Προπόνηση δύναμης: υπόθεση προσωπική

Προπόνηση δύναμης: υπόθεση προσωπική

Κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά σε ένα προπονητικό ερέθισμα με αποτέλεσμα άτομα που κάνουν ακριβώς το ίδιο προπονητικό πρόγραμμα να παρουσιάζουν ουσιαστικές διαφορές στην ανάπτυξη του μυϊκού τους συστήματος. Κάποιοι έχουν την ικανότητα να δυναμώνουν γρηγορότερα και οι μύες τους να διαγράφονται πιο έντονα συγκριτικά με κάποιους άλλους. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να απογοητεύει τους ασκούμενους, αφού η μυϊκή ενδυνάμωση εξαρτάται από μερικούς παράγοντες: ο τύπος των μυϊκών ινών, η ηλικία, το φύλο και το μήκος των μυών.

Η κατανομή των μυϊκών ινών διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Υπάρχουν δύο είδη μυϊκών ινών: οι ίνες βραδείας συστολής, οι οποίες έχουν υψηλότερη αερόβια ικανότητα και μεγαλύτερη αντίσταση στον κόπο και οι ίνες ταχείας συστολής, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη αναερόβια ικανότητα, αγωγιμότητα, δύναμη και γρηγορότερο χρόνο συστολής.

Στους περισσότερους ανθρώπους παρατηρούμε ίση κατανομή μυϊκών ινών βραδείας και ταχείας συστολής, όμως σε κάποιους υπερισχύει μία από τις δύο ομάδες ινών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα άτομα που έχουν περισσότερες ίνες ταχείας συστολής, έχουν την ικανότητα να σηκώνουν περισσότερα κιλά και να αναπτύσσουν πιο γρήγορα το μυϊκό τους σύστημα

Η ηλικία επηρεάζει και αυτή κατά κάποιο τρόπο την ανάπτυξη της δύναμης. Ενα σωστό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενδυνάμωσης έχει αποτελέσματα σε όλες τις ηλικίες, όμως κατά την διάρκεια της δεύτερης δεκαετίας της ζωής μας υπάρχει η μέγιστη δυνατότητα βελτίωσης. Μετά από το εικοστό έτος, ο οργανισμός ανταποκρίνεται με πιο αργό ρυθμό στα προπονητικά ερεθίσματα.

Το φύλο δεν επηρεάζει την ποιότητα του μυ αλλά την ποσότητα. Ενώ δηλαδή τα χαρακτηριστικά των μυών ανάμεσα στα δύο φύλα δεν έχουν διαφορές, εντούτοις η ύπαρξη μεγαλύτερης ποσότητας τεστοστερόνης στους άντρες τους δίνει το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης και γρηγορότερης ανάπτυξης της σωματικής δύναμης.

Οσο αφορά την τεχνική των ασκήσεων πρέπει να γίνονται αργά και ελεγχόμενα αποφεύγοντας τις υπερβολές που μπορούν να τραυματίσουν τους μύες και να μην τους αφήσουν να αναπτυχθούν. Η ποικιλία των ασκήσεων και η συχνή αλλαγή των ασκήσεων είναι απαραίτητη για να μην συνηθίζει ο μυς το προπονητικό ερέθισμα.

Ολοι οι παραπάνω παράγοντες ευθύνονται για τα αποτελέσματα της άσκησης και για τον λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγονται οι συγκρίσεις των ασκούμενων. Κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά και με μοναδικό τρόπο.

Προηγούμενο άρθροΣυντροφιά με ένα ποδήλατο
Επόμενο άρθροΟ γάμος σήμερα μάλλον δεν είναι της… μόδας
Στέλιος Θεοδωρίδης
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος, αφού δεν κατόρθωσα να γίνω τρανός και σπουδαίος μέσα στην κοινωνία. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Το Μοναδικό μου όπλο είναι το γράψιμο, και καμαρώνω που δεν υποκύπτω σε πειρασμούς ή απειλές. Προτιμώ να πεθάνω άφραγκος, παρά να ζω χορτάτος και με λερωμένη συνείδηση.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