- Είδος: Sport
- Εκδότης: EA Sports
- Προγραμματίστρια εταιρεία: EA Canada (PS2, Xbox, GameCube), NuFX (PS)
- Ημερομηνία κυκλοφορίας: 8 Οκτωβρίου 2002
- Υποστηριζόμενες πλατφόρμες: PlayStation 1, PlayStation 2, Xbox, GameCube, Windows
- Mode: Single player, Multiplayer
Εδώ και πολλά χρόνια, σχεδόν μαζί με τη νέα έκδοση του FIFA, η ΕΑ Sports μας εφοδιάζει και με τη νέα έκδοση της σειράς NBA Live (εκτός της περσινής περιόδου). Μετά από απουσία ενός έτους λοιπόν (άγνωστο το γιατί αν και η δουλεία μυρίζει… XBOX), το NBA l
Έτσι για την… εισαγωγή να αναφέρω πως η σειρά NBA Live μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα των αγώνων του ΝΒΑ. Ενός πρωταθλήματος όπου αγωνίζονται οι κατά τεκμήριο καλύτεροι παίκτες του κόσμου, που προσφέρει πλούσιες συγκινήσεις και εντυπωσιακό θέαμα. Ίσως γιατί όλοι οι ενασχολούμενοι με το Basketball εκεί, το βλέπουν ακριβώς όπως είναι: ένα άθλημα (γεγονός που συνεπάγεται ψυχαγωγία) και τίποτα παραπάνω. Το παιχνίδι ξεκινάει με ένα ωραίο βίντεο, το οποίο είναι εξ’ ολοκλήρου δημιουργημένο με τη μηχανή γραφικών του. Οι σκηνές δηλαδή που βλέπουμε εκεί, είναι σκηνές που συναντάμε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Εκ πρώτης όψεως, το NBA Live 2003 φαίνεται κατά πολύ καλύτερο από οποιοδήποτε άλλο τίτλο της σειράς. Ασφαλώς μιλώντας για “εκ πρώτης όψεως” εντύπωση αναφέρομαι στα γραφικά…
Γραφικά, ρεαλισμός και ήχος
Τα γραφικά του NBA Live 2k3 είναι πραγματικά απίστευτα! Ο σχεδιασμός των παικτών, των γηπέδων καθώς και η κινήσεις παικτών και διαιτητών είναι πέραν του δέοντος ρεαλιστικά. Μοναδικό ψεγάδι για πολλοστή φορά είναι ο σχεδιασμός και η κίνηση των θεατών στην κερκίδα. Για άλλη μια φορά λοιπόν, και ενώ όλο το παιχνίδι είναι πλήρως τρισδιάστατο, οι θεατές παραμένουν… μονοδιάστατοι.
Υπάρχει βέβαια κίνηση από μέρους τους και όταν τους βλέπουμε “ανφάς” τότε όλα είναι ωραία και καλά. Όταν όμως η κάμερα κινηθεί προς κάποια γωνία, τότε δημιουργείται η εντύπωση πως κατά τη μετάβασή τους στο γήπεδο, πέρασε από πάνω τους… οδοστρωτήρας! Πάντως οι θεατές είναι καλύτεροι από τις προηγούμενες εκδόσεις, αλλά φαίνεται πως κάποιες κακές συνήθειες δεν αλλάζουν.
Η απεικόνιση των παικτών είναι άκρως εντυπωσιακή. Και δε μιλάω μόνο για το σχεδιασμό του σώματος και των εμφανίσεων αλλά και για τα πρόσωπά τους και τους μορφασμούς τους! Κάθε γνωστός παίκτης απεικονίζεται πραγματικά όπως είναι, ενώ όσοι φημίζονται για κάποιο εντυπωσιακό tattoo που κοσμεί το μπράτσο τους, γίνονται και από αυτό αντιληπτοί (ναι, υπάρχουν και αυτά). Αν πάλι θέλετε τους προσθέτετε εσείς κάποιο, μέσα από τη σχετική επιλογή.
Οι κινήσεις είναι με τη σειρά τους πολύ αληθοφανείς, και κάθε ένας διαθέτει και κάποια ξεχωριστή, τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Επίσης, όσοι έχετε εμπειρία από παλαιότερες εκδόσεις της σειράς, ξεχάστε τα κατεβάσματα της μπάλας με το center σαν play-maker καθώς και τα κοψίματα από κάποιον (συνήθως κοντό) περιφερειακό παίκτη στους ψηλούς.
