ΑρχικήΕιδήσειςΟι έξυπνες πόλεις για να χτιστούν απαιτείται καινοτομία και συνεργασία

Οι έξυπνες πόλεις για να χτιστούν απαιτείται καινοτομία και συνεργασία

Οι έξυπνες πόλεις για να χτιστούν απαιτείται καινοτομία και τη συνεργασία της Κυβέρνησης, διαφορετικά θα παραμένει ένα όνειρο θερινής νυκτός.

Δεν είναι ζητούμενο η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από τις έξυπνες πόλεις με σκοπό να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του κόσμου, το αντικείμενό μας ουσιαστικά είναι να κάνουμε τα αστικά κέντρα να λειτουργούν καλύτερα από ό, τι πριν, χωρίς εκπληκτικά περιτυλίγματα για να χρυσώσουμε το χάπι στους ανθρώπους πως δήθεν κάτι γίνεται.

Η χρηματοδότησή τους μπορεί να είναι απλή και η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει. Αλλά όχι απαραίτητα με χρήματα. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι η μεταρρύθμιση των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, η ρύθμιση και η ανταλλαγή δεδομένων. Η πιο ενδιαφέρουσα καινοτομία θα είναι η μικρο-κλίμακα, με τους καθημερινούς καινοτόμους να αποδεικνύουν τις έννοιες, να τους ωθήσουν σε κερδοφορία και να τους αυξήσουν σε εθνική ή και παγκόσμια κλίμακα – είτε με κυβερνητική βοήθεια είτε με χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα.

Αλλά ούτε οι κυβερνήσεις ούτε ο ιδιωτικός τομέας έχουν λύσει το πρόβλημα του τρόπου συνεργασίας για την επίτευξη αυτών των βελτιώσεων. Και τα δύο μέρη θα χρειαστεί να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους για να δημιουργήσουν καλύτερους τρόπους συνεργασίας. Για να αξιοποιήσουμε το δυναμικό, τα μοντέλα προμηθειών, ανταλλαγής δεδομένων και χρηματοδότησης πρέπει να αλλάξουν.

Στην Αυστραλία, η κυβέρνηση αναγνωρίζει σε ένα έγγραφο ορόσημο για τις έξυπνες πόλεις ότι ο ρόλος της είναι να θέσει τις παραμέτρους για την καινοτομία και παραδέχεται ότι η κυβέρνηση δεν είναι το ιδανικό μέρος για τη δημιουργία καινοτομίας που πρέπει να καθοδηγείται από τον ιδιωτικό τομέα.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει επίσης ανοίξει 520 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε συμβάσεις σε μικρές επιχειρήσεις πληροφορικής και νεοσύστατες επιχειρήσεις με αναδιάρθρωση των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων. Με την πρώτη ματιά, αυτό μοιάζει με ένα μικρό ποσοστό της δαπάνης της κυβέρνησης σε $ 8 δισεκατομμύρια US – αλλά είναι ένα τεράστιο ποσό για τις φτωχές, πεινασμένες και ευκίνητες επιχειρήσεις σε αυτόν τον χώρο. Προβλέπω ότι αυτή η κίνηση θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην καινοτομία σε αυτό το διάστημα.

Και ενώ χαιρετίζω αυτή την κίνηση, η κυβέρνηση πρέπει επίσης να μοιράζεται αποτελεσματικότερα τα δεδομένα και να ανοίγει το “βιβλίο” των προκλήσεων στις ελπιδοφόρες επιχειρήσεις με μια διάθεση να τις λύσουν. Οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες άντλησης κεφαλαίων – όπως το Azcende – αναγνωρίζουν ότι τα προβλήματα της τοπικής κυβέρνησης τείνουν να μην είναι μοναδικά. Ως εκ τούτου, οι λύσεις σε αυτές κλιμακώνονται σε εθνικό επίπεδο και ακόμη και σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για ένα ισχυρό κίνητρο για τον ιδιωτικό τομέα να συνεργαστεί με ένα συμβούλιο για τη δουλειά του, με την ελπίδα ότι η λύση που θα προκύψει θα μπορεί να μεταπωληθεί με κέρδος.

Μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, ο ιδιωτικός τομέας θα παραμείνει απογοητευτικά περιθωριοποιημένος – χωρίς να ξέρει πώς να επενδύσει σε τούτο το εγχείρημα. Οι άνθρωποι θέλουν πιο έξυπνες πόλεις, αλλά αντιμετωπίζει εμπόδια στη συνεργασία με την κυβέρνηση και στην επίτευξη καινοτομίας μέσω απαγορευτικών πρακτικών των δημοσίων συμβάσεων. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μεγάλη ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις στην επίλυση των προβλημάτων των πόλεων.

Αυτή τη στιγμή, δαπανώνται δισεκατομμύρια δολάρια από τον ιδιωτικό τομέα σε κερδοσκοπική τεχνολογία. αλλά όπου απαιτείται συνεργασία σε επίπεδο πόλης, τα χρήματα αυτά θα πρέπει να βρουν το δρόμο τους μέσα από ένα στενό γραφειοκρατικό σύμπλεγμα.

Εάν αυτές οι διαδικασίες έγκρισης επενδύσεων μπορούν με κάποιο τρόπο να επισπευσθούν, η κυβέρνηση θα μπορέσει να επωφεληθεί από μια τεράστια λίμνη κεφαλαίου, καινοτομίας και ανάπτυξης που θα μετατρέψει παντελώς προς το καλύτερο τα αστικά κέντρα μας. Εκτός από αυτό το εμπόδιο, η καινοτόμος τεχνολογία δεν αναπτύσσεται επειδή υπάρχει ακόμα μια κεντρική νοοτροπία σχεδιασμού και όχι μια επαναληπτική προσέγγιση εκκίνησης που θα μπορούσε να προσφέρει αποτελεσματικότερα λύσεις.

Εκτός από τη μείωση του επενδυτικού κινδύνου, μια επαναληπτική προσέγγιση επιτρέπει στις κυβερνήσεις και τους επενδυτές να κινούνται πιο γρήγορα και να τροποποιούν τις λύσεις καθώς χτίζονται. Στην ιδανική περίπτωση, η τεχνολογία αποδεικνύεται σε μικρή κλίμακα και στη συνέχεια συλλαμβάνεται σε άλλες περιοχές.

Οι έξυπνες πόλεις για να χτιστούν χρειάζεται ένα βαθύ σχέδιο.

Πάρτε για παράδειγμα τον ενεργειακό χώρο στο αυστραλιανό πλαίσιο. Στο σύντομο χρονικό διάστημα που οι άνθρωποι εγκαθιστούν μονάδες ηλιακής ενέργειας στα σπίτια τους και τις μπαταρίες τους για την αποθήκευση ενέργειας, η καινοτομία ήδη συμβαίνει – με τη δημιουργία έξυπνων εικονικών ηλεκτρικών δικτύων, όπου οι προμηθευτές ενέργειας μπορούν να φτάσουν στις οικιακές μπαταρίες αποθηκεύοντας την ενέργεια για να την δώσουν στα ηλεκτρικά οχήματα για να καλύψουν τη ζήτηση σε ώρες αιχμής.

Τον Μάρτιο, ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας της Αυστραλίας, AGL, έτρεξε ζωντανά ένα εικονικό ηλεκτρικό δίκτυο, το οποίο χρησιμοποιεί τις μπαταρίες 1000 σπιτιών της Αδελαΐδας για να αντλήσει ισχύ έως 5mW κατά τη διάρκεια των περιόδων αιχμής της χρήσης ενέργειας – το ισοδύναμο ενός μικρού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση αμελητέο.

Ενώ τα 5mW δεν είναι τεράστια δύναμη – το μεγαλύτερο ανθρακούχο εργοστάσιο στη Νέα Νότια Ουαλία παράγει 200 ​​φορές περισσότερη ενέργεια – θα μπορούσε να δείξει τον δρόμο προς τα εμπρός και μπορεί να χαρακτηριστεί ως απόδειξη της έννοιας. Οι μεγάλες εταιρείες επενδύουν ήδη σε μεγάλες πόλεις. Στον χώρο των δεδομένων, έχει ανακοινωθεί ένα Παναυστραλιανό διαδίκτυο των πραγμάτων. Η telco giant της Αυστραλίας, παρέχει ήδη επιτυχημένες λύσεις και αποκομίζει 150 εκατομμύρια δολάρια ετησίως έσοδα από την IoT.

Εάν οι μικρότερες επιχειρήσεις και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις ήταν επίσης σε θέση να επενδύσουν στην οικοδόμηση των πόλεων του μέλλοντος, ένα μικρό έθνος όπως η Αυστραλία θα μπορούσε να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα. Χωρίς την ευκαιρία να επιδείξουν αυτή την καινοτομία, τα έθνη κινδυνεύουν να υστερούν σε χώρες που είναι διατεθειμένες να αναλάβουν αυτόν τον κίνδυνο.

Ενώ οι εθνικές και οι κρατικές κυβερνήσεις μπορούν να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες όπως αυτές κλιμακώνονται, πιστεύω ότι αυτή η καινοτομία μικρής κλίμακας πρέπει να προωθηθεί σε επίπεδο τοπικής κυβέρνησης. Καθώς το επίπεδο της κυβέρνησης πλησιάζει τις καθημερινές ανάγκες της εκλογικής περιφέρειας, η τοπική κυβέρνηση είναι μοναδικά τοποθετημένη για να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων με τρόπο που θα έχει άμεσο αντίκτυπο.

Αλλά το τοπικό συμβούλιο θα χρειαστεί να μεταρρυθμίσει τον εαυτό του για να εργαστεί καλύτερα με τον ιδιωτικό τομέα. Οι τρέχουσες ιεραρχίες και οι διαδικασίες προμηθειών μπορούν να επιβραδύνουν ή και να υποβαθμίσουν την πρόοδο. Η σημερινή διάρθρωση των συμβουλίων χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα κυριότερα θέματα, διότι εάν λειτουργήσει σωστά, χρησιμοποιώντας έξυπνα τις διαδικασίες προμηθειών θα λύσει το πρόβλημα των επόμενων πέντε με επτά ετών.

Στις επαφές μου με διάφορα τοπικά συμβούλια διαπίστωσα πως δεν υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος για την καινοτομία, αλλά αντιμετωπίζω συχνά ένα αδιαπέραστο τοίχο γραφειοκρατίας. Με την τεχνολογία που διαθέτουμε, έχουμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία να οικοδομήσουμε έξυπνες πόλεις και να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων σήμερα.

Το άθροισμα όλων αυτών των έργων – μεγάλων και μικρών – θα δημιουργήσει τον στόχο μας: έναν βελτιωμένο αστικό χώρο όπου οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν καλύτεροι, καθώς ζουν, εργάζονται, εμπορεύονται και παίζουν με άνεση και ασφάλεια. Ίσως μια μέρα η Ελλάδα, με τις γεωγραφικές της προκλήσεις, να λύσει προβλήματα που θα μεταμορφώσουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο – εάν το πράξουμε αυτό θα σημαίνει ότι κάναμε τις σωστές επιλογές. Η κυβέρνηση έχει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην τοποθέτηση των θεμελίων.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166