Παράγουν σπουδαίο έργο τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ για τον απλό κόσμο (βίντεο)

Παράγουν σπουδαίο έργο τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ για τον απλό κόσμο (βίντεο)

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην Ελλάδα μετακινείται καθημερινά με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ για να μεταβεί προς τον προορισμό του με πραγματικά χαμηλό κόστος, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, κάτι που αντικειμενικά θα το χαρακτήριζα ως μία σπουδαία υπόθεση.

Δείτε το βίντεο σχολιασμού:

Επίσης κατά την προσωπική μου άποψη, εκτιμώ πως οι οδηγοί σε αυτά τα λεωφορεία κάνουν λειτούργημα, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της κοινωνίας με τα μέσα που διαθέτουν και θα σας εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ.

Πριν ξεκινήσω όμως να αναλύω τα θετικά, οφείλω να επισημάνω πως σαφώς υπάρχουν και διάφορες απαράδεκτες συμπεριφορές από τους υπαλλήλους των ΚΤΕΛ προς προς το επιβατικό κοινό, αλλά ευτυχώς οι κακοί υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτές τις νευραλγικές θέσεις είναι ένα μικρό ποσοστό, και η πλειοψηφία εξ αυτών δίνει μάχη κάθε μέρα για να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Φυσικά όσοι από σας έχετε παράπονα για οποιοδήποτε ευτράπελο συναντήσατε σε αυτά τα λεωφορεία, μπορείτε να καταγγείλετε το γεγονός στους αρμόδιους των ΚΤΕΛ, ούτως ώστε να επιληφθούν της κατάστασης και να τιμωρηθεί ο ασυνείδητος υπάλληλος που δεν εκτελεί σωστά τη δουλειά του και ταλαιπωρεί τον κόσμο, με απώτερο σκοπό να απομακρυνθεί από τη θέση του και να έρθει κάποιος άλλος που έχει περισσότερη όρεξη και είναι διατεθειμένος να παράγει πολύτιμο έργο, εξυπηρετώντας τους συνανθρώπους του. Άλλωστε για αυτό πληρώνονται ετούτοι οι υπάλληλοι.

Αξίζει να επισημάνω πως το εισιτήριο για μία παρόμοια απόσταση των αντίστοιχων ΚΤΕΛ στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης έχει το διπλάσιο ή τριπλάσιο κόστος, και τα δρομολόγια που εκτελούν δεν είναι στην ίδια συχνότητα όπως στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από πόλη σε πόλη.

Φερειπείν, τα σημαντικά δρομολόγια στη χώρα μας γίνονται σε πολλές περιπτώσεις και ανά μισή ώρα, ενώ στην Γερμανία ανά μία ή δύο ώρες. Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις στα λεγόμενα μου, δεν εννοώ όλα τα δρομολόγια στην Ελλάδα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών που θεωρούνται απαραίτητα για να μετακινηθεί ο κόσμος προς τον τόπο που επιλέγει.

Τώρα όσον αφορά τον πεπαλαιωμένο στόλο οχημάτων του ΚΤΕΛ, είναι γεγονός πως θα μπορούσαν οι μέτοχοι της εταιρείας να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους αγοράζοντας καινούργια λεωφορεία, όμως όπως καταλαβαίνουμε όλοι επειδή το κόστος αγοράς αυτών των οχημάτων είναι δυσθεώρητο, καλό θα ήταν η εκάστοτε κυβέρνηση να δώσει κίνητρα στους υποψήφιους αγοραστές, διότι διαφορετικά δεν θα προβούν σε ετούτη την κίνηση, αφού εκ των πραγμάτων δεν θα έχουν κανένα ουσιώδες όφελος, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα παλιά λεωφορεία.

Εδώ η προφανής λύση για να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες των λεωφορείων να αγοράσουν καινούργια οχήματα είναι να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια χρήσης τους, επίσης να θεσπιστούν μειωμένα τέλη κατά τα πρώτα 5 χρόνια των νέων οχημάτων του ΚΤΕΛ και ούτω καθεξής.

Βέβαια πρέπει να κατανοήσουμε όλοι πως όταν κυκλοφορούν στους δρόμους παλιά ρυπογόνα οχήματα έχει ως συνέπεια να επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και κατ’ επέκταση την ίδια μας την υγεία, οπότε είναι μονόδρομος από μεριάς της κυβέρνησης να δώσει κίνητρα σε αυτούς τους επαγγελματίες για να προασπίσουμε κατά κύριο λόγο το περιβάλλον που μας δείχνει τα δόντια του κάθε φορά με τις επιπτώσεις πού προέρχονται από την κλιματική αλλαγή.

Εν ολίγοις θα βγούμε όλοι κερδισμένοι με την αντικατάσταση των παλαιών λεωφορείων με τον καινούργιων, όπως οι επιβάτες, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων και ολόκληρη η κοινωνία για όλους τους προαναφερόμενους λόγους που εξήγησα παραπάνω, δηλαδή είναι μία κατάσταση που είναι Win – Win. Διαφορετικά αν εξακολουθήσουμε να κοιτάμε το δέντρο τότε θενδέχεται να χάσουμε ολόκληρο το δάσος με τις ανόητες αντιλήψεις που μας κρατάνε πίσω ως χώρα και ως έθνος.

Επιπρόσθετα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας πως όσοι ρυπαίνουν το περιβάλλον με τα οχήματά τους θα πρέπει να τιμωρούνται. Παραδείγματος χάριν, αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλλουν φόρο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν τα οχήματα τους, και πρακτικά είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ωστόσο ετούτος ο φόρος που εισήχθη και έχει υιοθετηθεί από πολλές προηγμένες οικονομικά χώρες θα μπορούσε να κοστίσει αρκετές θέσεις εργασίας, εκτός κι αν βρεθεί κάποια φόρμουλα όπου οι άνθρωποι αποκτήσουν δεξιότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τομείς που δεν προάγουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Παρά το γεγονός ό,τι θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, συνολικά από αυτά τα μέτρα, εν τούτοις εκτιμάται πως σε γενικές γραμμές θα ωφεληθεί πάνω από όλα η κοινωνία και το κοινό συμφέρον. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει επίσης τη γεωργία, τους υδάτινους πόρους, την ανθρώπινη υγεία, τις υποδομές, τα οικοσυστήματα και την ενέργεια. Το 2015, τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησαν στη Συμφωνία των Παρισίων να προχωρήσουν ταχύτερα προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα, Μία κίνηση που χαιρετίστηκε ένθερμα από πολλούς ευσυνείδητους πολίτες που ενδιαφέρονται γι’ αυτόν τον πλανήτη.

Τα χρήματα που θα προκύψουν από αυτή τη φορολογία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση υποδομών για καθαρή ενέργεια, διαφορετικά τα οφέλη της πολιτικής θα είναι περιορισμένα και δεν θα μειώσουν ουσιαστικά αυτές τις βλαβερές εκπομπές αερίων. Η σωστή χρήση των Εσόδων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξουν μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη για τα κράτη που κινούνται προς αυτή την πλευρά.