Μωρά κατά παραγγελία. Επιστημονική φαντασία ή πραγματικότητα;

Μωρά κατά παραγγελία. Επιστημονική φαντασία ή πραγματικότητα;

Είναι ένα θέμα το οποίο έχει συζητηθεί εκτενώς, αλλά έχει γίνει και θέμα πολλών ταινιών στο Χόλιγουντ (βλέπε Γκάτακα). Τα μωρά κατά παραγγελία είναι ουσιαστικά η δυνατότητα των γονιών να γνωρίζουν από πολύ πρώιμο στάδιο και με όσο γίνεται περισσότερη λεπτομέρεια στοιχεία για το παιδί τους ώστε να μπορούν να αποφύγουν μια πιθανή ανίατη ασθένεια, μια δυσμορφία ή κάποιο γενετικό πρόβλημα. Αυτό είναι το θεμιτό κομμάτι του θέματος. Ποιος είναι αυτός ο οποίος δεν επιθυμεί ένα υγιές παιδί;

Όμως μια τέτοια δυνατότητα (και εδώ είναι το πρόβλημα) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ικανοποιήσει απλά την ματαιοδοξία των γονιών, δίνοντάς τους το εργαλείο για να αποκτήσουν ένα παιδί όπως αυτοί το θέλουν. Ιδανικό ύψος, χρώμα ματιών κτλ.

Μέχρι στιγμής η επιστήμη έδινε την δυνατότητα στους γονείς να γνωρίζουν αν το παιδί που πρόκειται να φέρουν στον κόσμο θα είχε κάποια γενετική ανωμαλία, ή κάποια δυσμορφία που θα δημιουργούσε πρόβλημα στην υπόλοιπη ζωή του. Και αυτό σε όχι και τόσο πρώιμο στάδιο, και μόνο για πολύ συγκεκριμένες παθήσεις. Βάσει αυτής της γνώσης το ζευγάρι θα μπορούσε να κάνει έκτρωση ώστε να αποφύγει την γέννηση ενός παιδιού με κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Χωρίς να μπούμε στο ηθικό κομμάτι του θέματος μπορούμε να πούμε ότι μια τέτοια δυνατότητα έχει σημαντική ιατρική αξία.

Από σήμερα όμως τα πράγματα αλλάζουν. Ο καθηγητής Alan Handyside, στο Λονδίνο κατάφερε να δημιουργήσει ένα τεστ το οποίο μπορεί να διαγνώσει πληθώρα παθήσεων και γενετικών ανωμαλιών από την δεύτερη μέρα (!!) κιόλας της κύησης, τότε που το έμβρυο είναι ακόμα μια άμορφη μάζα από κύτταρα. Η τεχνική αυτή ονομάζεται “genetic MoT” και ο συνδυασμός της με την εξωσωματική γονιμοποίηση, θα δώσει την δυνατότητα, (πριν εμφυτευθεί το έμβρυο στην μητέρα) στους γονείς να γνωρίζουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια όχι μόνο πιθανές γενετικές ανωμαλίες, αλλά ακόμα και την πιθανότητα να αναπτύξει το παιδί στην μετέπειτα ζωή του καρκίνο ή άλλες ασθένειες (όχι εκ γενετής) . Επιπλέον σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή υπάρχει η δυνατότητα το τεστ να μπορεί να προβλέψει το χρώμα των ματιών, το ύψος του παιδιού στην ενήλικη ζωή, ή ακόμα και το πιθανό βάρος του.

Το τεστ είναι ακόμα σε φάση όπου ελέγχεται, αλλά σύντομα θα ξέρουν αν μπορεί να κάνει αυτά τα οποία ισχυρίζεται.

Ένα τέτοιο τεστ θα συζητηθεί πολύ μιας και ουσιαστικά αποτελεί μια πραγματικά μεγάλη καινοτομία στην γενετική, αλλά και επειδή θα ελοχεύει ο φόβος ότι οι γονείς θα το χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν όχι απλά ένα υγιές παιδί, αλλά ένα παιδί όπως το θέλουν αυτοί, δηλαδή κατά παραγγελία.

Η Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA), υποστηρίζει παρόλα αυτά ότι ένα τέτοιο τεστ θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την αποφυγή κάποιας πιθανής ασθένειας και όχι για την ικανοποίηση των απωθημένων των γονιών…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας