Ισχύς εν τη ενώσει είναι ένα αρχαίο ελληνικό ρητό, που προάγει την ενότητα μέσω της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Η δύναμη βρίσκεται στην ένωση δηλαδή. Από τα αρχαία χρόνια είχε αναγνωριστεί πως με μια ομάδα μπορούν να επιτευχθούν περισσότερα απ’ ότι εάν τραβούσε ο καθένας μόνος του το δρόμο ξεχωριστά.
Και μιας και είναι από τα τελευταία άρθρα της σεζόν εδώ στο Texnologia.Net, τουλάχιστον για τη θεματολογία που αφορά την μουσική τεχνολογία, ένα τέτοιο άρθρο θα κολλούσε σαν πετιμέζι επάνω σου από την στιγμή που θέλεις να μάθεις κάτι παραπάνω για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην μουσική. Ευχάριστα ή δυσάρεστα, έτσι είναι τα πράγματα – και όσο εμφανίζονται ημιμαθείς, νάρκισσοι και εγωιστές σε οποιοδήποτε χώρο, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.
Ας τα πάρουμε λίγο από την αρχή, μιας και πραγματικά μου αρέσει που ο κόσμος παρεξηγείται από πολλά άρθρα — ας κάτσουμε να τα δούμε ένα ένα… Καταρχήν το αρνητικό feedback σημαίνει πως υπάρχει ενδιαφέρον, και αυτό είναι η τροφή μου για περισσότερα άρθρα αλλά και ακόμα περισσότερη παρατήρηση για να καταλάβω κι από μεριάς μου πώς έχουν τα πράγματα. Τα πράγματα είναι έτσι όπως είναι και σε όλους τους τομείς. “Ενδιαφέρον!“, όπως θα φώναζε και ο φίλος ο DJ Sunrise Zone μετά από ένα breakthrough!
Θέλω να γίνω επιτυχημένος DJ και να παίζω στο εξωτερικό
Αυτή είναι μια δουλειά που δεν μπορείς να την πετύχεις ολομόναχος, άσχετα που η μουσική που γράφεις είναι όλη δικιά σου από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι μια δουλειά που θα πρέπει να περάσει απο έναν ηχολήπτη, που θα κάνει μείξη στην μουσική σου με την πείρα που απαιτείται, από έναν mastering engineer που θα έχει τον κατάλληλο χώρο και τα κατάλληλα μηχανήματα για να περάσει ένα «λούστρο» την μουσική σου, το εξώφυλλο από έναν γραφίστα που ανάλογα με την μουσική θα δημιουργήσει και το κατάλληλο εικαστικό και από… εσένα, που δεν θα δεχτείς για όλη αυτή την διαδικασία να παίξεις σε συναυλία με 10 ευρώ.
Yπόθεση No1:
Να η πρώτη περίπτωση αποτυχίας ενός μουσικού. Δεν είναι μουσικός, η δουλειά του είναι … (βάλε ο,τι επάγγελμα θέλεις) και επιβάλει επίμονα την ιδέα του επάνω στην μείξη — τόσο που το αποτέλεσμα είναι κάτω του μετρίου. Λόγοι: επιθετικός εγωισμός, μέτριος εξοπλισμός σε home studio και η μουσική του ακούγεται ενδιαφέρον μόνο σε εκείνο τον χώρο.
Yπόθεση No2:
Τον έχουν βαφτίσει οι φίλοι του “producer” και αυτομάτως γνωρίζει μείξη, mastering, post-production, αρμονία και αντίστιξη. Είναι επίμονος στις απόψεις του και πάντα θεωρεί πως οι γνώσεις του είναι υπεράνω όλων. Φτιάχνει την μουσική μόνος του από έτοιμες loops που έχει κατεβάσει με torrent και νομίζει πως είναι από τους λίγους που έχουν στα χέρια τους αυτούς τους ήχους. Φτιάχνει ένα μέτριο κομμάτι, το κάνει μείξη με τον εξοπλισμό του και mastering από preset από iZotopeOzone, όπως επίσης και τα εξώφυλλα από τα μαγαζιά που παίζει ως DJ.
Yπόθεση No3:
Έχει βγάλει κάποια σχολή μουσικής τεχνολογίας ή ηχοληψίας, χωρίς να έχει συλλάβει κάτι από αυτά που έπρεπε να μάθει και αυτό τον «κλειδώνει» ως μουσική προσωπικότητα. Μετά από αυτό γνωρίζει τα πάντα και επιμένει πως όλοι οι άλλοι είναι μαλάκες γιατί δεν αναγνωρίζουν το ταλέντο του.
Yπόθεση No4:
Συνομοσιολόγος. Διαβάζει μουσικοτεχνολογικά άρθρα θεωρώντας πως γίνεται επίθεση στον ίδιο και προσπαθεί να δείξει ανωτερότητα μέσω πικάντικων και γλυκύτατων comments.
Το πρώτο μπαμ που έγινε σε άρθρο ήταν στο Εγχειρίδιο του καλού μουσικού παραγωγού. Εκεί, που λέτε, εμφανίστηκαν τα κλασικά άτομα που παρεξηγήθηκαν όταν έγραψα πως ένας καλός μουσικός παραγωγός θα πρέπει να είναι και μουσικός για να μπορεί να ελέγχει την μείξη και σε επίπεδο μελωδίας. Εκεί έγινε το έλα να δεις. Επιθετικά comments που προσπαθούσαν να αναιρέσουν τα προφανή εμφανίστηκαν και με έκαναν να χαμογελάσω για μια ακόμα φορά στη ζωή μου.
Στο άρθρο για Τα 8 καλύτερα φθηνά midi keyboards της αγοράς είχαμε και κάποιον που ξέσπασε μιας και προφανώς έψαχνε εδώ και καιρό κάποιο σχετικό άρθρο για να μου δείξει την αγάπη του αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ. Η αγάπη του είναι εδώ είναι έντονη, εμένα λακωνική.
Μετά το σοκ
Έχετε ταυτιστεί με κάποια από τα παραπάνω cases και θεωρείτε πως θα ήταν καλύτερο να μην έχετε ταυτιστεί; Αγαπάτε την μουσική τεχνολογία και θέλετε να αφιερώσετε ψυχή, σώμα και φαιά ουσία για να συνεχίσετε αυτό που σας πληγώνει;
Υπάρχουν αρκετά άρθρα, fora, κείμενα, Facebook pages και άνθρωποι που μπορούν να δώσουν λίγες από τις σκέψεις τους και τις γνώσεις τους για να υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση στο θέμα της μουσικής τεχνολογίας. Εμένα μπορείτε να με ενοχλήσετε για ιδιαίτερες ερωτήσεις, ποτέ δεν είπα όχι σε κάτι τέτοιο. Είπα όχι στο να ακούσω διάφορα working progress και σε ερωτήσεις όπως “ποιο είναι το καλύτερο midi controller ρε μαν;”.
Πάντως, το θέμα της μουσικής και της μουσικής τεχνολογίας θέλει πολύ διάβασμα. Θέλει να μπορείς να διαβάζεις και να μπορείς να μαθαίνεις όχι μόνο τα βασικά αλλά και το τι νέο εμφανίζεται. Έτσι κι αλλιώς, εδώ έχουμε να κάνουμε με ηλεκτρονικά και τεχνολογία. Τομείς που χρειάζονται update συνέχεια.
Έλα ολοκληρωμένο έργο όπως ένα μουσικό άλμπουμ ή ακόμα και ένα EP, χρειάζεται όπως είπαμε στην αρχή ομαδική δουλειά. Ο κάθε ένας να κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα και δεν υπάρχει ένας που κάνει τα πάντα. Ειδάλλως στο τέλος το αποτέλεσμα θυμίζει πλαστικό σεμεδάκι επάνω στην τηλεόραση — δεν θα έπρεπε να υπάρχει εξ αρχής δηλαδή. Αυτό βέβαια το έχετε καταλάβει και μόνοι σας. Ένα μεγάλο ποσοστό της μουσικής που έχει εμφανιστεί στα ίντερνετς τα τελευταία 10 χρόνια δεν θα έπρεπε να υπάρχει γιατί δεν εξυπηρετεί κανέναν απολύτως λόγο, εκτός βέβαια από προσωπικό ψυχαγωγικό λόγο. Η μουσική είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος δημιουργίας που επιδρά θετικά στην ψυχολογία του ανθρώπου, αλλά μέχρι ένα σημείο. Το home studioείναι ένα δυνατό εργαλείο στον μουσικό αλλά δεν είναι όλοι μουσικοί.
Διαβάστε επίσης After sales support, υποστήριξη μετά την πώληση