ΑρχικήΟχήματαΟι αυτοκινητοβιομηχανίες παραπαίουν και δεν είναι ισχυρές

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παραπαίουν και δεν είναι ισχυρές

Τον Σεπτέμβριο του 2013 είχαμε μία σημαντική είδηση, που όμως πέρασε στα ψιλά γράμματα αφού επισκιάστηκε από τη Διεθνή Εκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης. Στο Τρολχάταν, κατασκευάστηκε και πάλι ένα καινούριο αυτοκίνητο. Και μπορεί μεν να ήταν ένα και μοναδικό, όμως ακόμη και έτσι απετέλεσε είδηση, αφού κανένας δεν το περίμενε. Στο Τρολχάταν έδρευε η Σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Saab, η οποία κήρυξε πτώχευση τον Δεκέμβριο του 2011 και όλα έδειχναν, ότι μας αποχαιρέτισε οριστικά και αμετάκλητα.

Η κατασκευή έστω ενός αυτοκινήτου ανατρέπει τα δεδομένα, πολύ περισσότερο καθώς αναμένεται και συνέχεια. Έτσι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η παραγωγή του Saab 9/3, που είχε λανσαριστεί το 2002, ενώ το 2014 ξεκίνησε και η παραγωγή της ηλεκτροκίνητης εκδοχής του. Πίσω από αυτό το τολμηρό εγχείρημα βρίσκεται η εταιρεία NEVS κινέζικων συμφερόντων, η οποία επιδιώκει τη νεκρανάσταση της Saab. Μάλιστα το ηλεκτρικό Saab 9/3 προορίζεται κυρίως για την κινέζικη αγορά, όπου δεν είχε εισαχθεί ποτέ το σουηδικό μοντέλο, άρα λογαριάζεται ως νέο.

Εντελώς αντίθετη άποψη για τις προοπτικές της μάρκας έχουν όμως εκπρόσωποι έγκριτων ινστιτούτων έρευνας της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σύμφωνα με τον ερευνητή Φέρντιναντ Ντουντενχέφερ του γερμανικού πανεπιστημίου του Ντούισμπουργκ «η Saab θα παραμείνει νεκρή», ενώ και ο Αντρέας Μπρέμερ του γερμανικού ινστιτούτου ΙfA τονίζει ότι «όλα αυτά δεν πρόκειται να σώσουν τη Saab». Ο Μπρέμερ αμφιβάλει για την επιτυχία του ηλεκτρικού μοντέλου στην Κίνα, όπου η συγκεκριμένη τεχνολογία εμφανίζει στασιμότητα.

Πίνακας περιεχομένων

Lancia

Για τη Lancia διχάζονται οι γνώμες των ειδικών. Η ιταλική μάρκα δεν εξελίσσει εδώ και αρκετό καιρό πλέον δικά της μοντέλα, αλλά κολλά τα λογότυπά της πάνω σε μοντέλα της Chrysler. Οι δύο εταιρείες ανήκουν στον όμιλο της Fiat, για την οποία ακούγονται έντονα οι φήμες, ότι θα βάλει τέλος στη μάρκα Lancia. Μοναδική πιθανότητα για να αποφύγει η Lancia τον «ξαφνικό θάνατο» θα ήταν η ανάπτυξη μίας γκάμας νέων μοντέλων με αυτόνομο χαρακτήρα και όχι υποκατάστατων της Chrysler.

Η αρχή έγινε το 2015 με ένα διάδοχο μοντέλο της λιμουζίνας Thema. Το συγκεκριμένο μοντέλο βασίζεται μεν στο πάτωμα ενός αυτοκινήτου της Chrysler, όμως διαφοροποιείται ριζικά όσον αφορά στον σχεδιασμό και στην οδική συμπεριφορά του. Πάνω μάλιστα στο μελλοντικό μοντέλο της Lancia θα βασίζεται και η νέα, μεγάλη Alfa Romeo, που έχει ανακοινωθεί επίσημα από τον ιταλικό όμιλο. Υπέρ της Lancia συνηγορεί επίσης το γεγονός, ότι κάθε χρόνο πουλάει σταθερά στην Ιταλία από 80.000 έως 90.000 αυτοκίνητα, οπότε υπάρχει κίνητρο για τη διατήρησή της στη ζωή.

Οpel

H θυγατρική μάρκα της GM ήταν ξεγραμμένη, πραγματοποιεί όμως μία εντυπωσιακή επιστροφή από το πουθενά και η μία καλή είδηση διαδέχεται την επόμενη. Αυτό οφείλεται στη νέα στρατηγική της μητρικής General Motors, να αφήνει τις μάρκες της να εξελίσσουν προϊόντα με ειδικές προδιαγραφές για τις αγορές τους. Έτσι προσανατολίζεται η Opel αποκλειστικά στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής αγοράς και δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα στάνταρ άλλων ηπείρων. Το μόνο που λείπει για να ολοκληρωθεί η μεγαλειώδης αντεπίθεση της Opel είναι παρουσίαση μίας νέας γκάμας κινητήρων και κιβωτίων ταχυτήτων.

Land Rover, Jaguar

Δύο μάρκες, που αποχώρησαν από τον όμιλο της Ford και δείχνουν έτοιμες να γίνουν το απόλυτο success story της επόμενης πενταετίας. Πριν ελάχιστα χρόνια ήταν εξαιρετικά ζημιογόνες, γιαυτό και πουλήθηκαν στην ινδική Tata. Σαν να μην έφτανε αυτό, αποφάσισε η νέα ιδιοκτησία να αλλάξει ριζικά τον κλασικό σχεδιασμό των μοντέλων της Jaguar.

Οι Ινδοί απέδειξαν ωστόσο ότι γνώριζαν πολύ καλά τι έκαναν και ανέθεσαν την επιχείρηση αναγέννησης των Land Rover και Jaguar σε ευρωπαίους μάνατζερ με θητεία –μεταξύ άλλων- στη BMW και στην Opel. Χάρη σε αυτούς προέκυψε το στιλάτο Land Rover Evoque που διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο της μάρκας, ενώ και η Jaguar βγήκε σοβαρά ενισχυμένη από την σχεδιαστική και τεχνολογική ανανέωση των κυττάρων της.

Volvo

Aβέβαιο θεωρείται προς το παρόν το μέλλον της Volvo, η οποία έχει περάσει πλέον στα χέρια Κινέζων. Η σουηδική μάρκα κατέγραψε το 2012 ζημιές και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία φάση αναδιάρθρωσης της γκάμας της και συνολικού επαναπροσανατολισμού της. Μέχρι να οριστικοποιηθούν αυτά τα δεδομένα, θα βρίσκεται σε μία φάση αβεβαιότητας.

Peugeot

Yπάρχουν επίσης ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες τρικλίζουν επικίνδυνα, φαίνεται όμως απίθανο να βάλουν λουκέτο. Η Seat για παράδειγμα αποτελεί εδώ και χρόνια το προβληματικό τέκνο της οικογένειας Volkswagen, την στηρίζει όμως και την προστατεύει ο πρόεδρος του ομίλου, Φέρντιναντ Πιχ.

Όσο για την Peugeot, «είναι απλά πολύ μεγάλη για να πεθάνει» παρά τις τεράστιες ζημιές που καταγράφει.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166