Kickstarter και Μουσική: Ένας επιτυχημένος συνδυασμός

Μουσική και Kickstarter: Ένας επιτυχημένος συνδυασμός

Οι πλατφόρμες τύπου crowdfunding, όπως το περίφημο Kickstarter, εξελίσσονται πλέον σε ένα πολύ αποδοτικό μοντέλο χρηματοδότησης για διάφορους επαγγελματικούς σκοπούς, ιδίως όταν δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να υλοποιηθεί μία επιχειρηματική ιδέα, όπως για παράδειγμα μία δισκογραφική δουλειά ενός τραγουδιστή.

Από άγνωστες Garage μπάντες μέχρι τις The Dresden Dolls’ της, γνωστής παγκοσμίως πλέον μουσικού, Amanda Palmer, το crowdfunding σε site όπως το Kickstarter -όπου οι καλλιτέχνες προσφέρουν κίνητρα σε ενδιαφερόμενους/fans για να χορηγήσουν τα μουσικά τους project – εξελίσσεται πλέον σε ένα πολύ αποδοτικό μοντέλο χρηματοδότησης σε μια εποχή η οποία μαστίζεται και από την καθίζηση της δισκογραφίας.

Με αυτά τα δεδομένα, οι καλλιτέχνες στρέφουν την προσοχή τους στις online πλατφόρμες για να βρουν χρηματοδότηση και να κυκλοφορήσουν albums. Στο τέλος της ημέρας όπως αποδεικνύεται, όλοι κερδίζουν.

Για όλους τους επίδοξους rock/pop stars εκεί έξω λοιπόν, σας παρουσιάζουμε 5 συμβουλές για επιτυχημένες καμπάνιες σε τέτοιου είδους πλατφόρμες.

Θέσε έναν ρεαλιστικό στόχο

Στο Kickstarter μπορείς να λάβεις τα έσοδα για το project σου μόνο αν πιάσει και ξεπεράσει τον στόχο τον οποίο έχεις θέσει στην αρχή της καμπάνιας και προυπολογίσει. Για να αποφύγεις την άσκοπη σπατάλη χρόνου και ενέργειας αυτών που θέλουν να υποστηρίξουν το project σου, κάνε οπωσδήποτε σοβαρή έρευνα πριν το λανσάρεις/κοινοποιήσεις. Προσπάθησε να θέσεις ρεαλιστικούς οικονομικούς στόχους ώστε με το μικρότερο κόστος να καταφέρεις να πιάσεις τον στόχο που δεν είναι άλλος από το να πραγματοποιηθεί το project.

Θέσε ρεαλιστική διορία

Η ανακοίνωση του project και τελικά η χρηματοδότηση του από τους fans, είναι μια διαδικασία σίγουρα χρονοβόρα και καθόλου εύκολη. Προσπάθησε να κάνεις ένα δυνατό λανσάρισμα της καμπάνιας, να ξέρεις τι θέλεις και τι προσφέρεις και να είσαι σίγουρος ότι έχεις προυπολογίσει τον χρόνο σωστά έτσι ώστε να παραδώσεις εγκαίρως οτιδήποτε έχεις υποσχεθεί στους υποστηρικτές του project σου.

Γίνε δημιουργικός στα κίνητρα που δίνεις.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό με το crowdfunding μοντέλο είναι ότι στην εποχή που η δισκογραφία και η πώληση των CD είναι σε ιστορικά χαμηλά, δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα στους υποστηρικτές σου έχεις την ευκαιρία να πουλήσεις ακόμα και χιλιάδες CD. Πέρα από τις γνωστές εκπτώσεις που μπορείς να δίνεις ή ακόμα και υπογεγραμμένα από την μπάντα αντίτυπα, υπάρχουν και άλλες δημιουργικές τακτικές που μπορείς να ακολουθήσεις για να κάνεις το προϊόν σου ελκυστικό.

Για παράδειγμα μπορείς να δίνεις την ευκαιρία στους fans να έχουν ενεργό ρόλο στην ηχογράφηση του album παίζοντας πχ. ντέφι ή κάποιο άλλο κρουστό, ονοματίζοντας όλα τα τραγούδια του album, έχοντας δικές τους φωτογραφίες στο booklet που συνοδεύει το CD. Eίναι πιθανό ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν ακούσει ποτέ την μουσική σου να ασχοληθούν με το project σου μόνο και μόνο για τα κίνητρα που προσφέρεις.

Προώθησε την καμπάνια σου

Όπως και σε κάθε άλλη προσπάθεια, χρειάζεται να προωθήσεις την μουσική σου για να γίνεις αντιληπτός από τον κόσμο. Όπως φτιάχνεις flyers, όπως ανακοινώνεις σε μουσικά site τα event σου, όπως γράφεις σε blogs, όπως δραστηριοποιείσαι στα κοινωνικά δίκτυα, όπως κάνεις τα αδύνατα δυνατά για να μπουν τα album σου στα ράφια των δισκοπωλείων, έτσι ακριβώς πρέπει να κάνεις και στο Kickstarter.. Προώθησε με τα online μέσα το project σου όσο πιο πολύ γίνεται και έχε από κοντά τους πιστούς σου fan οι οποίοι με την σειρά τους θα διαδώσουν την καμπάνια σου.

Φτιάξε ένα εξαιρετικό βίντεο

Ένα εξαιρετικό video ίσως είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Χρησιμοποιήσε κατάλληλα το trailer του Kickstarer. Μετά κοινοποίησε το στο YouTube, Facebook, Twitter αρκετά όμως ώστε να μην ενοχλήσεις τους followers / fans σου. Αυτό είναι πιο δύσκολο να το καταφέρεις αν δεν έχεις φτιάξει ένα πολύ δυνατό video, όποτε γίνε και δημιουργικός!

Όπως και να το κάνουμε, στην εποχή μας και με την κρίση που όλοι βιώνουμε, να ζητάς χρήματα από τους fans για ένα project που δεν έχεις καν ξεκινήσει, δεν είναι και λίγο. Ότι και να προσφέρεις, από το να γράφεις τραγούδια για αυτούς, μέχρι το να διαβάζεις τα μαθήματα τους ή να παίζεις live στο σαλόνι τους, αυτό που θέλεις απο αυτούς δεν είναι άλλο από χρηματοδότηση. Είναι δύσκολο να εκπέμπεις τον αέρα του rockstar όταν ζητάς απο αυτούς τα λεφτά τους.

Από την άλλη όμως αν η μουσική σου θέλεις να ακουστεί (και έτσι πρέπει να γίνει) τα μέσα που θα σε υποστηρίξουν να την κάνεις γνωστή, είναι σίγουρα θεμιτά.

Kickstarter πρωτότυπες ιδέες

Το Kickstarter είναι μια ιστοσελίδα που φιλοξενεί φιλόδοξες ιδέες νέων και λαμπρών ανθρώπων. Ιδέες που αφορούν την χρηματοδότηση νέων παιχνιδιών, βιντεοπαιχνιδιών, ταινιών και διαφόρων ειδών gadget. Από την ίδρυση του, το 2009, μέχρι και σήμερα, έχει βοηθήσει στην υλοποίηση πάνω από 40.000 ιδεών με την βοήθεια τον ανθρώπων που τις στήριξαν και ξεπερνούν τα 3,9 εκατομμύρια! Αυτή την στιγμή που μιλάμε, χιλιάδες kickstarters έχουν “βάλει” την ιδέα τους στην ιστοσελίδα και περιμένουν την υποστήριξή μας.

Για να εξηγήσουμε λίγο παραπάνω την κατάσταση, να πούμε πως κάθε Kickstarter ιδέα χρηματοδοτείται ξεχωριστά από τις άλλες και μπορείς να δώσεις όσα χρήματα θέλεις εσύ, ξεκινώντας από την βασική χρηματοδότηση που ορίζει το κάθε project. Ένα παράδειγμα είναι πως αν χρηματοδοτήσεις π.χ. την κατασκευή ενός πειραματικού mini synthesizer από μια ομάδα της Αθήνας, θα μπορείς με 1 ευρώ να βοηθήσεις στο να συλλεχθεί το απαιτούμενο ποσό για την παραγωγή της και να εμφανίζεται το όνομά σου στην ιστοσελίδα, με 20€ να σου έρθει δώρο μια μπλούζα με το λογότυπο του synthesize και με 120€ να παραλάβεις ένα από τα 100 συλλεκτικά μηχανήματα που θα κατασκευαστούν.

Ψάχνοντας λίγο πιο αναλυτικά την ιστοσελίδα, ανακάλυψα αρκετές όμορφες ιδέες επάνω στο θέμα της μουσικής, των μουσικών οργάνων αλλά και των μουσικών εφαρμογών. Μιας και είμαι θερμός υποστηρικτής της όλης ιδέας των «ομάδων που θέλουν να κυκλοφορήσουν κάτι όμορφο στο εμπόριο» και αρκετά συχνά χρηματοδοτώ τις ιδέες που μου φαίνεται ότι θα μπορέσουν να αλλάξουν έστω και λίγο κάτι επάνω στο θέμα και της μουσικής αλλά και της τεχνολογίας, σας παρουσιάζω μερικά ενδιαφέροντα projects για να πάρετε μια γεύση από το τι “μαγειρεύει” ο κόσμος, όπως και το τι θεωρεί ο καθένας ως νεωτεριστική ιδέα.

Κάποια από αυτά δεν έχουν ολοκληρώσει την χρηματοδότηση τους ενώ κάποια άλλα είναι πλέον στο σημείο της κυκλοφορίας τους, μέσω της δικιάς τους ιστοσελίδας. Νέα μηχανήματα, νέα μουσικά gadget, και νέες ιδέες λοιπόν!

The Vo-96 Acoustic Synthesizer

Το Vo-96 Acoustic Synthesizer είναι ένα μηχάνημα που θυμίζει μαγνήτη κιθάρας και τοποθετείται κάτω από τις χορδές. Είναι μια πολύ έξυπνη ιδέα, που μετατρέπει τις δονήσεις των χορδών της ακουστικής κιθάρας μέσω ακριβέστατου αρμονικού ελέγχου σε νέους συνθετικούς ήχους. Ένα synthesizer για την ακουστική κιθάρα σας, από τον δημιουργό του Moog Guitar, Paul Vo. Κατ’ εμέ, ίσως από τις ιδέες που όχι μόνο θα προχωρήσουν, μιας και απ’ ό,τι είδα το ποσό που χρειαζόταν ο δημιουργός έχει καλυφθεί, αλλά πολύ σύντομα αυτό το μηχάνημα θα το δούμε στο κατάστημα μουσικών ειδών της περιοχής μας.

Devobots

H kit-robot.com είχε μια πάρα πολύ καλή ιδέα. Το να δημιουργηθεί ένα μουσικό synthesizer που θα είναι συμβατό με το λειτουργικό iOS και το Android, και που θα συνοδεύεται με ένα μικρό ρομποτάκι βινυλίου της αρεσκείας σας — είναι ένα όμορφο πακέτο. Το έξυπνο στο όλο project είναι πως ο ήχος του synthesizer θα βασίζεται στο πώς έχετε κατασκευάσει το ψηφιακό σας ρομπότ αλλά και το τι χαρακτηριστικά θα του έχετε δώσει. Στην σελίδα του Kickstarter μάς λέει πως συνολικά θα μπορούμε να δημιουργήσουμε περί τα 1.000.000 διαφορετικά ρομπότ, που σημαίνει πως θα μπορούμε να δημιουργήσουμε και ανάλογους ήχους.

NTH Music Synthesizer

Αυτό το synthesizer ήδη έχει χρηματοδοτηθεί εδώ και κάποιο καιρό, αλλά ήθελα να το βάλω στο άρθρο για να δείτε ότι μπορούν να βρεθούν και αρκετά πειραματικά synths στο Kickstarter, που μερικά από αυτά σίγουρα θα είναι εξίσου ή και περισσότερο ενδιαφέροντα. Το συγκεκριμένο είναι ένα synthesizer step sequencer, με μια μεγάλη γκάμα ήχων που μπορεί να δημιουργηθεί μέσω αυτού. Το καλύτερο όμως είναι ότι έτσι όπως υποστηρίζουν και οι δημιουργοί του, είναι πλήρως hackable και έτσι ο καθένας μπορεί να βάλει το χεράκι του και να τροποποιηθεί το synth ανάλογα με τις ανάγκες και την φαντασία του. Ακούγοντάς το, νομίζω πως είναι από τα μουσικά όργανα που άπαξ και περάσεις λίγο χρόνο μαζί τους, σου έρχονται κατευθείαν ιδέες για να φτιάξεις ένα νέο κομμάτι.

Boombot Rex Ultraportable Speaker

Πανέξυπνο! Ένα ηχείο, με πολύ καλό ήχο και προσιτή τιμή. Είναι από τις πολύ καλές ιδέες που έχουν χρηματοδοτηθεί από το κοινό. Μπορεί να τοποθετηθεί σε όποιο σημείο θέλουμε, μιας και είναι wireless, και λειτουργεί μέσω bluetooth, είναι συμβατό με κινητά και laptops, έχει -μικρό- subwoofer και είναι ανθεκτικό στο νερό. Επίσης μπορεί να λειτουργήσει, εκτός από ηχείο, και ως μικρόφωνο για να μιλήσετε στο κινητό σας!

Ψάχνοντας στο Kickstarter μπορούμε να ανακαλύψουμε πολλές όμορφες ιδέες που αφορούν τον ήχο και την μουσική, και να βοηθήσουμε με την χρηματοδότησή μας την ολοκλήρωση του project funding για να ξεκινήσει η παραγωγή τους. Αν έχετε κι εσείς μια έξυπνη ιδέα, το σκεφθήκατε ποτέ να ξεκινήσετε το δικό σας Kickstarter;