Η ταινία εστιάζει στην ζωή της Γιάννας που φαίνεται να είναι αρκετά δύσκολη. Παραμένοντας πίστη στα πιστεύω της και στα στις πεποιθήσεις της, αναζητά εργασία. Όταν μετά από ένα ολόκληρο έτος τελικά κατορθώνει να την βρει στα γραφεία ενός εργοστασίου, το αφεντικό της ο κος Γεωργίου (Βύρων Πάλλης) της ρίχνεται και εκείνη τον τραυματίζει σοβαρά.
Η σεξουαλική παρενόχληση στο τομέα της δουλειάς παρουσιάζεται μέσα από δύο διαφορετικές αντιδράσεις. Η μία της Γιάννας που ‘παλεύει’ για την τιμή της και η άλλη της συναδέλφου της Μαρίνας (Καίτη Παπανίκα) που πιστεύει στα λόγια του αφεντικού και από τα δεκαεπτά της του έχει δοθεί, με το όνειρο να την παντρευτεί σύντομα. Όταν βέβαια ανακαλύπτει πως την κοροϊδεύει …δίνει τραγικό τέλος στη ζωή της.
Η κίνηση της Γιάννας να χτυπήσει άσχημα τον Γεωργίου την φέρνει στο αστυνομικό τμήμα, χαμένη και τρομαγμένη. Κι εκεί ο ανήφορος μοιάζει να γίνεται γλυκός, γιατί επιτέλους η αγάπη της χτυπά την πόρτα στο πρόσωπο του Αλέξη Γεράνη (Γιάννης Φέρτης). Πάντα η αγάπη και ένας δυνατός-ρομαντικός άντρας είναι το μυστικό για να λυθούν όλα τα προβλήματα άλλωστε στον ελληνικό κινηματογράφο. Ο Αλέξης της βρίσκει νέα δουλειά –καθώς τυγχάνει να είναι και πλούσιος γιος εργοστασιάρχη, ο οποίος όμως παλεύει να δημιουργήσει κάτι με την αξία του-, την αγαπά, την στηρίζει στις απόλυτες πεποιθήσεις της.
Και εδώ η σκηνοθέτης εμπλέκει στην ιστορία της Γιάννας ξανά τις δυο φίλες της. Κι ενώ η ηθική Γιάννα έχει την δουλειά της, έχει τον άντρα των ‘ονείρων της’ και όλα πανε ρολόι καθώς το ηθικό στοιχείο είπαμε επιβραβεύεται, η μια φίλη της βγαίνει με τον πλούσιο εργοστασιάρχη και -τι σύμπτωση!- πατέρα του Αλέξη. Κενή, ρηχή ζωή, το ίδιο και της Κατερίνας που ήθελε απλά παιδιά μα παντρεύεται κάποιον που δεν αγαπάει μόνο και μόνο για να μην ζήσει στη φτώχεια.
Όλοι υποκύπτουν στην διαφθορά είναι το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει η Μαρία Πλυττά, όλοι εκτός από αυτούς που έχουν αρχές. Γι` αυτούς όμως η ζωή είναι σωστός ‘ανήφορος’. Όταν όλα μοιάζουν να φτιάχνουν η ζωή πάλι φέρνει δυσκολίες. Αγαπημένα πρόσωπα που πεθαίνουν, η εμφάνιση ξανά ατόμων ανήθικων κλπ κλπ δυσκολευθούν πάλι την ζωή όσων παλεύουν να ορθοποδήσουν με το καλό, μα στο τέλος είπαμε «ο επιμένων νικά».
Και βέβαια δεν γίνεται Ελληνική ταινία χωρίς γάμο. Η Γιάννα παντρεύεται τον Αλέξη, ο μπαμπάς του Αλέξη την συνοδεύει στην εκκλησία και όλα είναι πολύ όμορφα γιατί –μην το ξεχνάμε- το καλό νικάει πάντα.
«Ο ανήφορος» πρόκειται για μια ταινία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για την ισχνότητα της υπόθεσης, για τις ακραίες θέσεις και απόψεις με τις οποίες προσεγγίζει θέματα ζωής, για την απλοποίηση καταστάσεων και τον μελοδραματισμό της πρωταγωνίστριας –ηρωίδας. Ακολουθεί όλους τους κανόνες ενός δράματος κατά γράμμα (ορφανή ηρωίδα, ηθική, μητέρα οπωσδήποτε άρρωστη, δυσκολία στο να βρεθεί δουλειά, σεξουαλική παρενόχληση, πλούσιος πλην τίμιος νέος που την αγαπά και της κρύβει την οικονομική του κατάσταση, πεθερός που δεν θέλει την νύφη, διεφθαρμένη κοινωνία) και στο τέλος η κλασσική εκδοχή του happy end.
Ξεχωριστή πινελιά η παρουσία του Κούλη Στολίγκα (κος Ακριβός) στο ρόλο του διευθυντή της πρωινής εφημερίδας στην οποία δουλεύει η Γιάννα. Γραφικός ήρωας που χρησιμοποιεί την καθαρεύουσα και τριγυρίζει με ένα μπουκάλι οινόπνευμα μιας και είναι μικροβιοφοβικός. Η νότα αισιοδοξίας της ταινία ως ήρωας ‘τύπος και υπογραμμός’ στο πρόσωπο του ταλαντούχου Κ. Στολίγκα.
Την ίδια θετική νότα προσπαθεί να περάσει και ο Μίμης Πλέσσας με την μουσική του και τις αδελφές Μπρόγιερ στο τραγούδι και ευτυχώς συμπληρώνει και στηρίζει με τον καλύτερο τρόπο το φιλμ.
Όσον αφορά τους δύο πρωταγωνιστές θα λέγαμε πως οι ακραίοι χαρακτήρες των ηρώων καλύπτουν αρνητικά τις ερμηνευτικές ικανότητες τόσο της Καλογεροπούλου όσο και του Φέρτη που σχεδόν υποβαθμίζεται το ταλέντο τους κάτω από τα στεγανά οπισθοδρομικά και μελοδραματικά λόγια τους.
Ανηφορικά μοιάζουν όλα τελικά μετά το σχολείο. Και η απάντηση στο ερώτημα το αρχικό «μετά το σχολείο τι;» μοιάζει να έρχεται από ένα παλιό ξεχασμένο ημερολόγιο της προπρογιαγιάς μας. Βέβαια λίγος ρομαντισμός δεν βλάπτει ποτέ. Αν λοιπόν έχετε βρει μια καλή δουλειά δεν έχετε παρά να αναζητήσετε και το ρομαντικό σας έτερον ήμισυ. Αν πάλι δεν έχετε τελειώσει ακόμη το σχολείο και σκέφτεστε πως θα συνεχίσετε στη ζωή, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα. Προς θεού όμως μια ιδέα μόνο. Αν πάλι τα έχετε περάσει όλα αυτά, έχετε ζήσει τον δικό σας Ανήφορο κλπ κλπ , δεν έχετε παρά να πιστέψετε στο παραμύθι. Ποιος είπε ότι οι ρομαντικές ιστορίες γίνονται μόνο στο πανί ε;
- Βαθμολογία: 4/10