ΑρχικήΟχήματαMV Agusta Turismo Veloce Lusso SCS

MV Agusta Turismo Veloce Lusso SCS

Οι sport touring μοτοσυκλέτες είναι γενικά σχεδιασμένες για να λειτουργούν καλά σε ένα εύρος συνθηκών από γρήγορη οδήγηση σε δρόμο με στροφές μέχρι ταξίδι με συνεπιβάτη και αποσκευές στον αυτοκινητόδρομο. Είναι λοιπόν λίγο περίεργο το ότι ανακαλύπτω το καινούργιο χαρακτηριστικό του αναβαθμισμένου MV Agusta Turismo Veloce με έναν εντελώς νέο τρόπο: μπορούσε να περνά μέσα από το μποτιλιάρισμα με ασυνήθιστη ευκολία στα προάστια του Βαρέζε, πατρίδα των MV Agusta στη Βόρειο Ιταλία.

Κι αυτό γιατί η νέα μοτοσυκλέτα διαθέτει πλέον αυτόματο συμπλέκτη, όπως μαρτυρά και το πλήρες όνομά της, MV Agusta Turismo Veloce Lusso SCS, δηλαδή Smart Clutch System. Το μοντέλο Lusso (=luxury) με τις υψηλότερες προδιαγραφές προσφέρεται με τον αυτόματο συμπλέκτη στον προαιρετικό εξοπλισμό, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πατάς τη μανέτα, άρα μπορείς να οδηγείς το MV Agusta σαν μεγάλο scooter μέσα στην πόλη, να ξεκινάς και να αλλάζεις ταχύτητες χωρίς να χρησιμοποιείς το αριστερό σου χέρι.

Με φυγοκεντρικό συμπλέκτη

Ο νέος συμπλέκτης, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την αμερικάνικη Rekluse (που έφτιαξε το αρχικό φυγοκεντρικό σύστημα που συμπλέκει και αποσυμπλέκει ανάλογα με τις στροφές του κινητήρα), ζυγίζει μόνο 36gr παραπάνω από έναν συμβατικό συμπλέκτη και είναι ορατός μέσα από το διαφανές καπάκι στα δεξιά του κινητήρα. Οι δύο εταιρίες συνεργάστηκαν για την εξέλιξή του, εργαζόμενοι στο Βαρέζε αλλά και στην έδρα της Rekluse στο Άινταχο των ΗΠΑ.

Κινητήρας

Κατά τα άλλα ο 12βάλβιδος κινητήρας είναι βελτιωμένος με τον ίδιο τρόπο όπως και στα άλλα τρικύλινδρα της MV Agusta προκειμένου να εξασφαλίζει ομαλότερη και φιλικότερη λειτουργία αλλά και να περνά την προδιαγραφή Euro 4 χωρίς απώλεια ισχύος. Η κεφαλή είναι ξανασχεδιασμένη για να προσφέρει καλύτερη καύση, ομαλότερη λειτουργία στις χαμηλές στροφές και το κόμπλερ της μίζας είναι ξανασχεδιασμένο για να γιατρέψει αδυναμίες του πρώτου μοντέλου (πληροφορία για τους γκουρού της μάρκας).

Η μετάδοση είναι βελτιωμένη με νέα γρανάζια για ομαλότερες αλλαγές ταχυτήτων και το σχέδιο της εμπρός βάσης του κινητήρα έχει αλλάξει και αντί να έχει μία μακριά βίδα έχει δύο κοντύτερες, πράγμα που αυξάνει την ακαμψία του συνόλου. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι απόδοση του κινητήρα στoυς 110hp στις 10.150rpm.

Που διαφέρει

Η ουσία του MV Agusta Turismo Veloce έχει διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό. Αν και είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με άλλα τρικύλινδρα της MV Agusta και δεν έχει αντίστοιχο αεροδυναμικό σχήμα, είναι μια εντυπωσιακή μοτοσυκλέτα που καταφέρνει να είναι κομψή με πολλές λεπτομέρειες, όπως η εύκολα και γρήγορα ρυθμιζόμενη ζελατίνα και οι βαλίτσες που ενώνονται αρμονικά με το σχήμα της μοτοσυκλέτας και κουμπώνουν ωραία στο μικρό αλουμινένιο υποπλαίσιο.

