Τι είναι μαζοχισμός; Πότε θεωρείται διαστροφή;

Τι είναι μαζοχισμός; Πότε θεωρείται η διαστροφή;

Οι φίλες μου με λένε μαζόχα γιατί ταλαιπωρούμε πολύ, τόσο από την παρούσα σχέση, όσο και από την προηγούμενη. Γιατί όσο πιο πολύ με φτύνει κάποιος, τόσο πιο πολύ τον θέλω; Ενημέρωσε με για το μαζοχισμό; Τι είναι; Πως αντιμετωπίζεται; Πρέπει οπωσδήποτε να βρω μια λύση γιατί πονάω και υποφέρω.

Απάντηση

Εδώ θα μιλήσουμε για τον συναισθηματικό μαζοχισμό διαφοροποιώντας τον από τον σεξουαλικό μαζοχισμό και τον μαζοχισμό ως διαστροφή.

Τι είναι είναι σεξουαλικός μαζοχισμός;

Είναι η ηδονή που προέρχεται από την πρόκληση σωματικού πόνου και από την ταπείνωση και που ελέγχεται από το ίδιο το άτομο καθώς το ίδιο καθορίζει τον τρόπο που θέλει να έχει σεξουαλική επαφή. Συνήθως περιλαμβάνει την χρήση αντικειμένων όπως χειροπέδες μαστίγια και ότι άλλο εντάσσεται στις επιθυμίες του ατόμου. Περιλαμβάνει δύο κατηγορίες συγκεκριμένα αυτούς που έχουν μαζοχιστικές φαντασιώσεις κατά τις οποίες περιλαμβάνεται πρόκληση πόνου και απώλεια ελέγχου και ποτέ δεν καταλήγουν σε πράξη και αυτούς που βιώνουν πρακτικά την κατάσταση.

Πως περιγράφει ο Φρόιντ τον μαζοχισμό;

Ισχυρίζεται ότι σαδισμός και μαζοχισμός είναι η ίδια κατάσταση που ουσιαστικά η μία διαδέχεται την άλλη. Συγκεκριμένα όταν κάποιος έχει σαδιστικές τάσεις αισθάνεται ενοχές και τύψεις και προκειμένου να τις ξεπεράσει τιμωρεί ο ίδιος τον εαυτό του υιοθετώντας μαζοχιστική συμπεριφορά O σαδισμός και ο μαζοχισμός είναι συμπληρωματική κατάσταση κατά την οποία η οργή άλλοτε στρέφετε προς τα μέσα άλλοτε προς τα έξω.

Πότε ο μαζοχισμός θεωρείται σεξουαλική διαστροφή;

Όταν προκαλεί σωματικό τραυματισμό στο άτομο και είναι ανεξέλεγκτος. Επίσης όταν γίνεται έμμονη ιδέα επηρεάζοντας την λειτουργικότητα και την κοινωνικότητα του ατόμου.

Τι είναι συναισθηματικός μαζοχισμός

Κατάσταση κατά την οποία η συναισθηματική ικανοποίηση αλλά και η σεξουαλική διέγερση προκαλούνται και προέρχονται από την σκληρή συμπεριφορά του προσώπου που αγαπάμε ή είμαστε ερωτευμένοι απέναντι σε μας. Ξεκινάει συνήθως όταν κάποιο άτομο που θεωρούσαμε δεδομένο αλλάζει συμπεριφορά γίνεται μυστήριο, ανεξέλεγκτο, δεν τρέχει πια από πίσω μας και δεν μας κάνει τα χατίρια

Πολλές φορές η πρώτη αντίδραση σε μια τέτοια κατάσταση είναι ένα γλυκό γαργάλημα στο στομάχι και έπειτα σιγά σιγά κόλλημα, αρρωστημένο πάθος και εμμονή. Άλλες φορές πάλι η μειωτική συμπεριφορά του άλλου απέναντι μας ξεκινά από την αρχή άλλες πάλι είναι κατάσταση ανεκπλήρωτου έρωτα και άλλες απαγορευμένου έρωτα

Γιατί κάποιος υιοθετεί μαζοχιστική συμπεριφορά;

Θα αναφέρουμε ενδεικτικά τους σημαντικότερους λόγους.

