Η ατμόσφαιρα στη Silicon Valley το τελευταίο διάστημα θύμιζε αστυνομική σειρά. Ποιος πολιτισμός; Ποια αβρότητα; Εδώ μυρίζει μπαρούτι! Φυσικά, ο λόγος για την περιβόητη δικαστική διαμάχη μεταξύ Intel και AMD, η οποία ύστερα από πολλά χρόνια και αλλεπάλληλες κατηγορίες εκατέρωθεν έλαβε (οριστικό;) τέλος πρόσφατα.
Οι αντίδικοι κατέληξαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, με μεγάλο κερδισμένο την AMD, αφού θα απολάβει το συνολικό ποσό του 1,2 δις δολαρίων από την Intel, προκειμένου να αποσύρει τις κατηγορίες της περί μονοπωλιακών τακτικών της τελευταίας. Οι αντίπαλοι βρήκαν την ευκαιρία να τακτοποιήσουν κι άλλες εκκρεμότητες, αφού στο πλαίσιο του ίδιου συμβιβασμού αποφάσισαν να επιλύσουν τις διαφωνίες επί θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ευρεσιτεχνιών σε τεχνολογίες επεξεργαστών και γραφικών υποσυστημάτων.
Η μεν AMD μπορεί πλέον να κατασκευάζει επεξεργαστές αρχιτεκτονικής x86 χωρίς να χρειάζεται να παίρνουν σχετική άδεια και οι εταιρείες με τις οποίες είναι συμβεβλημένη, η δε Intel μπορεί να χρησιμοποιεί ευρεσιτεχνίες της ATI (η οποία ανήκει στην AMD), για να κατασκευάζει μελλοντικά υποσυστήματα γραφικών.
Αν σκεφτείτε λογικά το ποσό που πλήρωσε η Intel για να ξεμπερδέψει από αυτή τη δικαστική μέγγενη, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, καθώς αυτά τα χρήματα ισοδυναμούν με τα κέρδη τριμήνου μίας τεράστιας πολυεθνικής εταιρείας του κλάδου, π.χ. της Nokia (βλ. σχετικό άρθρο).
Παρ’ όλα αυτά, η Intel δεν έχει ξεφύγει: έκλεισε ένα μέτωπο, αλλά έχει να παλέψει σε πολλά άλλα, καθώς αντιμετωπίζει διώξεις σε άλλα δικαστήρια των ΗΠΑ κατηγορούμενη ότι έχει διοχετεύσει με παράνομο τρόπο κονδύλια για τον επηρεασμό υψηλόβαθμων στελεχών κατασκευαστών PCs, ώστε να τα πείσει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά επεξεργαστές της.
Φυσικά, όλα αυτά λίγη σημασία έχουν για την καθημερινή ενασχόληση μας με τα αγαπημένα μας PCs, αλλά δεν νιώθετε περίεργα όταν γνωρίζετε ότι ένα μέρος των χρημάτων που δώσατε για τον καινούργιο επεξεργαστή σας προορίζεται για πληρωμές κάτω από το τραπέζι;
Τέλος πάντων. Αυτή είναι η ελεύθερη οικονομία και δυστυχώς έτσι λειτουργεί το σύστημα, και δεν είναι καθόλου τυχαίο που το περισσότερο χρήμα στο πλανήτη συσσωρεύεται στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.