Ξεκίνησε λίγο δύσκολα και γρήγορα, μπορώ να πω, το φθινόπωρο για όλους μας. Την μία μέρα είχε 39 βαθμούς και την επόμενη, ένα πέπλο υγρασίας και βροχής κάλυψε την πόλη. Όχι ο καλύτερος τρόπος για να μεταβείς από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού στη κατήφεια.
Αυτό, αυτόματα μας έκανε να επιστρέψουμε στις δουλειές που είχαμε αφήσει -για λίγο έως πολύ- κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, για να απολαύσουμε τις παραλίες που φαντασιωνόμασταν όλο τον χειμώνα, ως την απόλυτη λύση στα πολιτικοοικονομικά προβλήματα της χώρα μας — και του εαυτού μας ως επέκταση.
Ας περάσουμε στο Δια Ταύτα.
Το έχετε παρατηρήσει ότι οι μουσικοί και οι φιλόμουσοι, και γενικότερα όσοι ασχολούνται με τη μουσική, όταν κάνουν διάλειμμα από τη δουλειά τους, κατευθείαν ανοίγουν τον υπολογιστή, για να αφιερώσουν το χρόνο τους σε άσχετα πράγματα, όπως στην πασιέντζα, με απώτερο σκοπό να ξεφύγουν έστω και ένα δεκάλεπτο από τη θολούρα που έχουν στο μυαλό τους και να ταξιδέψουν λίγο προς το υπερπέραν. Εν ολίγοις αυτή είναι μία τακτική που ακολουθείται κατά κόρον από όλους τους επαγγελματίες, σχεδόν σε όλους τους τομείς για να τους έρθει έμπνευση.
Ωστόσο όταν οι μουσικοί σε αυτό το μικρό διάλειμμα κάθονται στον υπολογιστή, ετούτη η ανάπαυλα περιέχει περισσότερη μουσική απο την προηγούμενη μουσική που δημιουργούσαν!
Τέλος πάντων ας περάσουμε στο θέμα μας για να εξετάσουμε τα μουσικά παιχνίδια στον υπολογιστή.
Οι σχετικά πρόσφατες εξελίξεις στο τομέα της τεχνολογίας, και πιο συγκεκριμένα στα λογισμικά και τα υλικολογισμικά, έχουν λύσει τα χέρια σε πολλούς προγραμματιστές, αφού υπάρχουν άπειρα περιβάλλοντα, γλώσσες προγραμματισμού, και πάνω από όλα είναι εύκολη η διάδοσή τους … Με αυτά και με εκείνα, έχουν δημιουργηθεί άπειρα ημί-εργαλεία, ημί-παιχνίδια, βασισμένα στη μουσική. Και οι φιλόμουσοι βρήκαν τη χαρά τους!
Θα ξεκινήσουμε με μερικά παιχνίδια σε περιβάλλον Java για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται. Η Java προσφέρεται για παιχνίδια, αλλά και κάθε τύπου εφαρμογές, λόγω της ευελιξίας της. Βλέπεις, προγράμματα Java μπορούν να τρέχουν σχεδόν σε κάθε σύστημα που μπορείς να φανταστείς!
Καθίστε λοιπόν στον υπολογιστή σας, και προσπαθείτε να δουλέψετε ή αν θέλετε καλύτερα, να χαλαρώσετε δημιουργικά. Αυτή τη φορά θα δούμε μικρά μουσικά θαύματα που κυκλοφορούν αδέσποτα (free) στο διαδίκτυο.
Flash sound matrix
To Flash Sound Matrix είναι ένα κλασικό μουσικό όργανο που έχει ως βάση αυτό που λέμε step sequencer. Με λίγα λόγια, Μουσική με Ρυθμικά Βήματα. Έχουμε ένα κάδρο με 16 Χ 16 κουμπάκια και με το που πατήσουμε ένα απο αυτά τα κουμπιά βλέπουμε πως ξεκινάει ο οριζόντιος βηματισμός σε ίσους χρόνους.
Κάθε φορά που πατάμε κάποιο κουμπί, ακούγεται διαφορετική νότα και επαναλαμβάνεται την επόμενη φορά που θα έρθει η σειρά της επάνω στο μουσικό αντικείμενο.