  1. Πολλές φορές το γεγονός ότι χάνουμε κάτι δεδομένο μας κάνει να χάνουμε την γη κάτω από τα πόδια μας να χάνουμε τον έλεγχο και να κάνουμε ακραίες υποχωρήσεις προκειμένου να κρατήσουμε το άλλο πρόσωπο δίπλα μας ιδιαίτερα αν αυτό ήταν το στήριγμα μας. Aυτή η συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα εγωισμού.
  2. Άλλες πάλι φορές αναζητούμε να βιώσουμε έντονα συναισθήματα γιατί τα έχουμε ανάγκη ως ιδιοσυγκρασία και ως προσωπικότητες με την έννοια ότι υπάρχουμε μόνο αν βιώνουμε έντονα συναισθήματα είτε ευχάριστα είτε δυσάρεστα. Συνήθως έτσι λειτουργούν οι καλλιτέχνες και μάλιστα τα δυσάρεστα συναισθήματα είναι πηγή έμπνευσης για αυτούς. Oι ίδιοι αναφέρουν ότι καλύτερα να αισθάνονται έστω και θλίψη παρά χλιαρά συναισθήματα.
  3. Άλλες φορές το γεγονός ότι κάποιος μας κάνει την ζωή πατίνι, η είναι μυστήριος και έχει παραξενιές και γενικά δεν είναι εύκολος σαν άνθρωπος μας κάνει να τον θέλουμε γιατί μας αρέσουν τα δύσκολα και όταν τα κατακτούμε αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση, αυτοπεποίθηση και πολλές φορές έπαρση. Υπάρχει κίνδυνος όμως να μην τον κατακτήσουμε ποτέ γιατί προκειμένου να τον κρατήσουμε μπορεί να κάνουμε περισσότερες υποχωρήσεις από ότι πρέπει και το μόνο που να καταφέρουμε είναι και εμείς να χάσουμε την αξιοπρέπεια μας και αυτός να χάσει το ενδιαφέρον του για μας αν είχε κάποτε.
  4. Μπορεί ακόμα να βάλαμε ένα στοίχημα με τον εαυτό μας ότι θα ρίξουμε αυτόν τον σκληρό άντρα ή τη σκληρή γυναίκα ενώ δεν υπάρχουν προοπτικές και να μπούμε οι ίδιοι σε ένα παιχνίδι που ενώ είχε σαν αρχικό σκοπό την αυτοϊκανοποίηση καταλήγει ένα μαζοχιστικό ψυχοφθόρο παιχνίδι χωρίς να το καταλάβουμε. Δεν είναι λίγες οι φορές που ξεκινάμε μια σχέση με κάποιο πρόσωπο με το οποίο ήρθαμε σε κόντρα και ανταγωνιζόμαστε μόνο και μόνο επειδή πιστεύουμε ότι θα το αλλάξουμε και θα το κάνουμε όπως βολεύει εμάς σαν να είμαστε θεοί. Τιμωρούμαστε όμως για αυτή την αλαζονεία..
  5. Δεν είναι λίγες επίσης οι φορές που κάποιος επιλέγει κάποιο σύντροφο που φέρεται σαδιστικά επειδή έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και πιστεύει ότι μόνο τέτοια συμπεριφορά του αξίζει και ότι ποτέ δεν θα του συμβεί κάτι καλύτερο. Είναι επικίνδυνη αυτή η συμπεριφορά γιατί το άτομο συνηθίζει σε μια ταπεινωτική κατάσταση και είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει από αυτή.

Πως αντιμετωπίζεται ο μαζοχισμός;

Πρέπει ο καθένας μας να αποκτήσει ρεαλιστική εικόνα των πραγμάτων και των καταστάσεων. Να αναγνωρίζει καταστάσεις που μπορούν να του προκαλέσουν κακό και να τις αποφεύγει. Να καταλαβαίνει τις εσωτερικές του ανάγκες και αυτές να προσπαθεί να ικανοποιεί και όχι επιφανειακές ματαιόδοξες επιθυμίες γιατί αυτό είναι χάσιμο χρόνου.

Από την άλλη πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας και με τα προτερήματα και με τα ελαττώματα του και να μην τον υποτιμάμε γιατί οι άλλοι μας βλέπουν έτσι όπως βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας. Και αν κάποιοι μας φέρονται άσχημα και εμείς το ανεχόμαστε σημαίνει ότι τιμωρούμε τον εαυτό μας με το να τον αφήνουμε έρμαιο στις ιδιοτροπίες και διαθέσεις του καθενός.

Συμπερασματικά αν δεν δώσουμε εμείς αξία στον εαυτό μας δεν θα μας δώσει κάποιος ξένος. Πρέπει να φεύγουμε όταν μια σχέση μας ταλαιπωρεί έστω κι αν φοβόμαστε και αισθανόμαστε ανασφαλείς και απαισιόδοξοι γιατί αυτά τα συναισθήματα τα έχει προκαλέσει η ανοχή της άσχημης συμπεριφοράς του άλλου.

Η ανοχή στην κακή συμπεριφορά του άλλου

Είναι γνωστό τοις πάσι, πως ο καθένας έχει διαφορετικά όρια υπομονής και αυτά ορίζονται ανάλογα με την φιλοσοφία του καθενός, δηλαδή πως πορεύεται στη ζωή του. Μάλιστα υπάρχουν αρκετά άτομα που είναι ιδιαίτερα ανεκτικοί απέναντι σε ακραίες συμπεριφορές. δίχως να αντιδρούν δραστικά για να σταματήσουν αυτήν την παράλογη κατάσταση.

Εν τούτοις το πρόβλημα σε αυτήν την υπόθεση εντοπίζεται στο σημείο πως αν δεν σταματήσουμε αμέσως την οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά, τότε θα έχει ως αρνητικό πρόσημο αυτή η συνήθεια να καθιερωθεί και να μοιάζει ως μια φυσιολογική δραστηριότητα μέσα στη σχέση, είτε πρόκειται για φιλική, οικογενειακή ή ερωτική. Και τελικά ο δέκτης της κακής συμπεριφοράς να καταλήξει να καταστρέψει την ψυχολογική του ισορροπία. Και μάλιστα αν έχει διάρκεια αυτό το πράγμα, τότε προμηνύονται κακά μαντάτα για τον παθόντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας