«Ο Τεν Τεν στο Κονγκό» γράφτηκε το 1930, διαβάστηκε από δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και τελικά, ύστερα από 90 χρόνια στα βιβλιοπωλεία, κινδυνεύει να αποσυρθεί από τα ράφια εξαιτίας του ρατσιστικού του περιεχομένου.
Η Υπηρεσία κατά των Φυλετικών Διακρίσεων της Βρετανίας ζητάει την απόσυρση του βιβλίου από τα βιβλιοπωλεία της χώρας, με την αιτιολογία ότι «προωθεί ρατσιστικά στερεότυπα». Πέτρα του σκανδάλου φαίνεται πως αποτελεί μια συγκεκριμένη σκηνή του βιβλίου, στην οποία ο δαιμόνιος ρεπόρτερ ανακηρύσσεται αρχηγός ενός Αφρικανικού χωριού επειδή είναι ο «καλός, λευκός άνδρας».
Όπως δήλωσε στους Times του Λονδίνου η εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας, «το συγκεκριμένο βιβλίο περιέχει εικόνες και λέξεις πρωτοφανούς ρατσιστικού περιεχομένου. Οι κάτοικοι του χωριού στο οποίο γίνεται αρχηγός ο Τεν Τεν παρουσιάζονται ως πρωτόγονοι, μοιάζουν με πιθήκους και μιλάνε σαν ηλίθιοι. Μόνο σε κάποιο μουσείο θα ήταν επιτρεπτό να υπάρχει ένα τέτοιο βιβλίο, με μια τεράστια επιγραφή που θα έλεγε ‘παλιομοδίτικο, ρατσιστικό ανάγνωσμα’».
Οι Βρετανοί βιβλιοπώλες πάντως δηλώνουν ότι θα αποσύρουν το βιβλίο από το παιδικό τμήμα όχι όμως και από ολόκληρο το βιβλιοπωλείο, καθώς εκτός του ότι είναι επιλογή των καταναλωτών, “έχουν κι άλλα βιβλία που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αμφιλεγόμενα και ανάρμοστα όσον αφορά στις πολιτικές ιδεολογίες, τα γούστα και τα ενδιαφέροντα που παρουσιάζουν”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο συγγραφέας της σειράς των βιβλίων με πρωταγωνιστή το Βέλγο δημοσιογράφο έχει παραδεχτεί στο παρελθόν ότι ορισμένα από τα βιβλία του έχουν προσβλητικό περιεχόμενο, και έχει απολογηθεί δημόσια. «Τόσο για το Κονγκό όσο και για το «ο Τεν Τεν στη χώρα των Σοβιετικών» οφείλω να ομολογήσω ότι έσφαλα, αλλά μεγάλωσα σε μια κοινωνία γεμάτη προκαταλήψεις. Αν τα έγραφα τώρα, σας βεβαιώνω ότι θα ήταν πολύ διαφορετικά γραμμένα», έχει επισημάνει ο Herge.
Βέβαια, όταν ο κόσμος δεν έχει να ασχοληθεί με τα αληθινά προβλήματα που τον ταλανίζουν τότε ασχολείται δευτερεύοντα πράγματα, και καταλήγει να χάνει την ουσία.