Οι επιθέσεις Crypto jacking στον κυβερνοχώρο αυξήθηκαν κατά 8500%, λέει η Symantec

Οι επιθέσεις Crypto jacking στον κυβερνοχώρο αυξήθηκαν κατά 8500%, λέει η Symantec.

Το χακάρισμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς που δεν έχουν προηγούμενο, αναφέρει η Symantec.

Σύμφωνα με νέα έκθεση της εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα της ασφάλειας, διαπίστωσε άνοδο της τάξεως του 8500% στις επιθέσεις «crypto jacking» στον κυβερνοχώρο το τελευταίο τρίμηνο του 2017, κάτι που πραγματικά είναι εξαιρετικά σοβαρό.

Συνολικά από όλες τις επιθέσεις χακαρίσματος που διεξήχθησαν στο διαδίκτυο, η εταιρεία τον περασμένο Δεκέμβριο διαπίστωσε πως μόνο το 24% αποσκοπούσε στην στην κατάχρηση της CPU για την εξόρυξη ψηφιακών νομισμάτων, όπως το Bitcoin και το Monero.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοσμού που υπάρχει για τα ψηφιακά νομίσματα και κατ’ επέκταση η απόκτηση τους, μπορεί να αποδοθεί στο γρήγορο τρόπο για εύκολο κέρδος.

Ωστόσο αυτού του είδους το χακάρισμα δεν επηρεάζει μόνο επιτραπέζιους υπολογιστές, αλλά και κινητές συσκευές. Μέρος αυτού του ανεξέλεγκτου φαινομένου, οφείλεται στην αυξημένη διαθεσιμότητα εύχρηστων εργαλείων για τα κρυπτονομίσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δυνητικά κακόβουλα προγράμματα από εγκληματίες του κυβερνοχώρου για τη δημιουργία παράνομου εισοδήματος.

Η ομάδα ασφάλειας της Symantec επισήμανε πως: Η διαδικασία για την παράνομη εξόρυξη των ψηφιακών νομισμάτων μέσω Crypto jacking – ενδεχομένως απαιτεί μόνο μερικές σειρές κώδικα για να λειτουργήσει – και κατά συνέπεια επιτρέπει στους εγκληματίες να κινηθούν με ιδιαίτερη ευελιξία με τρόπο που τις καθιστά πρακτικά αόρατους, και η μεθοδολογία μοιάζει αρκετά με την κοινή τυπική δραστηριότητα των χάκερς.

Η Symantec πρόσθεσε ότι: Tο χειρότερο όλων είναι ότι τα περισσότερα θύματα δεν καταλαβαίνουν / συνειδητοποιούν όταν το Crypto jacking εκμεταλλεύεται την ισχύ του υπολογιστή τους, καθώς ο μόνος αντίκτυπος μπορεί να είναι η επιβράδυνση της συσκευής τους, που θα μπορούσε εύκολα να αποδοθεί σε κάποια άλλο παράγοντα.