Το WhatsApp Pay βγαίνει από την έκδοση beta, είναι πλέον δυνατή η πληρωμή με πελάτη που συνομιλείτε, αλλά όχι στην Ελλάδα

Το WhatsApp Pay βγαίνει από την έκδοση beta, είναι πλέον δυνατή η πληρωμή με πελάτη συνομιλείτε, αλλά όχι στην Ελλάδα

Μετά από περίπου δύο χρόνια beta και αρκετές παρατάσεις, το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών WhatsApp Pay επεκτείνεται σε ένα ευρύτερο κοινό. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν νέα για την ελληνική αγορά.

Το WhatsApp Pay ήταν διαθέσιμο για περίπου δύο χρόνια σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο χρήστες, σε μια αρχική δοκιμαστική φάση στην Ινδία. Στην ασιατική χώρα, το συγκεκριμένο σύστημα πληρωμών κυκλοφόρησε σε beta το 2018 και κατά τη διάρκεια της δραστηριότητάς του αντιμετώπισε αρκετά εμπόδια έως ότου λάβει την τελική έγκριση για την νόμιμη κυκλοφορία του. Μετά από τόσο καιρό και αρκετές κωλυσιεργίες, το WhatsApp ξεκίνησε να λειτουργεί κανονικά ως μέθοδο ηλεκτρονικής πληρωμής για όλους τους πολίτες στην Ινδία, όμως εδώ υπάρχουν κάποια ψιλά γράμματα που θα τα διαβάσετε παρακάτω, ώστε να καταλάβετε τι εννοούμε.

Το WhatsApp Pay βασίζεται στο UPI (Unified Payment Interface), ένα πρότυπο που θεσπίστηκε από την Εθνική Εταιρεία Πληρωμών της Ινδίας (NPCI). Η εταιρεία χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους με άλλες υπάρχουσες εφαρμογές, όπως το Google Pay και το PhonePe. Πλεον το WhatsApp Pay συνεργάζεται με πέντε διαφορετικές τράπεζες στη χώρα κατά την έναρξη του, συμπεριλαμβανομένων των ICICI Bank, HDFC Bank, Axis Bank, State Bank of India και Jio Payments. Επί του παρόντος, οι Ινδοί χρήστες του WhatsApp μπορούν να στείλει χρήματα σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί αυτήν την εφαρμογή, αρκεί να είναι συμβατή με το UPI.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook (δηλαδή η μητρική εταιρεία του WhatsApp), Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αναφέρθηκε σε αυτό το σπουδαίο γεγονός για την εταιρία του, λέγοντας: «Με το πρότυπο UPI, η Ινδία έχει δημιουργήσει κάτι πραγματικά ξεχωριστό και ανοίγει έναν κόσμο ευκαιριών για πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ινδικής οικονομίας. Η Ινδία είναι η πρώτη χώρα που έχει υιοθετήσει αυτό τον τρόπο πληρωμών και χαίρομαι που είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτή την πορεία, και κατ’ επέκταση που θα να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε τον φιλόδοξο στόχο για μία «ψηφιακή Ινδία».

Παρόλο που η λειτουργία του WhatsApp Pay πρόκειται να επεκταθεί σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας, το NPCI επέβαλε όριο 20 εκατομμυρίων χρηστών κατά την κυκλοφορία. Ο λόγος είναι απλός: να αποφευχθεί η εμφάνιση μονοπωλίου στο σύστημα ψηφιακών πληρωμών στη χώρα, δεδομένου ότι με τους 400 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες του στην Ινδία το WhatsApp θα μπορούσε να κυριαρχήσει στην αγορά. Σύμφωνα με την ινδική αρχή, το WhatsApp Pay θα μπορεί να αυξηθεί σταδιακά την διαθεσιμότητα του στο ευρύ κοινό, ενώ το όριο των χρηστών θα ανεβαίνει με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του NPCI, καμία εφαρμογή πληρωμών τρίτου μέρους, επομένως ούτε το Google Pay, δεν θα μπορεί να επεξεργαστεί περισσότερο από το 30% του όγκου των μηνιαίων συναλλαγών μέσω UPI στην Ινδία. Προηγουμένως, στην αγορά κυριαρχούσαν τα Google Pay και PhonePe, τα οποία μόνο τον Οκτώβριο επεξεργάστηκαν 1,6 δισεκατομμύρια συναλλαγές από τα 2 δισεκατομμύρια συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέσω αυτού του προτύπου ηλεκτρονικών πληρωμών.

Αξίζει να σημειωθεί πως WhatsApp Pay δεν θα έχει καθόλου εύκολο έργο στην Ευρώπη. Αφού ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός με αρκετά μεγαθήρια σε αυτό το χώρο, όπως για παράδειγμα το PayPal και άλλες παρόμοιες μεθόδους ηλεκτρονικών πληρωμών που πλέον έχουν κυριαρχήσει στη συνείδηση του απλού κόσμου που τα χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας