Ο ιδρυτής της Wikipedia απέλυσε όλους τους δημοσιογράφους του WikiTribune

Ο ιδρυτής της Wikipedia απέλυσε όλους τους δημοσιογράφους από το WikiTribune

Ο ιδρυτής της Wikipedia, θέλοντας να προβεί σε ριζική αναδιάρθρωση του ειδησεογραφικού ιστότοπου WikiTribune, ανέφερε πως πλέον μετατοπίζει το επίκεντρο από την παραδοσιακή συλλογή ειδήσεων, φτιάχνοντας ένα νέο μοντέλο που θα είναι πιο λειτουργικό «με γνώμονα την κοινότητα» ούτως ώστε να δίνει προτεραιότητα στη συνεργασία και τους συνεισφέροντες.

Για να επιτευχθεί αυτό το όραμα, το αφεντικό της Wikipedia, ο Jimmy Wales απέλυσε τους 12 αρχικούς συντάκτες του ενημερωτικού ιστότοπου, και μάλιστα πριν λίγες μέρες σε μία ανάρτηση στο blog του ιστότοπου ανέφερε πώς θα έρθουν «κάποιες σημαντικές αλλαγές στο υπαλληλικό προσωπικό» με την προοπτική να υπάρξει αναδιαμόρφωση και πλήρη εστίαση στην κοινότητα.

Έτσι για την ιστορία, το WikiTribune ξεκίνησε την λειτουργία του τον Αύγουστο του περασμένου έτους, δηλαδή μέτρα 1 χρόνο και κάτι μήνες, εν τούτοις μέχρι τώρα δεν κατάφερε να προσελκύσει με ιδιαίτερη επιτυχία το αναγνωστικό κοινό που ενδιαφέρεται να μάθει για την ειδησεογραφία.

Η συνιδρύτρια του WikiTribune, η Orit Kopel δήλωσε σε συνέντευξή της στο The Drum : «Καθώς το εγχείρημα μας θεωρείται αναμφισβήτητα τόσο ριζοσπαστικό, ο μόνος τρόπος για να μάθουμε από τα λάθη μας, είναι να τα διορθώνουμε και να προχωράμε. Το κύριο πράγμα που μάθαμε μέχρι στιγμής είναι ότι για να υλοποιήσουμε το όραμά μας, πρέπει να δώσουμε στην κοινότητα την πλήρη εμπιστοσύνη που ορίζει η ηθική δεοντολογία του πράγματος, αφού το WikiTribune βασίζεται αποκλειστικά στους συνεισφέροντες, ενώ η επαγγελματική ομάδα θα παρέχει κυρίως διευκολύνσεις σε τεχνικά θέματα, όπου χρειάζεται».

Ο αρχικός στόχος του ιστότοπου ήταν να αναπτύξει ένα νέο είδος ηλεκτρονικής εφημερίδας που με τον καιρό θα εξελιχθεί και θα γιγαντωθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως το Wikipedia, χρησιμοποιώντας μια συνεργατική διαδικασία με βάση την κοινότητα.

Σύμφωνα πάντα με τους δημιουργούς του WikiTribune, ο απόλυτος σκοπός ήταν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ψεύτικων ειδήσεων και να εξαλειφθεί η αντίληψη του κοινού ότι ειδησεογραφικοί οργανισμοί των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχουν κρυφά δευτερεύοντα κίνητρα και δεν παρουσιάζουν την πραγματική διάσταση των γεγονότων, παρά μόνο επικεντρώνονται στα έσοδα από τις διαφημίσεις, τις πολιτικές σκοπιμότητες και άλλου είδους συμφέροντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας