Νέα Υόρκη: Πληροφορίες και στοιχεία

Νέα Υόρκη: Πληροφορίες και στοιχεία

Η Νέα Υόρκη είναι πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, και βρίσκεται στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού και στις εκβολές του ποταμού Ούδσονα. Η κυρίως πόλη έχει περίπου 7.320.000 κατοίκους, αλλά μαζί μ’ όλα της τα προάστια συγκεντρώνει πληθυσμό πάνω από 18.000.000 κατοίκους κατοίκους. Η Νέα Υόρκη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αμερικής, αλλά παράλληλα και όλου του κόσμου. Είναι και το πρώτο εμπορικό και οικονομικό κέντρο των ΗΠΑ.

Το παλιό όνομα της Νέας Υόρκης ήταν Νέο Άμστερνταμ. Το αγόρασαν οι Ολλανδοί απ’ τους Ινδιάνους το 1626 και το παράδωσαν στους Άγγλους το 1664. Την εποχή εκείνη ήταν μια μικρή συνοικία στο νησί Μανχάταν. Η Νέα Υόρκη είναι το πιο κοντινό στην Ευρώπη και την Αφρική, σημείο της αμερικανικής ηπείρου και στη θέση αυτή οφείλεται η ανάπτυξή της, που άρχισε απ’ το 19ο αιώνα. Το 1825, το άνοιγμα της διώρυγας Εριέ τη σύνδεσε με το εσωτερικό, με την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, των κοιλάδων του Μοχαουάκ και του Ούδσονα. Απ’ το λιμάνι της περνούσαν οι μετανάστες, τα κεφάλαια και τα εμπορεύματα, για το εσωτερικό των ΗΠΑ. Είχε το πλεονέκτημα της εύκολης σύνδεσης με το εσωτερικό, που σ’ αυτό υστερούσαν οι άλλες παραλιακές πόλεις.

Η τοποθεσία που έχει κτιστεί η Νέα Υόρκη σχηματίστηκε από διάφορες κοιλάδες, στις εκβολές του ποταμού Ούδσονα, που σχηματίζει κλειστό κόλπο, που στενεύει στην άκρη σε δίοδο 2 χιλιομέτρων. Το νησί Μανχάταν απομονώνεται απ’ τους ποταμούς Ούδσονα, Ηστ-Ρίβερ και Χάρλεμ-Ρίβερ. Προς τα ΒΑ., η Λονγκ Άιλαντ Σάουντ χωρίζει το νησί Λογκ Άιλαντ απ’ την ηπειρωτική στεριά. Στο λιμάνι βρίσκεται και το νησί Μπεντλάου, που πάνω σ’ αυτό έχει τοποθετηθεί το άγαλμα της Ελευθερίας.

Το λιμάνι της Νέας Υόρκης είναι το μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου. Χωράει χίλια πλοία μεγάλου εκτοπίσματος κι οι αποθήκες του είναι συνέχεια γεμάτες μ’ εμπορεύματα για φόρτωμα. Οι προβλήτες του έχουν μήκος 1.500 χλμ. Στο λιμάνι της Νέας Υόρκης έρχονται τα 35% των πλοίων που φτάνουν στις Η.Π.Α.

Η Νέα Υόρκη αναπτύχθηκε πάρα πολύ γρήγορα μέσα στο 19ο αιώνα. Χωρίζεται σε πέντε διαμερίσματα, τα: Μανχάταν, Μπρούκλιν, Ρίτσμοντ, Κουήνς και Μπρονξ.

Συνολικά καταλαμβάνει επιφάνεια 814 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Μια γέφυρα που φτιάχτηκε το 1883, συνδέει τη Νέα Υόρκη με το Μπρούκλιν, πάνω από τη διώρυγα του Λονγκ Άιλαντ. Μια υπόγεια σήραγγα συνδέει το Μπρούκλιν με το Μανχάταν. Διάφορες άλλες γέφυρες και υπόγειες διαβάσεις συνδέουν τα νησιά μεταξύ τους και με τη στεριά.

