Η επίσκεψη στην πίστα περιλαμβάνει εσένα και τη μοτοσικλέτα σου. Ας δούμε τι πρέπει να προσέξεις ώστε η μοτοσικλέτα σου να είναι έτοιμη (για τον αναβάτη θα μιλήσουμε στο επόμενο άρθρο μας) για την πίστα. Θα πρέπει να πούμε ότι τα σημεία που θα θίξουμε έχουν άμεση σχέση με την ασφάλειά μας και όχι με κανόνες που έχουν «φιλολογικό» χαρακτήρα.
Πριν πούμε κάτι άλλο να τονίσουμε ότι η επίσκεψη μας στην πίστα είναι μια ιδιαίτερη διασκέδαση για εμάς του μοτοσικλετιστές, όμως είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί πειθαρχεία και υπευθυνότητα. Κάθε λάθος που θα κάνουμε μπορεί να έχει επιπτώσεις τόσο στον ίδιο μας τον εαυτό όσο και στους υπόλοιπους χρήστες της πίστας.
Πριν ξεκινήσεις για την πίστα είναι απαραίτητο να κάνεις έναν έλεγχο σε βασικά σημεία στη μοτοσικλέτα σου. Τα σημεία αυτά απαιτούν προσοχή, ώστε να καταφέρεις να απολαύσεις μια ημέρα στην πίστα και να χαρείς τις χαρές της οδήγησης. Τα σημεία που θα θίξουμε είναι είναι τα παρακάτω κεφάλαια που θα τα δούμε αναλυτικά
Ελαστικά
Επέλεξα να ξεκινήσω από αυτόν τον τομέα, αφού είναι ένας από τους σημαντικότερους σε θέματα ασφάλειας. Εδώ χρειάζεται προσοχή! Η λογική «είναι σχεδόν τελειωμένα, αλλά θα οδηγήσω φυλαγμένα» δεν έχει θέση εδώ. Μιλάμε για οδήγηση στην πίστα και όχι για βόλτα στην… εξοχή. Οσοι ακολούθησαν αυτό το σκεπτικό, συνειδητοποίησαν το λάθος τους με τον χειρότερο τρόπο.
Για την πίστα χρειαζόμαστε καινούρια ή σχεδόν καινούρια ελαστικά, ανεξάρτητα από το οδηγικό μας επίπεδο. Μάλιστα είναι καλύτερο να επιλέγουμε ελαστικά ειδικά σχεδιασμένα για την πίστα (racing). Ακόμη και εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τουλάχιστον τα ελαστικά πρέπει να έχουν επαρκές πέλμα.
Να σημειώσουμε ότι οι αγωνιζόμενοι αλλάζουν ελαστικά σε πριν από κάθε session. Δεν μπορεί να μην ξέρουν τίποτα…
Κινητήρας
Ο κινητήρας μας θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση. Δεν πρέπει να ακούγονται περίεργοι, ασυνήθιστοι θόρυβοι, ενώ καλό είναι εάν έχουμε αμφιβολία, να συμβουλευτούμε το μηχανικό μας.
Ένας πρόχειρος έλεγχος, περιλαμβάνει τη στάθμη του λιπαντικού (καλύτερα να βρίσκεται στο άνω σημείο αφού μέσα στην πίστα η κατανάλωσή του λιπαντικού είναι αυξημένη) και την στάθμη του ψυκτικού υγρού.
Χειριστήρια
Ενας γρήγορος έλεγχος στα χειριστήρια, αφορά τη σωστή λειτουργία τους. Δηλαδή:
- Μανέτες: Ελέγχουμε την ομαλή και ανεμπόδιστη λειτουργία τους και ρυθμίζουμε αυτή του συμπλέκτη στο ύψος που μας εξυπηρετεί η σύμπλεξη/αποσύμπλεξη
- Γκάζι: Ελέγχουμε ότι το γκάζι έχει κανονική επαναφορά (δεν κολλάει)
- Ποδωστήρια – Ελέγχουμε ότι η λειτουργία τους είναι ανεμπόδιστη και υπάρχει κανονική επαναφορά
- Μαρσπιέ: Εάν έχουμε δυνατότητα ρύθμισης φροντίζουμε να τα ρυθμίσουμε πριν ξεκινήσουμε σύμφωνα με το τι μας βολεύει στην πίστα.