Η θέση οδήγησης είναι πολύ όρθια με ένα φαρδύ μονοκόμματο τιμόνι, κοντό ρεζερβουάρ και μια σέλα που είναι αρκετά υψηλή και που το ανασηκωμένο πίσω τμήμα φέρνει τον αναβάτη αρκετά μπροστά. Για sport-tourer το MV Agusta Turismo Veloce δίνει την αίσθηση ότι είναι πολύ κόμπακτ, τουλάχιστον για τους ψηλούς αναβάτες (όπως εγώ) τα γόνατα των οποίων δεν χωράνε στα αντίστοιχα κοψίματα του ρεζερβουάρ. Δίνει επίσης την αίσθηση ότι είναι πολύ ελαφριά και εύκολη στις μανούβρες, όπου άλλωστε βοηθά και το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού. Το χαμηλό βάρος είναι που βοηθά να αντισταθμιστεί η σχετικά μέτρια απόδοση ισχύος έτσι ώστε το Turismo να δικαιολογεί την ονομασία Veloce (=ταχύτητα στα Ιταλικά) με το να είναι αρκετά γρήγορο ώστε να είναι διασκεδαστικό. Παρά το ότι δεν μπορεί να φτάσει τη δύναμη στις ψηλά των Brutale ή των Dragster, είναι ωστόσο πιο ελαστικό επειδή αποδίδει το 90% της μέγιστη ροπής του των 80Nm από τις 3.500rpm έως τις 10.700rpm.

MV Agusta Turismo Veloce Lusso SCS – δοκιμή

Στην διαδρομή της παρουσίασης που άρχισε στις όχθες της λίμνης Varese και μας πήγε βόρεια προς τα ελβετικά σύνορα, το MV Agusta Turismo Veloce στροφάριζε ομαλά και τραβούσε αρκετά καλά στις μεσαίες στροφές, ανεξάρτητα από τον επιλεγμένο χάρτη οδήγησης. Όπως και πριν υπάρχουν τέσσερις χάρτες, συμπεριλαμβανομένου του Custom mode που επιτρέπει την επί μέρους ρύθμιση πολλών παραμέτρων, όπως η απόκριση του γκαζιού, το φρένο του κινητήρα και το πόσο επεμβαίνει ο κόφτης. Ακόμη και ο πιο επιθετικός χάρτης Sport προσέφερε άμεση απόκριση στο γκάζι, χωρίς το δισταγμό που εμφανιζόταν σε παλιότερα συστήματα της MV Agusta.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας οδήγησα τόσο το μοντέλο MV Agusta Turismo Veloce Lusso με τον συμβατικό συμπλέκτη, όσο και το μοντέλο SCS με τον ημιαυτόματο συμπλέκτη, που κατά τα άλλά είναι πανομοιότυπο με το Lusso και που άλλαζε ταχύτητες άψογα στο 6τάχυτο κιβώτιο και στις δύο κατευθύνσεις με τη βοήθεια του quick-shifter δύο κατευθύνσεων (ανεβάσματα – κατεβάσματα) που περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό. Το κιβώτιο ταχυτήτων στην έκδοση SCS δεν ήταν λίγο πιο βαρύ και είχε την τάση να βγάζει νεκρές πού και πού.

Μέσα στην πόλη όμως η εικόνα το να έχει αυτόματο συμπλέκτη σημαίνει ότι το αριστερό χέρι δεν χρειάζεται να πατάει καμία μανέτα, ακόμη κι όταν η μοτοσυκλέτα σταματάει τελείως. Ο συμπλέκτης συμπλέκει αυτόματα καθώς οι στροφές του κινητήρα ανεβαίνουν, κι έτσι μπορείς απλά να ανοίξεις το γκάζι για να φύγεις, ακόμη και τέρμα. Το SCS σίγουρα δουλεύει, αν και εμφανίζει περιστασιακά κάποια ασάφεια (η μοτοσυκλέτα που οδήγησα στόλαρε μια φορά, πράγμα που δεν θα έπρεπε να μπορεί να συμβεί) και θα αποτελέσει σπουδαίο πλεονέκτημα στην κίνηση μιας μεγάλης πόλης.

Στις στροφές

Το MV Agusta Turismo Veloce ήταν το ίδιο κατά τα άλλα σε τομείς όπως η απόδοση του στησίματος, καθώς η μοτοσυκλέτα ήταν πολύ ευέλικτη για τα δεδομένα μιας spor touring μοτοσυκλέτας, με τη βοήθεια του αντίστροφα περιστρεφόμενου στροφάλου και το μικρό συνολικό βάρος που φτάνει τα 192kg στεγνό.

Το MV Agusta Turismo Veloce έμπαινε ωραία στις στροφές και οι μεγάλες διαδρομές των αναρτήσεων (160mm εμπρός και 165mm πίσω) μόνο ελάχιστα επηρέαζαν τον ρυθμό στις αλλαγές κατεύθυνσης.

Και οι δύο εκδόσεις του MV Agusta Turismo Veloce Lusso είναι εφοδιασμένες με το semi-active σύστημα αναρτήσεων Sachs Skyhook αντί για το συμβατικό πιρούνι της Marzocchi και το αμορτισέρ της Sachs που φοράει το απλό MV Agusta Turismo Veloce. Με κάθε χάρτη η ανάρτηση αλλάζει σετάρισμα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα χειροκίνητης ρύθμισης της προφόρτισης του ελατηρίου του αμορτισέρ από στρόφιγγα.

Με τόσο μεγάλες διαδρομές (επιπέδου adventure μοτοσυκλέτας) η βύθιση στο δυνατό φρενάρισμα ήταν αρκετά μεγάλη. Όμως το semi-active σύστημα της ανάρτησης έκανε αρκετά καλή δουλειά ώστε να μειώσει στο ελάχιστο το φαινόμενο, ειδικά στο πιο σφιχτό σετάρισμα του χάρτη Sport, ενώ το υπόλοιπο στήσιμο βοήθησε ώστε το MV Agusta Turismo Veloce να είναι γρήγορο και ελέγξιμο σε ένα δρόμο με στροφές. Τα ελαστικά Pirelli Scorpion Trail προσφέρουν αρκετά καλή πρόσφυση, υπήρχε αρκετά μεγάλο περιθώριο κλίσης και οι ακτινικές δαγκάνες της Brembo εξασφάλισε δυναμικό φρενάρισμα.

Πρακτικότητα

Το MV Agusta Turismo Veloce είναι αρκετά πειστικό στον τουριστικό του ρόλο, αν και δύο αναβάτες θα ήταν λίγο στριμωγμένοι και πιθανότατα θα του έλειπε λίγη δύναμη. Η ζελατίνα μπορεί να ρυθμιστεί εύκολα με το ένα χέρι, όμως το εύρος ρύθμισης στα 60mm δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει κάποιους στροβιλισμούς. Μερικές φορές δεν μπορούσα να διαβάσω καλά την οθόνη TFT που είναι όμορφη αλλά οι ενδείξεις είναι λίγο στριμωγμένες.

Στα θετικά σημεία είναι η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ στα 21,5lt που είναι επαρκής για μια αξιοπρεπή αυτονομία (300km για τους περισσότερους αναβάτες) και ο συνεπιβάτης έχει στη διάθεσή του στιβαρές χειρολαβές. Αλλά χρήσιμα χαρακτηριστικά είναι το κεντρικό σταντ, θύρα USB και θερμαινόμενα γκριπ. Οι όμορφες βαλίτσες χωρούν full face κράνος αν και δεν τους φαίνεται (δείτε τη σχετική εικόνα στο gallery).

Για λίγους

Όπως και πριν υπάρχουν πολλά πράγματα που σε κάνουν να συμπαθήσεις το MV Agusta Turismo Veloce που είναι όμορφο, γρήγορο, με ωραία συμπεριφορά στις στροφές και αρκετά ευέλικτο. Και οι δύο εκδόσεις του MV Agusta Turismo VeloceLussoείναι αρκετά ακριβές, καθώς η MV Agusta δίνει εκ νέου έμφαση στο exclusivity και την παραγωγή μικρού αριθμού μοτοσυκλετών (για να είναι λίγοι και σπέσιαλ αυτοί που έχουν MV Agusta), επομένως αυτό είναι αναμενόμενο.

