ΑρχικήΕιδήσειςΝομίζουμε ότι ξέρουμε για το διάστημα

Νομίζουμε ότι ξέρουμε για το διάστημα

Είναι σχετικά γνωστό και αποδεκτό, από τους επιστήμονες, ότι οι γαλαξίες στο διάστημα απωθούνται ο ένας από τον άλλο, διατηρώντας την ώθηση που έλαβαν μετά από τη μεγάλη έκρηξη (Big Bang). Πόσο γνωστό και αποδεκτό θα είναι από τις επόμενες γενιές;

Σύμφωνα με ένα άρθρο των καθηγητών Λόρενς Κράους και Ρόμπερτ Σκέρερ, σε εκατό δισεκατομμύρια χρόνια οι μόνοι γαλαξίες που θα είναι ορατοί από την γη, θα είναι οι περίπου έξι που δεν απομακρύνονται μεταξύ τους λόγω βαρύτητας και αποτελούν την λεγόμενη «τοπική ομάδα» (local group) και αυτό λόγω της συνεχόμενης απομάκρυνσης των αστρικών σωμάτων μεταξύ τους. Όσο το σύμπαν επεκτείνεται και η απόσταση μεταξύ των γαλαξιών μεταξύ τους μεγαλώνει, αυξάνει και η ταχύτητα των αστρικών σωμάτων, όταν η ταχύτητα αυτή πλησιάσει την ταχύτητα του φωτός, τότε οι γαλαξίες απλά θα εξαφανιστούν και μαζί τους οποιαδήποτε ένδειξη για την μεγάλη έκρηξη και την διαρκή κίνηση.

Είναι λογικό -σύμφωνα με το άρθρο- εκατό δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα, οι επιστήμονες της εποχής να διαπιστώσουν ότι το σύμπαν είναι ένα πολύ απλό και στατικό μέρος, ακριβώς όπως πίστευε η ανθρωπότητα μέχρι πριν από ένα αιώνα. Δηλαδή ότι το σύμπαν αποτελείται από στατικές νησίδες αστεριών και ουρανίων σωμάτων που «επιπλέουν» στο ατελείωτο σκοτάδι. Οι ενδείξεις, τουλάχιστον, θα οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Μπαίνει, λοιπόν, το ερώτημα. Τι από αυτά που πιστεύουμε ότι ξέρουμε, ισχύουν; Όπως αναφέρει και ο δόκτωρ Κράους, ένας από τους δύο συντάκτες του επιστημονικού άρθρου με συνέντευξη του στους “New York Times”: «Μπορεί να υπάρχουν θεμελιακά σημαντικά γεγονότα για το διάστημα που δεν γνωρίζουμε. Μπορεί να έχει τη σωστή φυσική θεωρία, αλλά οι ενδείξεις να οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα. Το ίδιο πράγμα θα μπορούσε να συμβαίνει και σήμερα».

Εν τούτοις εκείνο το στοιχείο που χρήζει άξιο αναφοράς είναι ότι πλέον οι επιστήμονες έχουν διάθεσή τους πιο σύγχρονα εργαλεία παρατήρησης και έρευνας του Διαστήματος σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, κάτι που συνεπάγεται ότι οι παρατηρήσεις δύναται να γίνουν ποιο ακριβέστερες, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ως θέσφατο και αυτό θα το γνωρίζουν μόνο οι επόμενες γενιές που θα έχουν ακόμη πιο σύγχρονα μηχανήματα στην κατοχή τους, και θα μπορούν να διαψεύδουν ή να επιβεβαιώσουν τους σημερινούς επιστημονικούς ισχυρισμούς αναφορικά με διάφορα γεγονότα που σχετίζονται με το διάστημα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166