ΑρχικήΕπιστήμηΜυστηριώδη σήματα έρχονται από το Διάστημα

Μυστηριώδη σήματα έρχονται από το Διάστημα

Οι αστρονόμοι δεν μπορούν να τα εξηγήσουν και να βρουν την πηγή τους…

Κύμα ραδιοκυμάτων από το βαθύ Διάστημα συνεχίζουν να εντοπίζουν ραδιοτηλεσκόπια στη Γη, και όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, τόσο περισσότερα σήματα εντοπίζονται.

Τώρα, οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσουν την πηγή των κυμάτων, με την ελπίδα να εξηγήσουν τι τους στέλνει το Διάστημα στη Γη, από δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Συνήθως, αυτά τα παράξενα, ανεξήγητα σήματα ανιχνεύονται μόνο μετά από το γεγονός που τα έχει προκαλέσει, και οι αστρονόμοι παρατηρούν τα δεδομένα τους αρκετά χρόνια αργότερα.

Τα σήματα έχουν πολύπλοκες, μυστηριώδεις δομές και διάφορα μοτίβα, τα οποία παίζουν σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Αυτό δεν είναι το είδος του σήματος που οι αστρονόμοι αναμένουν να προέλθει από μια απλή έκρηξη ή οποιοδήποτε άλλο από τα τυποποιημένα γεγονότα , τα οποία διασκορπίζουν ηλεκτρομαγνητική ενέργεια δια μέσου του χώρου.

Οι αστρονόμοι αποκαλούν αυτά τα παράξενα σήματα «γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις» (FRB) και από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το πρώτο το 2007, υπήρξε μια συνεχής προσπάθεια να εκτιμηθεί η πηγή τους.

Ωστόσο, τα FRB φθάνουν σε τυχαίες χρονικές στιγμές και θέσεις, με τις οι υπάρχουσες μεθόδους ανθρώπινης τεχνολογίας και παρατήρησης, να μην είναι ικανές να εντοπίσουν την πηγή αυτών των σημάτων.

Σε μια μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society», μια ομάδα αστρονόμων έγραψε ότι κατάφεραν να ανιχνεύσουν πέντε FRB σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας ένα ραδιοτηλεσκόπιο.

Ο Γουαέλ Φάραχ (Wael Farah), διδακτορικός φοιτητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Σουίνμπερν (Swinburne) στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ανέπτυξε ένα σύστημα μηχανικής μάθησης που αναγνώρισε τις υπογραφές των FRB, τα οποία έφτασαν στο «Molonglo Radio Observatory», του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Το σύστημα του Farah «εκπαίδευσε» το τηλεσκόπιο «Molonglo» να εντοπίσει τα FRB και να προχωρήσει στον πιο λεπτομερή τρόπο εγγραφής τους, παράγοντας τα καλύτερα αρχεία.

Με βάση τα δεδομένα τους, οι ερευνητές προέβλεψαν ότι καθημερινά τον ουρανό μας, εμφανίζονται μεταξύ 59 και 157 θεωρητικά ανιχνεύσιμων FRB.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν επίσης τις άμεσες ανιχνεύσεις για να εντοπίσουν και οπτικά σήματα, αλλά δεν είχαν τύχη.

Η έρευνά τους έδειξε,πάντως, ότι ένας από τους πιο ιδιότυπους (και απογοητευτικούς, για ερευνητικούς σκοπούς) χαρακτήρες των FRB φαίνεται να είναι πραγματικός και παράξενος.

Τα σήματα, μόλις φτάσουν, ποτέ δεν επαναλαμβάνονται. Το καθένα φαίνεται να είναι ένα μοναδικό συμβάν στο Διάστημα, το οποίο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ…

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166