ΑρχικήΕπιστήμηΟ κυνηγός των εξωπλανητών

Ο κυνηγός των εξωπλανητών

Το Ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο ξεκίνησε, για να μελετήσει απομακρυσμένους κόσμους…

Ο Cheops (CHaracterising ExOPlanet Satellite) είναι μια κοινή προσπάθεια 11 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), με επικεφαλής την Ελβετία.

Το τηλεσκόπιο τέθηκε σε τροχιά πάνω σε ρωσικό πύραυλο Soyuz , ο οποίος εκτοξεύτηκε από τη Γαλλική Γουιάνα . Ο Cheops ξεκίνησε το μακρινό του ταξίδι για να μελετήσει πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Θα παρακολουθήσει τις ανακαλύψεις προηγούμενων αποστολών, προσπαθώντας να ανακαλύψει νέες ιδέες για τη φύση των μακρινών κόσμων: Από τι είναι κατασκευασμένοι; Πώς σχηματίστηκαν; Και πώς έχουν αλλάξει μέσα στο χρόνο;

Όπως εξηγεί η ESA, το διαστημικό τηλεσκόπιο, θα παρακολουθεί πλανήτες του μεγέθους Γης-Ποσειδώνα, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από αστέρια, σε άλλα αστρικά συστήματα.

Το φως από τα αστέρια υποδοχής θα εισέρχεται στο τηλεσκόπιο και θα αντικατοπτρίζεται από το πρωτεύον κάτοπτρο στο δευτερεύον, το οποίο με τη σειρά του θα κατευθύνει το φως του αστεριού μέσα από μια οπή στο κέντρο του πρωτεύοντος κατόπτρου, πάνω στον ανιχνευτή CCD.

Είναι ο ίδιος σχεδιασμός που χρησιμοποιείται για το μεγαλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA/ESA και το παρατηρητήριο Herschel της ESA.

Παρακολουθώντας τη φωτεινότητα ενός αστεριού, ο Cheops θα εντοπίσει τη διέλευση ενός πλανήτη, καθώς θα περνάει γρήγορα μπροστά από κάποιο αστέρι. Αυτό θα επιτρέπει την ακριβή μέτρηση της ακτίνας του πλανήτη.

Για τους πλανήτες με γνωστή μάζα, θα αποκαλυφθεί η πυκνότητα, παρέχοντας μια ένδειξη της δομής και τελικά τον τρόπο σχηματισμού και εξέλιξης των πλανητών αυτού του μεγέθους.

Περίπου 4.500 πλανήτες έχουν ανακαλυφθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές. Αλλά υπάρχει τώρα η αίσθηση ότι η επιστήμη πρέπει να ξεπεράσει την ανίχνευση και την απλή καταμέτρηση των πλανητών.

Όπως λένε οι αστρονόμοι, πρέπει να εξετασθούν με έναν πιο εξελιγμένο τρόπο. Έχουν ατμόσφαιρες και πόσο παχιές είναι; Τι είδους σύννεφα; Διαθέτουν ωκεανούς στην επιφάνεια τους; Έχουν δαχτυλίδια και φεγγάρια;

Η αποστολή έχει πάρει ήδη έναν κατάλογο 400-500 στόχων, για να εξετάσει τα επόμενα 3,5 χρόνια. Οι περισσότεροι από αυτούς τους κόσμους θα είναι στην κλίμακα μεγέθους μεταξύ της Γης και Ποσειδώνα, που μερικές φορές ονομάζονται «σούπερ Γαίες».

Από όλες τις έρευνες για τις εξωπλανήτες που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα, αυτή η ομαδοποίηση φαίνεται να κυριαρχεί στα στατιστικά στοιχεία.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166