Η Νέα Υόρκη είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική πόλη της Αμερικής με 15 εκατομμύρια κατοίκους περίπου. Έχει περίπου 1.600.000 εργάτες. Υπάρχουν διυλιστήρια πετρελαίου, εργοστάσια επεξεργασίας χαλκού, βιομηχανίες τροφίμων, εργοστάσια χημικών προϊόντων και πλαστικών. Υπάρχουν τεράστιες βιομηχανίες, π.χ. υποδημάτων, ρούχων, κοσμημάτων, ειδών πολυτελείας, φαρμακευτικών προϊόντων, που η παραγωγή τους απευθύνεται σ’ εκατομμύρια καταναλωτικού κοινού. Υπάρχει όμως και μεγάλο πλήθος μικρών βιομηχανιών, με λιγότερους από 10 εργάτες. Είναι κάτι αρκετά πρωτότυπο στην οργάνωσή του, μέσα σε μία πόλη κολοσσό.

Η ανάπτυξη της Νέας Υόρκης άρχισε γύρω απ’ τον πυρήνα των συνοικιών των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων. Στα νότια του Μανχάταν εγκαταστάθηκαν οι εργάτες και οι μετανάστες, που αποτέλεσαν τον εργατικό πληθυσμό. Στα βόρεια, κατά τα τέλη του 19ο αιώνα, δημιουργήθηκε μια αριστοκρατική πλούσια συνοικία. Στον 20ο αιώνα, η διαρρύθμιση της πόλης άλλαξε και δημιουργήθηκε καινούριο βιομηχανικό κέντρο, που συνδέθηκε με την κυρίως πόλη, με το Μπρόντγουαιη. Στην περιοχή αυτή, που είναι η πιο σύγχρονη της Νέας Υόρκης, υπάρχουν τεράστια μεγαθήρια, οι ουρανοξύστες. Ο παλιότερος ουρανοξύστης είναι το Εμπάιερ Σταίητ Μπίλντινγκ. Άλλοι ουρανοξύστες φημισμένοι είναι το κτίριο Κράυσλερ και το Ροκφέλερ. Στους ουρανοξύστες αυτούς στεγάζονται εμπορικές επιχειρήσεις, γραφεία, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και μεγάλα ξενοδοχεία.

Εμπορικοί δρόμοι της Νέας Υόρκης είναι η Πέμπτη λεωφόρος και η λεωφόρος Μάντισον, που σ’ αυτές βρίσκονται τα μεγάλα καταστήματα. Στο Λονγκ Άιλαντ, το Μπρονξ, το Ρίτσμοντ, το Μπρούκλιν και το Κουήνς, χτίζονται εργοστάσια και λαϊκές πολυκατοικίες. Γύρω απ’ το Σέντραλ Παρκ είναι το πανεπιστήμιο Κολούμπια και διάφορα κτίρια πλουσίων.

Η Νέα Υόρκη διαθέτει τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου. Είναι σήμερα κέντρο εμπορικών και χρηματιστηριακών επιχειρήσεων με παγκόσμια προβολή και ρυθμίζει την τιμή των σπουδαιότερων προϊόντων. Είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική.

Νέα Υόρκη σύνοψη πληροφοριών

Πολιτεία στα Βορειοανατολικά των Η.Π.Α. μεταξύ του Ατλαντικού ωκεανού και των Μεγάλων Λιμνών. Πρωτεύουσα της είναι το Ώλμπανυ. Μεγαλύτερες πόλεις της είναι: η Νέα Υόρκη, το Μπούφαλο, το Ρότσεστερ κλπ. Έχει έκταση 141.433 τετρ. χλμ. και πληθυσμό περίπου 18.000.000 κατοίκους. Η Νέα Υόρκη στέλνει στο κογκρέσο 2 γερουσιαστές και 31 αντιπροσώπους στη Βουλή.

Προηγούμενο άρθροΑυστραλία: Πληροφορίες και στοιχεία
Επόμενο άρθροΒ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ορισμένες πληροφορίες
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