούς λόφους κι αμπελώνες. Πρωτεύουσα έχει το Κίσνοβο με πληθυσμό 700.000 κατοίκους. Άλλες πόλεις είναι το Τιρασπόλ (185.000) και το Μπεντέρι (160.000 κ.). Οι κάτοικοι κατά 2/3 μιλούν Ρουμανικά και κατά 1/3 Ρώσικα.

Ο ποταμός Προύθος αποτελεί το δυτικό όριο της χώρας και ο ποταμός Δνείστερος σχηματίζει τμήμα των βορειοανατολικών και νοτιανατολικών συνόρων.

Η Μολδαβία είναι λοφώδης χώρα. Η τοποθεσία της ανάμεσα στον Προύθο, το Δνείστερο και τον Εύξεινο Πόντο ευνοεί το κλίμα της Βεσσαραβίας, που δεν είναι κρύο, όπως της υπόλοιπης Ρωσίας και είναι περισσότερο εύφορο.

Το κλίμα δεν είναι πολύ κρύο τον χειμώνα (μεταξύ -3 και -5 βαθμών Κελσίου). Τα καλοκαίρια η θερμοκρασία κυμαίνεται από 20 (στα ορεινά) έως 40 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά. Βροχές από 350 έως 600 χιλιοστά. Τα ποτάμια χύνονται στη Μαύρη Θάλασσα.

Έχει αναπτυγμένη τη γεωργία και παράγει κυρίως αραβόσιτο, σιτάρι, καπνό και οπωρικά. Η ύπαρξη τεράστιων δασών βοηθά και στην εκμετάλλευση αρκετών δασικών προϊόντων. Και η κτηνοτροφία της περιοχής είναι αξιόλογη.

Κύρια συγκοινωνιακή εμπορική αρτηρία είναι ο Δνείστερος, μέσω του οποίου τα εμπορεύματα μεταφέρονται στο εμπορικό κέντρο του Ευξείνου Πόντου, στην Οδησσό.

Σήμερα η οικονομία της χώρας στηρίζεται στην εκμετάλλευση των δασών και του υπεδάφους (πετρέλαιο, λιγνίτης, ορυκτό αλάτι), στη ζωοτεχνία και τη γεωργία

Η Γεωργία προσφέρει το 40% του ΑΕΠ και απασχολεί το 35% των εργαζομένων. Παράγει καπνό, ροδέλαιο και σταφύλια και επίσης τεύτλα, δημητριακά, φρούτα κλπ.

Η Βιομηχανία προσφέρει το 34% του ΑΕΠ και απασχολεί το 25% του εργατικού δυναμικού.

Παράγουν ρουχισμό, οικοδομικά υλικά, γεωργικά μηχανήματα και ψυγεία και επίσης έχει εργοστάσια ειδών διατροφής, υφαντουργίας, ξυλείας και χημικών προϊόντων.

Η Μολδαβία καταλαμβάνει τα 3/4 της Βεσσαραβίας.

Στα αρχαία χρόνια στη Μολδαβία κατοικούσαν οι Γέτες συγγενική φυλή με τους Θράκες και τους Δακούς. Μέχρι το 14ο αιώνα οι κάτοικοι της χώρας ζούσαν κάτω από το ζυγό των Τατάρων. Στη συνέχεια η χώρα υποτάχτηκε στους Ούγγρους, που προηγούμενα βοήθησαν τους Μολδαβούς ν’ αποτινάξουν το ζυγό των Τατάρων.

Οι Μολδαβοί πολέμησαν εναντίον των Ούγγρων, των Πολωνών και των Τούρκων, αλλά τελικά υποτάχτηκαν το 1387 στους Πολωνούς. Απ’ το 1511 η χώρα ήταν υποτελής στους Τούρκους. Απ’ τη Μολδαβία άρχισε την ελληνική επανάσταση ο Αλέξανδρος Υψηλάντης.

Η Βεσσαραβία έγινε πολλές φορές το “μήλο της Έριδας” ανάμεσα στη Ρουμανία, Μολδαβία, Ουγγαρία, Ρωσία. Το 1812 με συνθήκη δόθηκε στη Ρωσία. Την πήρε αργότερα η Ρουμανία και το 1944 πάλι η Ρωσία.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166