Στο σπίτι μου δεν έχω συσκευή τηλεόρασης. Είναι μια δεκαετία περίπου που πήρα την απόφαση, όταν κατάλαβα ότι περισσότερο κακό μου κάνει παρά καλό. Ότι δείχνει άλλωστε αποτελεί μια στρεβλή, κατασκευασμένη πραγματικότητα, που δεν αντικατοπτρίζει το αληθινό πρόσωπο της κοινωνίας.
Μια ταινία που δείχνει με εξαιρετικά γλαφυρό τρόπο το τι συμβαίνει πίσω από τις κάμερες στα μεγάλα κανάλια και τηλεοπτικά δίκτυα, είναι το “Network“. Αποκαλυπτικό, προφητικό και επίκαιρο όσο δεν πάει (παρόλο που παρουσιάστηκε το 1976), το φιλμ είναι μια γροθιά στο στομάχι της δήθεν κοινωνίας που φτιάξαμε (γιατί όλοι μας έχουμε μερίδιο ευθύνης στον κόσμο αυτό). Παραδόξως, το κοινό το αγνοεί, και ας είναι ένα εξαιρετικό δημιούργημα.
Η τύχη του μοιάζει με αυτή του βιβλίου του Όργουελ, “1984” (ε, Μάκης, θα το παρουσιάσεις ποτέ;), που ενώ προσπαθεί να μας αναλύσει ποια είναι η λάθος κατεύθυνση και γιατί δεν πρέπει να πάμε σε αυτήν, εμείς σαν άλλες νυχτοπεταλούδες ορμάμε με φόρα προς την λαμπερή φωτιά για την οποία μας προειδοποιούσε…
Στο φιλμ έχουμε τέσσερις βασικούς χαρακτήρες σε διαφορετικά πόστα του συστήματος. Ο Χάουαρντ είναι ένας newscaster που χάνει την δημοτικότητα του και ως εκ τούτου, βλέπει την απόλυση του να έρχεται. Σε μια στιγμή απόλυτης ειλικρίνειας, λέει μερικές αλήθειες στην τελευταία του εμφάνιση. Τα νούμερα εκτινάσονται, και ο Χάουαρντ παίρνει το δικό του σώου “αποκαλύψεων”.
Ο Μαξ είναι ο διευθυντής του τμήματος ειδήσεων του καναλιού. Άνθρωπος ρομαντικός, μα και χωμένος στα κόλπα της τηλεόρασης από τα γενοφάσκια της. Προσπαθώντας να αντισταθεί στον απόλυτο εξευτελισμό του τμήματος του, θα χάσει την θέση του.
Η Νταϊάνα είναι υπεύθυνη προγράμματος. Σκοπός της είναι να πάρει κάθε τι αληθινό και να το εκμεταλλευτεί (βγάζοντας καλά φράγκα) εώς ότου αυτό ξεφτίσει. Με δυο λέξεις, αδίστακτη σκύλλα. Απλά πράγματα!
Τέλος, ο Φρανκ είναι ένα διοικητικό στέλεχος της εταιρίας που έχει εξαγοράσει το κανάλι. Τα μόνα πράγματα που τον ενδιαφέρουν είναι να ανέβει στην κορυφή της διοίκησης — και τα κέρδη!
Ο τρόπος που αναπτύσονται αυτοί οι χαρακτήρες είναι αριστοτεχνικός. Άλλωστε το Όσκαρ Σεναρίου που κέρδισε η ταινία δεν είναι τυχαίο. Όπως και τα Όσκαρ Πρώτου Ανδρικού και Πρώτου Γυναικείου Ρόλου δεν είναι τυχαία!
Δείτε το φιλμ και μιλήστε και σε άλλους για αυτό. Ένα μεγάλο ταξίδι αρχίζει πάντα με ένα μικρό βήμα. Ακόμα και η ποιότητα στους τηλεοπτικούς δέκτες ίσως βοηθήσει στο αποτίναγμα του ζυγού που κουβαλάμε στους σβέρκους μας. Αλλά ας ξεκινήσουμε από κάπου, ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα, ας καθαρίσουμε τα μυαλά μας από την μπόχα πρώτα…
Επειδή η μόνη αλήθεια που ξέρετε είναι αυτή που παίρνετε απ’ αυτό το κουτί. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ολόκληρη γενιά που δεν ξέρει τίποτε άλλο εκτός από όσα βγαίνουν απ’αυτό το κουτί!
Χάουαρντ Μπηλ