Ο Alibaba βρίσκεται πίσω από την εφαρμογή προπαγάνδας Xuexi Qiangguo

Ο Alibaba βρίσκεται πίσω από την εφαρμογή προπαγάνδας Xuexi Qiangguo

Το Xuexi Qiangguo, το οποίο κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «Μελέτη για να γίνει η Κίνα ισχυρή» είναι μία εφαρμογή που αναπτύχθηκε από την εταιρεία κολοσσό Alibaba και περιέχει σύντομα βίντεο, κυβερνητικές ειδήσεις, κουίζ κ.λπ, και αυτή τη στιγμή είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή στη χώρα.

Ωστόσο το πρόβλημα της υπόθεσης είναι πως η συγκεκριμένη εφαρμογή ελέγχεται από την κομμουνιστική κυβέρνηση της Κίνας για να περνάει τα μηνύματα που επιθυμεί στους χρήστες και ουσιαστικά να τους κάνει πλύση εγκεφάλου, σύμφωνα πάντα με έκθεση του Reuters.

Η εφαρμογή Xuexi Qiangguo δημιουργήθηκε από μια άγνωστη ομάδα ειδικών του Alibaba που φέρει την ονομασία Y Projects Business Unit, η οποία αναλαμβάνει αναπτυξιακά έργα εκτός της εταιρείας.

Η ανάπτυξη της εφαρμογής από τον Alibaba, της οποίας ο πρόεδρος Jack Ma είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, είναι ένα λαμπρό παράδειγμα πώς η κυβέρνηση εμπλέκεται ενεργά στα θέματα των εταιρειών για να περνάει την προπαγάνδα της, κάτι για το οποίο κατηγορείται από πολλές χώρες του δυτικού πολιτισμού, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες.

Η εφαρμογή, η οποία δεν περιλαμβάνει μόνο σύντομα βίντεο, ειδήσεις και κουίζ, μέχρι στιγμής γνωρίζει τεράστια απήχηση και αυτό αποδεικνύεται από τις αμέτρητες εγκαταστάσεις που έχουν γίνει στις κινητές συσκευές σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας.

Μάλιστα δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη του DingTalk, την υπηρεσία ανταλλαγή μηνυμάτων του Alibaba να χρησιμοποιήσει τα διαπιστευτήρια σύνδεσης του για να συνδεθεί στο Xuexi Qiangguo. Εν ολίγοις είναι δύο συγγενικές τις εφαρμογές που μοιράζονται την ίδια βάση δεδομένων, κάτι που απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Alibaba είπε ό,τι η εφαρμογή κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας το ίδιο λογισμικό που δημιουργήθηκε και το DingTalk.

Ωστόσο σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του Reuters, οι ειδήσεις που εμφανίζονται σε αυτήν την εφαρμογή έχουν χαρακτήρα προπαγάνδας, και προφανώς το Xuexi Qiangguo δεν χρησιμοποιείται μόνο από Κινέζους, αλλά και από άλλους χρήστες διαφορετικής εθνότητας, κάτι που σημαίνει πως το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Κίνα.

Επιπλέον αυτό που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι πως σχεδόν όλες οι μεγάλες κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες συνεργάζονται εκτενώς με την κυβέρνηση της Κίνας όπως η Huawei, η ZTE κ.λπ, στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, το cloud computing και τη δημόσια ασφάλεια, στο πλαίσιο του προγράμματος «Internet Plus», αλλά το πρόβλημα είναι πως αυτές οι εταιρίες δραστηριοποιούνται και διεθνώς, και παρέχοντας εξοπλισμό και σε άλλες χώρες όπου μπορεί εύκολα να διεξαχθεί κατασκοπεία και να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια ορισμένων χωρών, ένα πράγμα για το οποίο έχει κατηγορηθεί άπειρες φορές η Κίνα από τις ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας