Μια ερευνητική ομάδα θεωρεί ότι ο εξωπλανήτης LHS 1140 b διαθέτει ωκεανό. Ωστόσο, αυτή είναι μια προκαταρκτική υπόθεση.
Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε εκτός του ηλιακού συστήματος έναν πλανήτη που πιθανώς διαθέτει έναν μικρό ωκεανό με σχετικά λίγη ποσότητα νερού . Αυτός ο ωκεανός είναι περίπου μισός σε μέγεθος από τον Ατλαντικό και πιστεύεται ότι βρίσκεται στον εξωπλανήτη LHS 1140 b.
Ο LHS 1140 b περιφέρεται γύρω από έναν κόκκινο νάνο αστέρα, που είναι περίπου το ένα πέμπτο του μεγέθους του Ήλιου μας, στη ζώνη κατοικισιμότητας. Βρίσκεται αστερισμό της Φάλαινα (λατινικά: Cetus), σε απόσταση 48 ετών φωτός.
Είναι επίσης η πρώτη φορά που υπάρχουν ενδείξεις για ατμόσφαιρα σε έναν βραχώδη ή παγωμένο εξωπλανήτη στη ζώνη κατοικισιμότητας. Ο εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb.
LHS 1140 b: Πρόκειται για ένα μίνι Ποσειδώνα ή για μια Υπερ-Γη;
Ο LHS 1140 b δεν είναι άγνωστος. Ο εξωπλανήτης έχει ήδη μελετηθεί από τα διαστημικά τηλεσκόπια Spitzer, Hubble και Tess. Μέχρι στιγμής ήταν ασαφές αν το αντικείμενο αυτό είναι ένας Μίνι-Ποσειδώνας (λιγότερο ογκώδη από τον δικό μας Ποσειδώνα, ωστόσο διατηρεί τα ίδια χαρακτηριστικά) ή μια Υπερ-Γη (βραχώδης ή υδατώδης κόσμος, μεγαλύτερος από τη Γη μας).
Με την τρέχουσα έρευνα, η ομάδα κατάφερε να αποκλείσει την πιθανότητα του LHS 1140 b ως Μίνι-Ποσειδώνα. Το προκαταρκτικό αποτέλεσμα δείχνει ότι αυτός ο εξωπλανήτης μπορεί να έχει ατμόσφαιρα πλούσια σε άζωτο, όπως η Γη. Αυτό θα υποδείκνυε ότι ο πλανήτης διατήρησε την ατμόσφαιρα του και δημιούργησε συνθήκες ικανές να υποστηρίξουν υγρό νερό, εξηγεί η ερευνητική ομάδα..
Δεδομένου ότι ο αστέρας LHS 1140 φαίνεται να είναι λίγο ενεργός, δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μελετηθεί η ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη του – τουλάχιστον αυτό ελπίζει η ομάδα.
Μοιάζει σαν χιονόμπαλα
Η μάζα του LHS 1140 b μπορεί να αποτελείται κατά 10 έως 20 τοις εκατό από νερό. Η ομάδα θεωρεί ότι αυτός ο εξωπλανήτης μοιάζει με χιονόμπαλα. Η μια πλευρά της χιονόμπαλας κοιτάζει πάντα τον αστέρα του – παρόμοια με την τροχιά της Σελήνης μας. Έτσι, η άλλη πλευρά του εξωπλανήτη ίσως να μην μπορεί να παρατηρηθεί. ποτέ.
Η πλευρά που απομακρύνεται από εμάς ίσως είναι πάντα εκτεθειμένη σε μεγάλη θερμότητα. Αυτό θα ήταν το μέρος της χιονόμπαλας που λιώνει και μετατρέπεται σε έναν υγρό ωκεανό. Η ερευνητική ομάδα εκτιμά, σύμφωνα με τα τρέχοντα μοντέλα τους, έναν ωκεανό με διάμετρο περίπου 4.000 χιλιομέτρων. Η επιφανειακή θερμοκρασία του υπολογίζεται να είναι 20 βαθμούς Κελσίου.
Σχετικά με τη μελέτη
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουνίου 2024 στο Arxiv.org με τίτλο: “Transmission Spectroscopy of the Habitable Zone Exoplanet LHS 1140 b with JWST/NIRISS” (Φασματοσκοπία Μετάδοσης του Εξωπλανήτη LHS 1140 b στη Ζώνη Κατοικισιμότητας με το τηλεσκόπιο JWST/NIRISS).