ΑρχικήΕιδήσειςΟ αισθητήρας σεισμού InSight της NASA στέκεται με ελαφρά κλίση στον Άρη

Ο αισθητήρας σεισμού InSight της NASA στέκεται με ελαφρά κλίση στον Άρη

Ο μη επανδρωμένος αισθητήρας σεισμού που φέρει την ονομασία InSight της NASA, προσγειώθηκε με ελαφρά κλίση στον κόκκινο πλανήτη και οι εμπειρογνώμονες ελπίζουν ότι το διαστημικό μηχάνημα θα λειτουργήσει όπως είχε προγραμματιστεί, δήλωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία εχθές (30 Νοεμβρίου 2018).

Το InSight κόστισε συνολικά 993 εκατομμύρια δολάρια και έφθασε τη Δευτέρα στο στόχο του, μια λεκάνη ονομαζόμενη Elysium Planitia, για μια διετή αποστολή με στόχο την καλύτερη κατανόηση του πώς σχηματίστηκε ο γειτονικός πλανήτης.

«Το όχημα κάθεται ελαφρώς κεκλιμένο (περίπου 4 μοίρες) σε έναν πεπλατυσμένο κρατήρα γεμάτο σκόνη και άμμο», ανέφερε η NASA σε δήλωση της.

Το InSight σχεδιάστηκε για να λειτουργεί σε επιφάνεια με κλίση έως και 15 μοίρες.

Ως εκ τούτου, οι εμπειρογνώμονες ελπίζουν ότι τα δύο βασικά όργανα, ένας αισθητήρας σεισμού και το self-hammering mole για τη μέτρηση της θερμότητας κάτω από την επιφάνεια του εδάφους – θα λειτουργήσουν κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο Διευθυντής του InSight, ο Tom Hoffman δήλωσε: «Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Για να ακριβολογούμε στα λεγόμενα μας, δεν υπάρχουν ιδανικές επιφάνειες προσγείωσης, ούτε αεροδρόμια στον Άρη, οπότε το InSight βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι μία μεγάλη ευθεία πεδιάδα, χωρίς μεγάλους βράχους, και αυτό θα διευκολύνει αφάνταστα την ανάπτυξη των οργάνων και των εργαλείων, και συνάμα θα προσφέρει ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσουν οι εργασίες μας».

Οι πρώτες φωτογραφίες του μη επανδρωμένου οχήματος που δεν μπορεί να μετακινηθεί δείχνουν ότι υπάρχουν ελάχιστα βράχια στην περιοχή, και ετούτη η παράμετρος θεωρείται ένα ευχάριστο νέο, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, αν είχε προσγειωθεί σε μία βραχώδη τοποθεσία, αυτόματα θα δημιουργούνταν σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη των ηλιακών συστοιχιών και των εργαλείων.

Κατά τις επόμενες μέρες αναμένονται καλύτερες φωτογραφίες όταν το InSight θα καθαρίσει την σκόνη πού βρίσκονται στις δύο κάμερές του.

Ο Bruce Banerdt, κύριος ερευνητής του InSight στη NASA επισήμανε: «Προσβλέπουμε σε εικόνες υψηλότερης ευκρίνειας και με μεγαλύτερη ποιότητα, ούτως ώστε να αποκτήσουμε μία πιο εμπεριστατωμένη γνώμη για την περιοχή δράσης που θα δραστηριοποιηθεί το μηχάνημα».

Εν τούτοις πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως ακόμα και λίγη σκόνη στους φακούς της κάμερας θεωρείται κάτι αποδεκτό, λόγω των υπαρχουσών συνθηκών στον πλανήτη Άρη.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166