Ο αυτόματος συμπλέκτης στην έκδοση MV Agusta Turismo VeloceLussoSCS προσφέρει μια πινελιά μοναδικότητας και είναι πολλά υποσχόμενη, όμως θα μπορούσε να είναι λίγο καλύτερα δουλεμένο στις λεπτομέρειές του. Οι αναβάτες που κάνουν πολλές διαδρομές στην πόλη θα πληρώσουν ευχαρίστως 10% επιπλέον για να το αποκτήσουν και να το χαίρονται.

Brian Gillen, αρχιμηχανικός της MV Agusta

BrianGillen 3«Το Smart Clutch System αποτελείται από δύο κομμάτια: το μηχανικό και το ηλεκτρονικό. Το μηχανικό είναι ο πυρήνας του, όμως τα ηλεκτρονικά είναι ζωτικής σημασίας. Πήραμε ένα μηχανικό σύστημα, τον εκτεινόμενο δίσκο της Rekluse και το κάναμε ηλεκτρο-μηχανικό, ελέγχοντάς το με βάση την ταχύτητα του συστήματος, τις στροφές του κινητήρα, την επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο και το άνοιγμα του γκαζιού από τον αναβάτη.

Η βάση είναι το σύστημα Rekluse EXP. Επικοινωνήσαμε με την Rekluse πριν από δύο χρόνια. Το χρησιμοποιούσαν σε εφαρμογές off-road με κύρια εστίαση να μην στολάρει ο κινητήρας στο hard enduro, όπως το Erzberg ή άλλα τέτοια events. Είδαμε κι άλλα συστήματα, όπως τον διπλό συμπλέκτη, το CVT, όμως γνωρίζαμε και το Rekluse και σκεφτήκαμε να επικοινωνήσουμε μαζί μας. Και να που φτάσαμε. Πάντως χρειάστηκε αρκετή εξέλιξη από εμάς προκειμένου να ταιριάξει με τη δική μας χρήση. Δουλέψαμε μαζί στο Αινταχο και στο Βαρέζε για να επιτύχουμε τη σωστή αίσθηση, επειδή δεν θέλαμε απλά έναν αυτόματο συμπλέκτη, θέλαμε επιδόσεις. Σχεδιάσαμε μια εντελώς νέα καμπάνα και νέα πλάκα πίεσης. Η κεντρική καμπάνα έχει 12 ατσάλινους πίρους και επίστρωση DLC.

Νομίζουμε ότι το σύστημα προσφέρει ένα διακριτό πλεονέκτημα, εδικά στη οδήγηση στην πόλη. Είναι ένα από αυτά τα πράγματα που δεν καταλαβαίνεις πόσο μεγάλο πλεονέκτημα σου προσφέρει μέχρι να το δοκιμάσεις.

Νομίζω ότι θα δούμε το ίδιο σύστημα σε περισσότερα μοντέλα στο μέλλον, αρκετά σύντομα. Οσο περισσότερο το χρησιμοποιούμε, τόσο το κόστος θα είναι χαμηλότερο. Και δεν θα σταματήσουμε εκεί. Αλλαγή ταχυτήτων με το χέρι [με κουμπιά, όπως στο Honda DCT] είναι εύκολο στη χρήση και σου επιτρέπει καλύτερο έλεγχο της μοτοσυκλέτας. Ηδη έχουμε πρωτότυπα σε στάδιο δοκιμής. Η ιδέα είναι απλή, όμως μέχρι να βγει στην παραγωγή πρέπει να δοκιμαστεί ώστε να είναι ανθεκτικό. Εμείς στην MV Agusta βλέπουμε τα πάντα από τη σκοπιά των επιδόσεων. Δεν ωφελεί να έχεις ένα ωραίο gadget που να ζυγίζει έξτρα 10kg. Για να τοποθετηθεί κάτι καινούργιο στη μοτοσυκλέτα μας πρέπει να είναι κόμπακτ και ελαφρύ και να προσφέρει πλεονέκτημα στις επιδόσεις».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166