Αυτό που βλέπετε είναι η βάση για πολλά μουσικά παιχνίδια ή και επαγγελματικά όργανα που θα βρείτε στο εμπόριο ή και σε video αγαπημένων ηλεκτρονικών μουσικών σας.
Flash sound matrix v2
Και σαν να μην έφτανε το πρώτο FSM βγήκε και η δεύτερη υπερ-ανανεωμένη δεύτερη έκδοση που περιέχει μεν την βασική ιδέα, αλλά και αρκετά περισσότερα εργαλεία και μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει βάση για κάποιο μουσικό σας κομμάτι.
Πλέον δεν έχουμε ένα ήχο, αλλα 7 διαφορετικούς ήχους που κυμαίνονται απο απαλούς (Frogster) μέχρι μπάσους (Rhode Bass), συν ένα συμπαθητικό drum set που σίγουρα κάνει την “δουλειά” του γι’ αυτό το σύντομο δεκάλεπτο ξεκούρασης απο σημαντικότερες δουλειές πάνω στον υπολογιστή.
Εδω μπορεί να έχουμε μόνο 16 βήματα για την μουσική μας αλλά με το + και το – που υπάρχει στα δεξιά μας μπορούμε να προσθέσουμε όσες 16άδες θεωρήσουμε αρκετές για την ολοκλήρωση του κομματιού μας.
Υπάρχουν βέβαια και ποτενσιόμετρα για να ορίσουμε τον ήχο μας, αν θέλουμε να μεταφερθεί προς τα αριστερά ή δεξιά, να αυξομειώσουμε την ένταση κάθε οργάνου αλλά και να αντιγράψουμε κινήσεις σε κάποια άλλη δεκαεξάδα.
Raindrop Melody Maker
Απο τα ποιό αγαπημένα και αγχολυτικά προγραμματάκια που έχω συναντήσει μέχρι στιγμής στο διαδίκτιο.
Το Raindrop Melody Maker χρησιμοποιεί την ίδια λογική που έχουν και τα δυο προηγούμενα παιχνίδια αλλά αυτή την φορά με ένα πανέμορφο περιβάλλον που θα σας αφήσει χαρούμενους για όση ώρα πειραματίζεστε με αυτό.
Samples λιτά και χαρούμενα, όπως μικρά καμπανάκια, φλάουτο και βιολί, που συνθέτουν ένα ευχάριστο ηχητικό περιβάλλον.
Βέβαια λόγω του ότι άρεσε το παιχνίδι αυτό, οι προγραμματιστές του θεώρησαν σωστό να μας το δώσουν και για το iPhone. Αυτή την φορά το πρόγραμμα λέγεται Dropophone!
Incredibox
Έχεις κάτι παλικάρια που σε κοιτάνε με βαρεμένο μάτι και περιμένουν μέχρι να τους κάνεις drop ένα από τα σύμβολα που υπάρχουν λίγο πιο κάτω στο panel. Το Incredibox είναι πανεύκολο στην χρήση, με περίεργα σύμβολα που αντιπροσωπεύουν μουσικά όργανα, beatbox, εφέ, ραπ χορωδίες και αγγελικές φωνές. Ότι και να κάνεις, όσους συνδυασμούς και αν κάνεις, το μικρό σου δημιούργημα δεν θα βγει παράφωνο ή λάθος.
Ξεκίνα με ένα beatboxer και πρόσθεσε ένα instrument. Έχεις κάνει μια πολύ καλή αρχή! Ανά καιρούς θα σου εμφανίζεται και νεο σύμβολο που θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και από το bonus πλαίσιο. Μικρά βιντεάκια έκπληξη με έτοιμη bonus μουσική που θα γεμίσει το ήδη υπάρχον τραγούδι σου.
Στην τελική, αν όσα γράφω σου ακούγονται δυσνόητα, υπάρχει και το “help” — που θα σου τα εξηγήσει όλα από την αρχή.
Qwerty Beats
Αφήστε το mouse και πιάστε το πληκτρολόγιο, γιατί αυτό το πρόγραμμα έχει καθαρά δική του λογική.
Χωρίζεται σε κίτρινα και γκρι πλήκτρα. Όταν θα πατήσεις κάποιο γκρι, τότε θα αρχίσει να παίζει κάποιο loop, μια επαναλαμβανόμενη μουσική δηλαδή. Ωραία — ας πατήσουμε ταυτόχρονα το Q και το D. Ορίστε: τώρα έχουμε drums και μπάσο!
Ε, τώρα αφού καταλάβαμε την λογική, μπορούμε να πατήσουμε κάποιο απο τα κίτρινα πλήκτρα για να προσθέσουμε κάποιο εφέ, ή για να προσθέσουμε έναν χτύπο απο snare!
Καλή διασκέδαση!
Visual Acoustics
Με ένα πιο ατμοσφαιρικό σχεδιασμό, έχουμε στα χέρια μας το μουσικό πρόγραμμα/ζωγραφική της Ample Designs. Πέρα από την άψογη αισθητική του, είναι και πολύ εύκολο στην χρήση — αν και με εντελώς διαφορετική νοοτροπία από τα δυο προηγούμενα προγράμματα. Εδω έχουμε 8 όργανα όπως πιάνο, κιθάρα και φλάουτο και αφού ορίσουμε διάρκεια επανάληψης (delay) αλλά και ένταση (volume) σε κάθε όργανο, μπορούμε να ξεκινήσουμε να μετακινούμε το mouse σε διάφορα σημεία επάνω στο χρωματιστό καμβά.
Αφού συνηθίσουμε την περίεργη νοοτροπία του προγράμματος, μπορούμε να συνεχίσουμε να προσθέτουμε διάφορα άλλα όργανα και έτσι να φτιάξουμε ένα πρωτότυπο μουσικό τοπίο. Βέβαια υπάρχουν και τα preset όργανα που θα μας βοηθήσουν για μια πιο γρήγορη και εύκολη μουσική απόδραση!
Sound Sleeping
Δεν είναι μουσικό παιχνίδι. Είναι ένα απλό πρόγραμμα που μας παρουσιάζει έναν εικονικό μείκτη και μας αφήνει να δημιουργήσουμε το δικό μας sountrack ικανό να μας κοιμίσει και να μας ταξιδέψει. Επιλέξτε “Birds” και “Ocean”, ηρεμήστε και ταξιδέψτε λίγο. Δεν κάνει κακό. Διάλειμμα απο την δουλειά σας κάνετε. Το έχω χρησιμοποιήσει μερικές φορές, όχι σαν κάποιο μηχάνημα ικανοποίησης αλλά ως ένα κουτί που προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση.
Γιατί να βρώ ενα CD με ήχους θάλασσας απο τον ατλαντικό ωκεανό, ένα άλλο με ήχους γλάρου κατά την διάρκεια συνουσίας στο νησί του Πάσχα και ένα άλλο που θα παίζει taiko drums ο μεθυσμένος θείος σου απο την Μεθόνη της Πιερίας ή της Περσίδος;
Έχω τα πάντα, δηλαδή έχω όλους τους ήχους που χρειάζεται για να δημιουργήσω το κατάλληλο soundtrack λίγο πριν από τον ύπνο. Ναι, οργανώστε το έτσι όπως θέλετε και ξαπλώστε λίγο. Τουλάχιστον έτσι έκανα εγώ. Ε ναι — και είδα και όνειρο.
Repercussion
Ήρθε η ώρα για να ασχοληθούμε με κάτι που δεν έχει να κάνει με ηρεμία και χαλάρωση. Κάτι που έχει να κάνει με τέσσερα διαφορετικά μουσικά όργανα, από άρπα μέχρι ιδιόμορφο sequencer, κάτι που θα πρέπει να αφιερώσετε κάποιο χρόνο μέχρι να καταλάβετε πως θα μπορέστε να χρησιμοποιήσετε.
Δίνω μέσο όρο περίπου στα 1-2 λεπτά ανά όργανο μέχρι να καταλάβετε πως λειτουργεί και να σας έρθει το πρώτο χαμόγελο. Από ’κει και πέρα είναι δικό σας θέμα το αν θα πατήσετε το X του browser σας ή θα συνεχίσετε το ψάξιμο. Το γραφικό περιβάλον είναι αρκετά όμορφο, όχι όπως κάποια άλλα που τα σχεδίαζαν με κλειστά τα μάτια, για να σας διευκολύνει λίγο το μικρό ταξίδι στο μυαλό του προγραμματιστή που ήταν υπευθυνος για την δημιουργία αυτή.
Μικρό hint (όπως συνηθίζουν να δίνουν αρκετές ιστοσελίδες που παρουσιάζουν σαν μικρό ανεμοστρόβιλο ποικίλα θέματα για να βοηθήσουν ακόμα και τον πιο χαζό): εκτός απο το να πατάτε επάνω σε χορδές, δοκιμάστε να παίξετε με τα όργανα κάπως αλλιώς. Τραβήξτε τα, ανεβάστε τα και κατεβάστε τα. Μα φυσικά οι κινήσεις θα τελέσουν έργον. Θα αλλάξουν τον ήχο και την χρονική διάρκειά του.
Soundpark
Πραγματικά δεν το συνιστώ σε όλους. Άργησα να καταλάβω πως δουλεύει και όταν έγινε αυτό, άργησα ακόμα πιο πολύ αντιληφθώ την χρήση του, ακόμα και ως παιχνίδι.
Μαύρο φόντο με σκοτεινές διαθέσεις, σαν τον έφηβο του χωριού σας που φοβάσαι να του μιλήσεις (όχι γιατί θα σε κατασπαράξει αλλά επειδή η θεματολογία του είναι κάπως… ιδιαίτερη), προδιαθέτει ανάλογες καταστάσεις, όπως: κουτάκι μπύρα στα αριστερά σου και κάποιον φίλο στα δεξιά να σου πει μετα απο δέκα λεπτά χρήσης “πωωω ρε συ τι ήταν αυτό“;
Κατά τ’ άλλα έχει αρκετά ενδιαφέρουσα μη-λογική στον τρόπο λειτουργίας του και κατάφερα να βγάλω κάποιους όμορφους ήχους — μερικές φορές.
Παιχνίδι για ανώμαλους, απ’ ό,τι κατάλαβες.
Friendchip
Μια μικρή συλλογή απο περίεργα μουσικά παιχνίδια. Αρκετά λιτά και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία στην χρήση τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι το να “πιάσετε” την λογική του κάθε παιχνιδιού. Ευχάριστα μεν αλλά με έντονους ήχους. Τα ονόματα των παιχνιδιών είναι: datachip, stand, disko και komposeur.
Looptracks
«Σε μισώ, αλλά σε αγαπάω» φώναξε από το βάθος ένας κοιμισμένος μουσικός που περνούσε τις ελεύθερες ώρες του στον υπολογιστή του ωδείου, χτυπώντας μανιασμένα το δάχτυλό του επάνω σε ένα σκουριασμένο ποντίκι που είχε χρόνια να καθαριστεί από τον αρμόδιο γι’ αυτή την πράξη.
Μια αριστοκρατική πράξη λίγων κινήσεων.
Φυσικά το καημένο παιδί, που είχε αφήσει το κοντραμπάσο του σε σημείο που δεν θα μπορούσε να του θυμίζει την μικρή του αμαρτία, αναφερόταν στο Looptracks. Πόσο ανώμαλο είναι αυτό το παιχνιδάκι. Πόσο με είχε πιάσει το πείσμα να καταλάβω “που το παει αυτό το παιχνίδι”.
Τελικά για να σας λύσω την απορία, το πρόγραμμα ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία και εσείς είσαστε απλώς αυτός που θα παραλλάξει λίγο το ήδη προγραμματισμένο υλικό. Αρκετά περίεργο! Δεν ξέρω πραγματικά αν το μουσικοπαίγνιο τερματίζεται ή ξεκινάει πάλι από την αρχή. Λίγο καλύτεροι να ήταν οι ήχοι και όχι κάτι που θυμίζει techno που βγαίνει από παλιό Gameboy και θα το ανακάλυπτα μόνος. Αλλά πού τέτοια.