Μετάδοση
Η μετάδοση της κίνησης της μοτοσικλέτας μας γίνεται με την αλυσίδα (τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι έχουμε εύκολη πρόσβαση…). Είναι σημαντικό να είναι σε καλή κατάσταση και να είναι τεντωμένη (το εγχειρίδιο χρήσης της μοτοσικλέτας μας αναφέρει σχετικά). Προσοχή χρειάζεται ώστε καθώς ρυθμίζουμε την αλυσίδα να έχουμε ευθυγραμμισμένο τον πίσω τροχό. Επίσης σημαντικό είναι η αλυσίδα μας να έχει επάνω της; Αρκετό λιπαντικό (σπρέι αλυσίδας) ώστε να μην στεγνώσει στην πίστα.
Σύστημα διεύθυνσης
Ένας απλός έλεγχος του τιμονιού είναι απαραίτητος ώστε να ελέγξουμε δύο πράγματα:
- Το τιμόνι κινείται ελεύθερα και ανεμπόδιστα σε όλη του τη διαδρομή και δεν σκαλώνει στο κέντρο, δείγμα του ότι έχει φθαρεί το ρουλεμάν του λαιμού.
- Ελέγχουμε ότι το τιμόνι δεν κινείται πέρα από την κίνηση δεξιά-αριστερά. Η διαφορετική περίπτωση είναι από πολλές σούζες ή άλλη κακή χρήση να έχει χαλαρώσει ο λαιμός και να χρειάζεται σφίξιμο.
Φρένα
Ελέγχουμε προσεκτικά τους δίσκους και τα τακάκια, ώστε να έχουν το απαιτούμενο ελάχιστο πάχος. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι στην πίστα η φθορά τους είναι μεγαλύτερη από εκείνη της καθημερινής μας χρήσης.
Φέρινγκ
Ελέγχουμε ότι το φέρινγκ μας είναι στερεωμένο σωστά (ειδικά όσοι έχουμε πολυεστερικά φέρινγκ). Ιδιαίτερη προσοχή στην πινακίδα. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να βρίσκεται στη μοτοσικλέτα σας στερεώστε την καλά. Η πινακίδα που θα φύγει μέσα στην πίστα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη (είτε την πατήσει κάποιος, είτε την φάει στο πρόσωπο…).
Σημαντικό είναι εάν έχετε φυμέ ζελατίνα φέρινγκ να την αντικαταστήσετε με διάφανη. Στις ευθείες όταν κρύβεσαι πίσω από το φέρινγκ για να κερδίσεις χιλιόμετρα τελικής πρέπει να μπορείς να βλέπεις μπροστά…
Αναρτήσεις
Ρύθμισε τις αναρτήσεις για την πίστα πριν φύγεις από το σπίτι. Φρόντισε να μάθεις (από φίλους, από περιοδικά, από ανθρώπους που γνωρίζουν) ποιες είναι κατάλληλες ρυθμίσεις για τη δική σου μοτοσικλέτα. Είναι καλύτερο από το να ψάχνεις να βρεις τι θα κάνεις όταν φτάσεις στην πίστα.
Μην ξεχνάς ότι μια μοτοσικλέτα που επισκέπτεται συχνά την πίστα δέχεται αυξημένη καταπόνηση σε σχέση με εκείνη για την οποία τη σχεδίασε ο κατασκευαστής της. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να την παρακολουθεί «στενά» ο μηχανικός και να υπολογίσεις ότι χρειάζεται συντήρηση σε συχνότερα από τα τυπικά διαστήματα.
Παρακάτω σου δίνουμε έναν πίνακα που μπορείς να τυπώσεις και να τσεκάρεις γρήγορα πριν ξεκινήσεις για την πίστα:
- Ελαστικά: Κατάσταση πέλματος
- Κινητήρας: Στάθμη Λιπαντικού
- Χειριστήρια: Γκάζι, Μπροστινό Φρένο, Πίσω φρένο, Συμπλέκτης, Λεβιέ ταχυτήτων, Μαρσπιέ
- Μετάδοση: Τέντωμα αλυσίδας, Λίπανση αλυσίδας
- Σύστημα διεύθυνσης: Στροφή τιμονιού, Τζόγοι λαιμού
- Φρένα: Πάχος Δίσκων, Πάχος τακακιών, Λειτουργία φρένων
- Φέρινγκ: Στήριξη φέρινγκ
- Αναρτήσεις: Ρύθμιση Μπροστινής Ανάρτησης, Ρύθμιση Πίσω Ανάρτησης, Ρύθμιση Αμορτισέρ τιμονιού