Music From The Backstage

Οι μέρες τού φεστιβάλ κινηματογράφου έφταναν και, αντί για να καταστρώνω με φίλους, όπως συνηθίζαμε, το πλάνο για να δούμε όσες περισσότερες ταινίες μπορούμε, ετοιμάζω τις βαλίτσες μου για μια άλλη κινηματογραφική γωνιά της Μεσογείου, προκειμένου να επισκεφτώ το φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ, IN EDIT BEFEATER BARCELONA.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ίσως φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ παγκοσμίως. Καλύπτοντας γεωγραφικά δύο ηπείρους, μετά τη Βαρκελόνη από όπου ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, πλέον υλοποιείται στο Βερολίνο (Γερμανία), το Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), το Σάο Πάολο (Βραζιλία), το Σαντιάγκο (Χιλή) και το Μέξικο Σίτι (Μεξικό). Η Parenthesis, έχοντας εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα του φεστιβάλ στην Ελλάδα, θα το παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης την επόμενη άνοιξη, επιδιώκοντας να καταστήσει την πόλη εκπρόσωπο του φεστιβάλ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αναφερόμαστε σε ένα διεθνές και ισχυρό brand που στηρίζεται στα δύο ισχυρότερα κομμάτια της πολιτιστικής βιομηχανίας παγκοσμίως, τη μουσική και τον κινηματογράφο. Στη διάρκειά του, θα παρουσιαστούν μουσικά ντοκιμαντέρ πρώτης προβολής ενώ συναυλίες και παράλληλες δράσεις θα πλαισιώσουν το γεγονός. Οι ελληνικές παραγωγές, που θα αποτελούν ξεχωριστό διαγωνιστικό τμήμα τού φεστιβάλ, έχουν σκοπό την ενίσχυση και την προβολή της εγχώριας καλλιτεχνικής παραγωγής.

Βασιζόμενοι στη φιλοσοφία της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, και σε συνδυασμό με τη δυναμική εικόνα του φεστιβάλ παγκοσμίως, στοχεύουμε στη δημιουργία ενός φρέσκου και, αν θέλετε, λίγο ποπ γεγονότος που θα κινητοποιήσει ένα πιο ευρύ ακροατήριο. Παράλληλα, η φιλοξενία τέτοιων, παγκόσμιας αναγνώρισης, γεγονότων ενισχύει τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική εικόνα της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει αξιοσημείωτα σημάδια εξωστρέφειας, και, κόντρα στην κρίση, τα προβλήματα και την γκρίνια, είδαμε φίλους και συνεργάτες να κάνουν πράγματα που το κοινό ήταν εκεί να τα υποστηρίξει. Έδειξε ο κόσμος ότι η πόλη αντέχει και ίσως έχει ανάγκη από νέες προτάσεις που θα συμπληρώσουν την ήδη υπάρχουσα πολιτιστική παραγωγή.

Το φεστιβάλ κινηματογράφου απέδειξε και συνεχίζει να αποδεικνύει όλα αυτά τα χρόνια πως ένα γεγονός μπορεί να χαρακτηρίζει μια πόλη. Αλλά, όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι πόλεις πρέπει να έχουν ποικίλα και πλούσια χαρακτηριστικά. Πηγαίνοντας να διαλέξουμε ταινίες και να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας με το IN EDIT BEEFEATER, θα χάσουμε τις πρώτες μέρες τού φεστιβάλ. Θα επιστρέψουμε όμως με ένα καινούργιο, διαφορετικό στις αποσκευές μας και με μεγάλη διάθεση για συνέργειες. Η μουσική που ακούγεται στο ραδιόφωνο είναι από το ντοκιμαντέρ που κέρδισε πέρυσι το πρώτο βραβείο στη Βαρκελόνη, το «Searching the sugar man». Ο Rodrigez κλείνει το τραγούδι των τίτλων τραγουδώντας:

«Sugar man met a false friend

On a lonely dusty road

Lost my heart when I found it