ΑρχικήΕπιστήμηΝέα τεχνική για τον υπολογισμό του πληθυσμού σε χώρες που υπόκεινται σε...

Νέα τεχνική για τον υπολογισμό του πληθυσμού σε χώρες που υπόκεινται σε απογραφή

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον έχουν αναπτύξει έναν νέο τρόπο εκτίμησης του πληθυσμού σε χώρες όπου είναι δύσκολο να επιτευχθεί πλήρης απογραφή.

Οι απογραφές πληθυσμού και στέγασης είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν τα κατάλληλα προγράμματα δημόσιας υγείας, έργα υποδομής και κυβερνητικές υπηρεσίες. Ωστόσο ο πόλεμος, η αστάθεια και οι ακριβοί πόροι που δεν είναι προσιτοί προς το φτωχό λαό μπορούν να διαδραματίσουν ένα αρνητικό ρόλο στη σωστή καταμέτρηση των απαραίτητων στοιχείων.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει να προβεί σε απογραφή από το 1984, ενώ η τελευταία εθνική απογραφή στο Αφγανιστάν ήταν το 1979. Η Νιγηρία, που ήταν το αντικείμενο αυτής της νέας μελέτης, έπρεπε να βασιστεί σε προβλέψεις από στοιχεία απογραφής που συλλέχθηκαν το 2006 για να βοηθήσει τις προσπάθειές της για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και την εφαρμογή εκστρατειών εμβολιασμού κατά του κίτρινου πυρετού.

Τώρα μια ομάδα ερευνητών στο WorldPop έχει αναπτύξει έναν τρόπο να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα, ώστε να εκτιμήσει τον πληθυσμό σε χώρες πού υπάρχουν οι προαναφερόμενες δυσκολίες, απλά συνδυάζοντας δεδομένα από έρευνες μικρο-απογραφής σε γειτονιές (καταγεγραμμένος αριθμός πληθυσμού σε μικρές περιοχές) με πληροφορίες από δορυφορικές εικόνες κ.λπ. Χρησιμοποιούν εξελιγμένα συστήματα για να συγκεκριμενοποιήσουν τις εκτιμήσεις του εθνικού πληθυσμού με ανάλυση από τα σχετικά αραιά δεδομένα της μικροαπογραφής.

Εδώ να σημειωθεί πως η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates και το Υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο του προγράμματος Geo-Reference Infrastructure and Demographic Data for Development (GRID3). Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS.

Ο επικεφαλής της μελέτης, ο Douglas Leasure του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον δήλωσε: «Οι εκτιμήσεις του πληθυσμού μπορούν να γίνουν εύκολα ανακριβείς σε τοπικές περιοχές, ιδιαίτερα όπου έχει πραγματοποιηθεί μετανάστευση ή εκτοπισμός. Ορισμένες χώρες παίρνουν σοβαρές αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα, όπως προγράμματα εμβολιασμού, ιατρικής περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας με λάθος πληροφορίες με συνέπεια να μη γίνεται σωστή δουλειά αναφορικά με την κοινωνική πρόνοια».

Οι εκτιμήσεις των ερευνητών για την πυκνότητα του πληθυσμού για κάθε περιοχή 100m σε όλη τη Νιγηρία βασίστηκαν σε πρόσφατες έρευνες με μικροαπογραφή των νοικοκυριών από ένα δείγμα περίπου 1.100 τοποθεσιών σε συνδυασμό με πληροφορίες από δορυφορικές εικόνες και άλλα γεωχωρικά δεδομένα με εθνική κάλυψη. Η συγκεκριμένη προσέγγιση επιτρέπει τη λήψη εκτιμήσεων πληθυσμού για οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή, διοικητικές μονάδες, περιοχές με υγειονομικό ενδιαφέρον, σχολικές περιοχές κ.λπ.

Η ομάδα έχει επίσης αναπτύξει ένα ανοιχτό αποθετήριο δεδομένων που ονομάζεται WorldPop Open Population Repository (WOPR) που παρέχει πρόσβαση στα πρωτογενή δεδομένα που παράγονται από τα μοντέλα πληθυσμού κατά παραγγελία για μεμονωμένες χώρες. Έχουν επίσης δημιουργήσει μια διαδικτυακή εφαρμογή, την woprVision για αλληλεπίδραση με τις πιθανολογικές εκτιμήσεις πληθυσμού σε έναν χάρτη.

«Το μοντέλο της Νιγηρίας ήταν το πρώτο που εισήλθε σε αυτές τις πλατφόρμες, αλλά τώρα προσθέτουμε περισσότερες χώρες», δήλωσε ο Douglas Leasure. «Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν κλικ σε ένα σημείο στο χάρτη ή να επισημάνουν μια συγκεκριμένη περιοχή για να λάβουν εκτιμήσεις πληθυσμού με εκτιμήσεις που υπάρχει αβεβαιότητα, όπως και να λάβουν εκτιμήσεις πληθυσμού για συγκεκριμένες ηλικίες και ομάδες φύλων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αβεβαιότητα στα δεδομένα στην πραγματικότητα έχει πρακτικές χρήσεις. Για παράδειγμα, εάν μια εκστρατεία εμβολιασμού έχει προγραμματίσει για 10.000 δόσεις εμβολίου σε μια περιοχή, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την εφαρμογή για να προσδιορίσει την πιθανότητα ότι ο πληθυσμός στόχος σε μια συγκεκριμένη περιοχή δεν υπερβαίνει αυτόν τον αριθμό».

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Andy Tatem, ένα άλλο μέλος της έρευνας, είπε: «Αν και δεν υπάρχει υποκατάστατο των πραγματικών πληροφοριών που συλλέγονται σε μια εθνική απογραφή, η τεχνική μας, θα μπορούσε να βοηθήσει πολλές χώρες που δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια πλήρη έρευνα πιο πριν, να προβούν σε πιο ακριβέστερες εκτιμήσεις. Τα γεωχωρικά δεδομένα μας, περιέχουν πάντα ενημερωμένα και λεπτομερή στοιχεία του πληθυσμού και αποτελούν βασικό μέσο για την κατανόηση των επιπτώσεων διαφόρων γεγονότων, όπως πολεμικές συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές ή βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και για το σχεδιασμό μελλοντικών προγραμμάτων που αφορούν την κοινωνία».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166