Όχι άλλη δήθεν ταχύτητα, θέλω ποιότητα στο ADSL

Όχι άλλη δήθεν ταχύτητα, θέλω ποιότητα στο ADSL

Οι εποχές που όλοι είχαµε τρελαθεί µε τις ταχύτητες του ADSL και προσπαθήσαµε να ξεζουµίσουµε κάθε περισσευούµενο bit µοιάζουν πλέον εξαιρετικά µακρινές, όσο και… µάταιες. Βλέπετε, τώρα που όλοι έχουµε υψηλές ταχύτητες, ανακαλύπτουµε ότι δεν έχουµε τι να τις κάνουµε…

Αφορµή για τη στήλη αυτού του µήνα στάθηκαν οι εξελίξεις γύρω από το gigabit δίκτυο της Google στην Αµερική, αλλά και η µετάδοση της Formula 1 διαδικτυακά από τον ANT1. Εάν νοµίζετε ότι αυτές οι δύο περιπτώσεις δεν συνδέονται, κάνετε λάθος και θα το αποδείξω ευθύς αµέσως. Ας ξεκινήσουµε από την Google.

Πριν από λίγο καιρό η Google αποφάσισε ότι το να κυριεύσει το Internet δεν της ήταν αρκετό και έτσι αποφάσισε να δηµιουργήσει το δικό της Internet ή Googlenet εάν προτιµάτε (δεν έχω διαβάσει πουθενά τον όρο, οπότε σε περίπτωση δικαστικής διαµάχης περί πνευµατικών δικαιωµάτων, θυµηθείτε ότι εδώ τον συναντήσατε για πρώτη φορά!).

Το δίκτυο αυτό θα είναι -όπως όλα τα projects της Google- ό,τι καλύτερο, ό,τι ταχύτερο, ό,τι πιο super-duper-ότερο έχει δει ο άνθρωπος σε αυτήν τη Γη και στην τρέχουσα χωροχρονική διάσταση. Θα προσφέρει ταχύτητες 1Gbps σε κάθε σηµείο του µε στόχο να παρέχει υπηρεσίες απίστευτου πλούτου σε επίπεδο πληροφορίας. Μάλιστα, η Google αναζητά πόλεις που θα λάβουν µέρος σε αυτό το πείραµα και, όπως µπορείτε να διαβάσετε και στις ειδήσεις αυτού του τεύχους, µία από αυτές αποφάσισε να µετονοµαστεί για τον Μάρτιο σε Google (προφανώς η τρέλα δεν πάει στα βουνά, ενδεχοµένως να πηγαίνει στο Κάνσας)!

Το βασικό ερώτηµα σχετικά µε το εν λόγω εγχείρηµα είναι το τι ακριβώς χρειάζεται κάποιος µία σύνδεση του 1Gbps; Σίγουρα δεν θα στέλνει πιο γρήγορα e-mails, ούτε θα σερφάρει µε άπειρη ταχύτητα. Ακόµη και το βίντεο (έστω και σε µορφή HD) δεν είναι αρκετό για να απαιτήσει κανείς τέτοιες ταχύτητες. Βλέπετε, το απώτερο σχέδιο είναι να µην έχουµε καν στοιχεία στον τοπικό µας δίσκο, αλλά να µεταφέρουµε όλη µας τη ζωή στο… σύννεφο. Ακόµη όµως και αν δεχτούµε ότι τα πράγµατα θα εξελιχθούν κάπως έτσι, οι παροχείς περιεχοµένου που θα µπορούν να υποστηρίξουν χιλιάδες ή εκατοµµύρια πελάτες/επισκέπτες µε τέτοιες ταχύτητες είναι µετρηµένοι στα δάχτυλα.

Μιλώντας για bandwidth των παροχέων περιεχοµένου, φτάνουµε στον ANT1 και στην παταγώδη αποτυχία του να µεταδώσει live µέσω Web το νέο πρωτάθληµα της Formula 1.

Με €4,99 µπορούσε να αγοράσει κανείς το δικαίωµα (ή, όπως αποδείχθηκε, την πιθανότητα) να δει ζωντανά µέσω Internet τον αγώνα του Μπαχρέιν, καθώς και τα προκριµατικά τις προηγούµενες δύο ηµέρες. Η ποιότητα της εικόνας ήταν µέτρια έως κακή και στα προκριµατικά του Σαββάτου κατάφερα να παρακολουθήσω, µε λίγες -είναι η αλήθεια- διακοπές. Το όλο σύστηµα είναι βέβαια προβληµατικό (π.χ. δεν παίζει σωστά σε Internet Explorer) και σίγουρα αποθαρρύνει οποιονδήποτε λάτρη του αθλήµατος δεν τυχαίνει να έχει µία κάποια άνεση στους υπολογιστές.

Βλέποντας ότι κουτσά-στραβά θα µπορούσα να παρακολουθήσω τον αγώνα της Κυριακής, κάλεσα και φίλους να απολαύσουµε το θέαµα στην 42άρα Full HD τηλεόραση του σαλονιού µου, η οποία στρατηγικά έχει τοποθετηθεί πάνω από το modem µου.

Τι ήταν να το πω… Καταστροφή! Έχοντας µία (υποτίθεται) 24άρα γραµµή, συγχρόνισα στα 6,5Mbps και, ενώ χρειαζόµουν (υποτίθεται) µόλις το ένα δέκατο από αυτά για να δω τον αγώνα, δεν κατάφερα να παρακολουθήσω πάνω από 20 δευτερόλεπτα χωρίς διακοπή! Αργότερα βρήκα παρόµοιες κραυγές απόγνωσης σε διάφορα sites. Αυτά τα 20 δευτερόλεπτα αδιάλειπτου αγώνα, βέβαια, ήταν εφικτά µόνο στη χαµηλή ποιότητα, η οποία ήταν τόσο χαµηλή, που, όταν την έβλεπες στην τηλεόραση, µετά βίας µπορούσες να διαβάσεις την κατάταξη!

Το ότι έχασα τα €4,99 είναι το λιγότερο. Το δυστύχηµα είναι ότι ένα τόσο σοβαρό θέµα µε χιλιάδες θαυµαστές αφενός περιορίστηκε σε επί πληρωµή Web µετάδοση, αφετέρου στήθηκε τόσο πρόχειρα και ερασιτεχνικά, που εκνεύρισε και απογοήτευσε. Φυσικά, όσο µεγάλη και αν ήταν η ταχύτητα σύνδεσης στο Internet, αυτή η απογοήτευση δεν θα άλλαζε, αφού το πρόβληµα έγκειτο προφανώς στο server, που απλά δεν µπορούσε να “σηκώσει” τον αριθµό των επισκέψεων (και δυστυχώς πελατών) που δέχτηκε.

Γι’ αυτό, λοιπόν, δηλώνω και πάλι: Δεν θέλω άλλη ταχύτητα. Θέλω ποιότητα. Μέχρι να γίνει αυτό, ακούω βερεσέ θέµατα όπως το gigabit broadband της Google, το διπλασιασµό ταχυτήτων του ΟΤΕ, την IP -ο Θεός να την κάνει- TV και όλα τα συµπαροµαρτούντα.

Προηγούμενο άρθροΑγορά GPS. Τι πρέπει να γνωρίζεις και τι να προσέξεις
Επόμενο άρθροΝα οργανωθούμε, ρε παιδιά!
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας