Ο γάμος σήμερα μάλλον δεν είναι της… μόδας

Ο γάμος σήμερα μάλλον δεν είναι της... μόδας

Ο γάμος σήμερα μάλλον δεν είναι της… μόδας. Είναι γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι και των δύο φύλων επιλέγουν να μην παντρευτούν αλλά ακόμα και αν το κάνουν ζητούν από τον σύντροφο τους να πληροί πολλές προϋποθέσεις.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς και δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό αντρών και γυναικών ηλικίας 30 έως 45 ετών αποφεύγει το γάμο και τη δημιουργία οικογένειας. Ο πιο συνηθισμένος λόγος έχει σχέση με τα… οικονομικά!

Αιτίες και δικαιολογίες

Στην ερώτηση γιατί αποφεύγουν να κάνουν οικογένεια οι περισσότεροι φέρνουν ως βασική αιτία την ανεργία, την οικονομική αστάθεια και τα μικρά έσοδα. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων επισημαίνει το μεγάλο κόστος της ανατροφής των παιδιών και τις μεγάλες δαπάνες που χρειάζεται μια σύγχρονη οικογένεια.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η δουλειά και το κυνήγι της καριέρας δεν τους αφήνει χρόνο για να δημιουργήσουν οικογένεια, ενώ άλλοι λένε ότι η δραματική αύξηση των διαζυγίων, αποτυχημένων γάμων καθώς και η συζυγική απιστία είναι οι λόγοι που τους απωθεί η ιδέα της δημιουργίας οικογένειας.

Ως βασικές αιτίες που τους ωθούν να μείνουν άγαμοι οι περισσότεροι απάντησαν για να έχουν λιγότερες σκοτούρες και περισσότερη ελευθερία, για να έχουν περισσότερους ερωτικούς συντρόφους και για να διατηρήσουν την ψυχική τους ηρεμία.

Ποιός είναι ο κατάλληλος;

Από ότι φαίνεται από την έρευνα, όσοι αναζητούν τον ”κατάλληλο” άνθρωπο για να δημιουργήσουν οικογένεια ζητούν από αυτόν πράγματα που τις περισσότερες φορές δεν διαθέτουν οι ίδιοι! Ένα μεγάλο ποσοστό από τους ερωτηθέντες απάντησαν ότι μία από τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο σύντροφός τους είναι η σταθερή δουλειά και η οικονομική άνεση. Αμέσως μετά τα ζητούμενα είναι η μόρφωση, η εμφάνιση, η πίστη στον γάμο, η σοβαρότητα, το χιούμορ, η σεξουαλική έλξη, η ειλικρίνεια και το ήθος. Πολλοί -κυρίως άντρες- θεωρούν πολύ σημαντικά προσόντα για μα γυναίκα την υπομονή και την υπακοή!

Η συμβίωση ως λύση

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η συμβίωση είναι καλύτερη λύση από έναν γάμο. Ο λόγος είναι ότι αν αυτή αποτύχει- πράγμα ιδιαίτερα πιθανό- δεν επιφέρει τις ίδιες συνέπειες με αυτές της λύσης ενός γάμου. Ανεξάρτητα από τις συναισθηματικές συνέπειες που μπορεί να είναι ίδιες ή και μεγαλύτερες η διακοπή μιας συμβίωσης είναι πιο εύκολη από ένα διαζύγιο.

Προηγούμενο άρθροΠροπόνηση δύναμης: υπόθεση προσωπική
Επόμενο άρθροΑφήστε την ντροπή εκτός γυμναστηρίου
Στέλιος Θεοδωρίδης
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος, αφού δεν κατόρθωσα να γίνω τρανός και σπουδαίος μέσα στην κοινωνία. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Το Μοναδικό μου όπλο είναι το γράψιμο, και καμαρώνω που δεν υποκύπτω σε πειρασμούς ή απειλές. Προτιμώ να πεθάνω άφραγκος, παρά να ζω χορτάτος και με λερωμένη συνείδηση.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