Επίσης έχει εξαλειφθεί σε σημαντικό βαθμό το, πολύ ενοχλητικό, φαινόμενο του να βρίσκεται ένας παίκτης αμαρκάριστος κάτω από το καλάθι και να μη σηκώνεται για κάρφωμα. Και πάλι όμως κάποιες φορές θα χαθούν κάποια εύκολα καλάθια και από τις 2 πλευρές, γεγονός εκνευριστικό πολλές φορές! Αλλά και στην πραγματικότητα δεν χάνονται εύκολα καλάθια και από μεγάλους παίκτες;
Εκτός όμως από τους πρωταγωνιστές εντός των αγωνιστικών γραμμών του γηπέδου, έχουμε πλέον σε ενεργό ρόλο και αυτούς που βρίσκονται εκτός αυτών. Αν δεν το έχετε καταλάβει αναφέρομαι στους παίκτες του πάγκου αλλά και στους προπονητές. Ναι, πλέον οι πάγκοι είναι “ζωντανοί” καθώς τόσο οι αναπληρωματικοί παίκτες όσο και ο προπονητής, συμμετέχουν ζωντανά (κινούνται) στην εξέλιξη του αγώνα.
Ο coach δίνει οδηγίες σε κάποιον παίκτη που είναι έτοιμος να ριχτεί στη μάχη, αλλά δίνει και συμβουλές για καλύτερη άμυνα σε κάποιον ήδη αγωνιζόμενο. Οι προπονητές που απεικονίζονται εντός του παιχνιδιού είναι οι πραγματικοί προπονητές των ομάδων (όπως ο Phil Jackson των Lakers κλπ)! Επίσης πολλές φορές θα αντιδράσουν σε κάποια διαιτητική απόφαση που πιστεύουν πως αδίκησε την ομάδα τους.
Πιο δυναμική όμως είναι η αντίδραση των παικτών, οι οποίοι θα πεταχτούν από τον πάγκο και θα επιδείξουν με χαρακτηριστικές χειρονομίες τη δυσαρέσκεια τους. (όχι, ακόμα δεν είδα επίθεση παραγόντων στον διαιτητή, ούτε τον προπονητή να φωνάζει διαρκώς “τι χαζομάρα είναι”:p). Άλλο ένα ψεγάδι, έχει να κάνει με τους διαιτητές, οι οποίοι εμφανίζονται μόνο στο jump ball, όταν καταλογίζουν κάποιο φάουλ ή όταν έρχονται σε αψιμαχία με παίκτες ή προπονητές, την ώρα του αγώνα.
Τέλος η σημασία που έχει δοθεί στη λεπτομέρεια είναι τέτοια που πολλές φορές είναι ευδιάκριτο ακόμα και το “σπάσιμο” του καρπού του παίκτη που πραγματοποιεί σουτ. Ασφαλώς τα νέα αυτά στοιχεία προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερο ρεαλισμό στο παιχνίδι.
Ο ήχος τώρα κινείται σε ανάλογα επίπεδα. Η μετάδοση είναι πολύ καλή και ακολουθεί τη ροή του αγώνα. Όταν δηλαδή γίνει κάποιο εντυπωσιακό κάρφωμα ή κάποια ανάλογη κίνηση, ο ένας εκ των δυο εκφωνητών ( οι οποίοι είναι οι Don Poier & Bob Elliot) εκδηλώνει τον ενθουσιασμό του! Επίσης κάθε τόσο μας πληροφορούν για ενδιαφέροντα στοιχεία ως προς την απόδοση ενός παίκτη ή της ομάδας ως σύνολο κατά τη διάρκεια του αγώνα, είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά.
Υπάρχουν βέβαια και κάποια ειδικά εφφέ (πχ σε καρφώματα) ενώ παρόντα είναι και τα γνωστά, στα αμερικάνικα γήπεδα, ηχητικά εφφέ, τόσο όταν η γηπεδούχος ομάδα επιτίθεται όσο και όταν αμύνεται. Ο δε κόσμος αντιδρά ρεαλιστικά στα τεκταινόμενα, πανηγυρίζοντας κάποια καλή προσπάθεια της ομάδα τους, ή αποδοκιμάζοντας τους αντίπαλους παίκτες όταν πανηγυρίζουν κάποια καλή ενέργεια τους. Ασφαλώς δε λείπει και το κλασσικό πλέον “de-fence”.
Τέλος να μη ξεχάσω να αναφερθώ στη μουσική επένδυση του τίτλου, για την οποία η ΕΑ έχει φροντίσει να συνδράμουν αρκετά γνωστά ονόματα του μουσικού φάσματος και δη της rap σκηνής (μεταξύ των οποίων και ο Busta Rhymes). Οι λάτρεις του συγκεκριμένου είδους, πραγματικά θα ευχαριστηθούν την περιήγησή τους στα μενού του τίτλου.
Συνοπτικά το NBA Live 2003 είναι το πιο εντυπωσιακό και συνάμα το πιο ρεαλιστικό παιχνίδι της σειράς. Από τη μία η βελτίωση των προϋπαρχόντων “ατού” (γραφικά) και από την άλλη η προσθήκη νέων στοιχείων και λεπτομερειών, απογειώνουν τον συγκεκριμένο τομέα. Πιστεύω πως αν είχε προσεχθεί περισσότερο ο τομέας των θεατών στις κερκίδες και των… εξαφανιζόμενων διαιτητών, τότε θα μιλούσαμε για το απόλυτα ρεαλιστικό αθλητικό παιχνίδι!
Gameplay – ΑΙ
Ένας ακόμη πολύ σημαντικός τομέας σε τέτοιας κατηγορίας παιχνίδια είναι ασφαλώς ο χειρισμός. Γιατί όσο εντυπωσιακός και αν είναι ένας τίτλος, τι να τον κάνεις αν δεν παίζεται; Και σε αυτό το τομέα, το NBA Live 2003 τα καταφέρνει θαυμάσια.
Ο χειρισμός λοιπόν γίνεται είτε μέσα από το πληκτρολόγιο είτε μέσω κάποιου χειριστηρίου. Προσωπικά προτιμώ τον 1ο τρόπο μιας και τον βρίσκω πιο εύχρηστο από τη στιγμή που μπορώ να κάνω όλες τις κινήσεις που απαιτεί το παιχνίδι (μπορείτε να τις δείτε στη σχετική εικόνα). Αν πάλι δεν μπορείτε να αποχωριστείτε με τίποτα το αγαπημένο σας περιφερειακό (joystick, joypad κλπ) τότε πάω… πάσο!
Η κίνηση και η συμπεριφορά των παικτών είναι άκρως ρεαλιστική. Και οι επιθετικές κινήσεις αλλά και οι αμυντικές εμφανίζονται όπως ακριβώς είναι και στην πραγματικότητα. Μην περιμένετε λοιπόν να περάσετε δίπλα από έναν παίκτη σα να μην υπήρχε, ούτε να μαρκάρετε έναν αντίπαλο απλά και εύκολα (εφόσον βέβαια παίζεται σε κάποιο από τα 2 υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας).
Σε αυτό συντελεί και το υψηλό επίπεδο της ΑΙ των αντιπάλων παικτών. Αν για παράδειγμα κλείσουμε κάποιον καλό παίκτη του αντιπάλου με “double team” τότε εκείνος δε θα πέσει εύκολα στη παγίδα, αλλά θα κοιτάξει να βρει τη καλύτερη δυνατή λύση (η οποία συνήθως είναι η πάσα σε αμαρκάριστο συμπαίκτη ο οποίος με τη σειρά του θα γράψει 2 ή 3 πόντους στο παθητικό μας).
Αλλά και στην επίθεση δεν θα είναι και τόσο εύκολο να κάνετε ελεύθερα σουτ. Οι προσποιήσεις είναι μια καλή λύση αλλά δεν θα πιάνουν πάντα. Επίσης μεγάλη προσοχή θέλει και στις πάσες, καθώς αν δε προσέξετε πολλές από αυτές θα καταλήξουν σε χέρια αντιπάλων.
Πρέπει λοιπόν να ορίσετε την κατεύθυνση της πάσας, πριν την πραγματοποιήσετε. Μερικές φορές θα δείτε κάποιους παίκτες να ζητούν πάσα, σηκώνοντας το χέρι τους. Αυτή είναι μια πολύ καλή επιλογή, καθώς οι εν λόγω παίκτες είναι… αναμμένοι για να πετύχουν καλάθι!
Ένας πολύ εκνευριστικός παράγοντας είναι οι διαιτητές! Όσο και αν… διαβάζεται περίεργο (ναι, διαβάζεται και όχι ακούγεται, αφού αυτή τη στιγμή δε με ακούτε :P). Ειδικά σε εκτός έδρας αγώνες θα σας κάνουν πολλές φορές να μιμηθείτε το Γιάννη Ιωαννίδη! Όχι μόνο φορτώνουν την ομάδα μας με απίθανα φάουλ, αλλά δε δίνουν και πολλά που μας γίνονται.
Στοιχεία παικτών και τακτικές
Όπως και στην πραγματικότητα, έτσι και εδώ κάθε παίκτης διαθέτει τα δικά του αγωνιστικά στοιχεία. Άλλοι είναι γρήγοροι, άλλοι καλοί αμυντικοί, άλλα ιδιαίτερα αλτικοί και με έφεση στα καρφώματα και άλλοι είναι πολλοί καλοί μακρινοί σουτέρ. Εντός του παιχνιδιού (και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα), κάτω από τον κάθε παίκτη εμφανίζονται με σύμβολα, κάποιος ή και κάποιο από τους προαναφερθέντες τομείς.
Η αναγνώρισή τους είναι πολύ απλή και αναφέρεται στο monitor την ώρα που “φορτώνει” ένας αγώνας (και φυσικά στη σχετική εικόνα που συνοδεύει το κείμενο). Βέβαια μη φανταστείτε πως αν ένας παίκτης είναι π.χ καλός σουτέρ τριών πόντων θα βλέπει το καλάθα σαν… βαρέλι! Υπάρχει πάντα και ο παράγοντας της κούρασης ή του κακού σουτ από μέρους μας.
Πάντως για τη βελτίωση των κινήσεων υπάρχει ένας παλιός και καλός τρόπος… η προπόνηση. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα αναφερθώ παρακάτω. Όσον αφορά του ψηλούς παίκτες, πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τη σωματοδομή τόσο των δικών μας, όσο και των αντιπάλων.
Και βέβαια να μη λησμονούμε τον παράγοντα κούραση. Όσο περισσότερο αγωνίζονται οι παίκτες, χωρίς να αντικατασταθούν, τόσο περισσότερο θα κουράζονται και παράλληλα θα μειώνονται οι δυνατότητές τους. Καλό είναι λοιπόν κάθε λίγο να τους ξεκουράζουμε, προκειμένου να παίρνουν τις απαιτούμενες ανάσες και να προσφέρουν όσο γίνεται περισσότερο.
Εκτός από το πατροπαράδοτο σύστημα “γιουρούσι” στην επίθεση και το “τρεχάτε ποδαράκια μου” στην άμυνα, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε κάποιο αμυντικό ή επιθετικό σύστημα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η επιλογή των διαθέσιμων συστημάτων γίνεται από το μενού επιλογών (πάτημα esc) κατά τη διάρκεια ενός αγώνα και πιο συγκεκριμένα από την επιλογή strategy.
Μπορούμε να επιλέξουμε έως 4 αμυντικά και 4 επιθετικά συστήματα, τα οποία θα καλούμαστε να επιλέξουμε πατώντας το αντίστοιχο πλήκτρο ενώ παίζουμε (αυτό που έχουμε ορίσει να αντιστοιχεί στο play calling). Φυσικά αν θέλουμε να αλλάξουμε κάποιο ή κάποια από τα επιλεγμένα, μπορούμε να το πράξουμε ανά πάσα στιγμή.
Game modes
Για να δούμε και τα είδη παιχνιδιού που ανταμώνουμε στο NBA live 2003.
Exhibition Game: Εδώ μπορούμε να παίξουμε ένα φιλικό παιχνίδι. Εκτός από τις ομάδες του NBA έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε τις all-star Ανατολής και Δύσης, αλλά και αυτές των δεκαετιών του ’50, ’60, ’70. ’80 και ’90. Αν μάλιστα παίξετε με τις παλαιότερες all-star θα δείτε πως δεν υπάρχει στο γήπεδο η γραμμή των 3 πόντων (μιας και δεν υπήρχε παλαιότερα). Επίσης για την άμεση διεξαγωγή φιλικού αγώνα, μπορούμε να επιλέξουμε το “play now” από το κεντρικό μενού του παιχνιδιού.
Season: Εδώ επιλέγουμε μια από τις ομάδες και καλούμαστε να πάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε κατά τη διάρκεια μιας σεζόν.
Franchise: Εδώ και πάλι αναλαμβάνουμε το τιμόνι της αγαπημένης μας ομάδας και μπορούμε να παίξουμε έως και 25 συνεχόμενες σεζόν. Είμαστε βέβαια υπεύθυνοι και για τις μεταγραφές αλλά και τις αποδεσμεύσεις. Στο τέλος κάθε περιόδου μπορούμε να δούμε ποιοι παίκτες μένουν ελεύθεροι καθώς και τα νέα αστέρια του draft. Προσοχή μόνο στο salary cap της ομάδας, καθώς αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο. Αναδιαμφισβήτητα το πλέον ενδιαφέρον Mode του παιχνιδιού, που μεγαλώνει την αντοχή του τίτλου στο χρόνου.
Playoffs: Εδώ ξεκινάμε απ’ ευθείας από τη φάση των playoffs (παρακάμπτουμε δηλαδή τους αγώνες της κανονικής περιόδου).
