Ο καφές συμβάλλει στη προστασία από τον καρκίνο του ήπατος

Ο καφές συμβάλλει στη προστασία από τον καρκίνο του ήπατος

Ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να σας προσφέρει πολλά περισσότερα από το να αφυπνίσει τις αισθήσεις, ίσως συμβάλλει στην πρόληψη της πιο κοινή μορφής καρκίνου του ήπατος, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Αντικαρκινικού Κέντρου στο Τόκιο με επικεφαλής τον Δρ. Monami Inoue με αφορμή μελέτες σε πειραματόζωα που έδειξαν μια σχέση μεταξύ καφέ και προστασίας από τον καρκίνο του ήπατος, ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 90.000 Ιάπωνες και καθόρισε την κατανάλωση καφέ σε άτομα που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του ήπατος και υγιή άτομα για δέκα χρόνια.

Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπίστωσαν ότι η πιθανή συχνότητα του καρκίνου του ήπατος σε άτομα που ποτέ ή σχεδόν ποτέ δεν έπιναν καφέ ήταν 547,2 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα σε ορίζοντα δεκαετίας.

Για τους καθημερινούς καταναλωτές καφέ η συχνότητα ήταν 214,6 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η προστατευτική επίδραση του καφέ αφορούσε άτομα που έπιναν ένα με δυο φλιτζάνι καφέ ημερησίως και αύξησαν την κατανάλωση σε τρία με τέσσερα φλιτζάνια. Δεν μπόρεσαν να συγκρίνουν την επίδραση του κανονικού με τον ντεκαφεϊνε διότι οι Ιάπωνες σπάνια προτιμούν καφέ χωρίς καφεΐνη.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της μελέτης ο Δρ Ρ. Πάλμερ Μπίσλεϊ του Αντικαρκινικού Κέντρου M.D. Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας την χαρακτηρίζει «εξαιρετική καθώς εντοπίζει μια στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του μειωμένου κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του ήπατος, που θα πρέπει όμως να επιβεβαιωθεί και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες».

Ο λόγος για τη μείωση του κινδύνου παραμένει ασαφής αλλά ο Δρ Inoue σημειώνει ότι ο καφές περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών και αρκετές μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι αυτά τα συστατικά έχουν την δυνατότητα αναχαίτισης του καρκίνου του ήπατος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ιάπωνες ειδικοί εξέτασαν και το πράσινο τσάι που περιέχει διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά δεν εντοπίστηκε σχέση μεταξύ κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και της συχνότητας του καρκίνου του ήπατος.

Αλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο τεύχος του Journal of the National Cancer Institute δεν εντοπίζει σχέση μεταξύ καφέ ή τσαγιού και της συχνότητας του καρκίνου του ορθού ή του παχέος εντέρου. Ωστόσο διαπιστώνει 52% πτώση στον καρκίνο του ορθού μεταξύ των ατόμων που πίνουν τακτικά δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ χωρίς καφεΐνη.

Η ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης με επικεφαλής την Δρ Καρίν Μιτσελς ανέλυσε στοιχεία από δυο μεγάλες μελέτες, την Nurses Health Study και την Health Professionals Follow up Study. Η ανάλυση περιελάμβανε στοιχεία σχεδόν 2 εκατομμυρίων ατόμων και εντόπισε 1.438 περιπτώσεις ορθοκολικού καρκίνου.

Αν και δεν εντοπίστηκε καμιά σχέση μεταξύ συχνότητας του καρκίνου και κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού, τα άτομα που έπιναν τακτικά δυο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ χωρίς καφεΐνη είχαν σχεδόν τη μισή συχνότητα καρκίνου του ορθού εν συγκρίσει με αυτούς που δεν έπιναν ποτέ ντεκαφεϊνέ.

Η συχνότητα του καρκίνου του ορθού ήταν 12 κρούσματα ανά 100.000 άτομα τον χρόνο μεταξύ εκείνων που έπιναν δυο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ χωρίς καφεΐνη την ημέρα. Για εκείνους που δεν έπιναν ποτέ ντεκαφεϊνέ ήταν 19 κρούσματα ανά 100.000 άτομα το χρόνο.

Η διαφορά πάντως μπορεί να οφείλεται σε διαφορές στον τρόπο ζωής, σημειώνουν οι ερευνητές, υποδεικνύοντας ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη είναι πιο συνειδητή επιλογή.