One on One: Το κλασσικό πλέον ένας εναντίον ενός. Επιλέγουμε έναν παίκτη από όλες τις ομάδες (ναι, και από τους all-star περασμένων δεκαετιών) ως δικό μας και επιλέγουμε και έναν ως αντίπαλο. Το παιχνίδι μπορεί να διεξαχθεί σε 3 διαφορετικά είδη γηπέδου (gym, beach & urban). Έτσι για να θυμόμαστε και τα… νιάτα μας .
Practice: Θυμόσαστε που πιο πριν έκανα λόγο για το πόσο καλά σουτάρουμε; Μέσα από την επιλογή Practice κάνουμε ακριβώς αυτό που λέει: εξάσκηση. Επιλέγουμε έναν παίκτη και αρχίζουμε να σουτάρουμε κατά βούληση. Αρκετά χρήσιμη επιλογή, ειδικά για τους νεότερους χρήστες.
Ποιο είναι το τίμημα;
Πιστεύω πως από την ανάγνωση των παραπάνω, οι περισσότεροι θα έχετε στο νου σας τη παρακάτω σκέψη: Καλά τα εντυπωσιακά γραφικά, τα θεαματικά καρφώματα και κοψίματα, η σημασία στη λεπτομέρεια και ο πολύ καλός ήχος, αλλά τι πρέπει να έχουμε για να τα χαρούμε όλα αυτά; Σύμφωνα με τα λεγόμενα της ΕΑ οι απαιτήσεις δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές (δείτε αναλυτικά στον σχετικό τομέα του άρθρου).
Όμως η σειρά NBA live ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα απαιτητική. Είδα το παιχνίδι να τρέχει σε 3 διαφορετικά συστήματα και πραγματικά και στις 3 περιπτώσεις το τελικό αποτέλεσμα διαφέρει. Στο 1ο σύστημα (Celeron 450, 128 MB sdram και RivaTNT 2 32MB) το παιχνίδι έτρεξε ικανοποιητικά, αλλά με αρκετές ρυθμίσεις στο low. Πάντως ακόμα και εκεί αφήνει καλές εντυπώσεις.
Στο δεύτερο σύστημα (ο παλιός μου υπολογιστής: Athlon 1,3, 512 mb sdram, GeForce 3 Ti500 64MB) το αποτέλεσμα ήταν ακόμα καλύτερο. Όμως όταν έβαλα όλες τις λεπτομέρειες στο maximum, είχα μερικά μικρά προβληματάκια (πχ να πηγαίνει πιο αργά σε κάποιες φάσεις). Στο τελευταίο μου απόκτημα (P4 2.6, 512 rdram 1066, Radeon 9700 pro), με όλες τις διαθέσιμες ρυθμίσεις στο maximum, το παιχνίδι “πετάει” χωρίς κανένα πρόβλημα. Άρα λοιπόν, το NBA Live 2003 είναι ένας τίτλος που απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες χρηστών. Απλά όσο καλύτερο μηχάνημα διαθέτει κάποιος, τόσο περισσότερο θα το ευχαριστηθεί.
Το τελικό σκορ
Η νέα έκδοση του NBA live διατηρεί όλα τα καλά στοιχεία των προκατόχων του, σαφώς βελτιωμένα. Ταυτόχρονα έχουν προστεθεί πολλά νέα (στοιχεία) που το κάνουν πολύ πιο ρεαλιστικό και ασφαλώς θέτει νέα στάνταρ στο χώρο (τα οποία είχαν μπει πριν από λίγο καιρό, με τη κυκλοφορία του FIFA 2003).
Επίσης ο άψογος και αληθοφανής χειρισμός το κάνουν εκτός από εντυπωσιακό και playable, άρα ιδανικό. Βέβαια αν θέλει κάποιος να το απολαύσει στο maximum θα πρέπει να διαθέτει κάποιο ιδιαίτερα δυνατό μηχάνημα. Ακόμα όμως και σε σχετικά “low end” συστήματα, αν απενεργοποιηθούν κάποιες λεπτομέρειες στο γραφικό περιβάλλον (πχ η κίνηση των θεατών), παραμένει ένας δυνατός τίτλος. Τα 2 ψεγάδια του (διαιτητές, θεατές), δεν είναι μεγάλοι ανασταλτικοί παράγοντες. Αν είστε λάτρεις των αθλητικών παιχνιδιών, το NBA Live 2003 δεν θα πρέπει να λείπει από τη συλλογή σας.
Διάβασε επίσης: Windows Registry, στα ενδότερα του επεξεργαστή Μητρώου