ΑρχικήΕιδήσειςΟι Γάλλοι αμπελοκαλλιεργητές υπόσχονται να καταργήσουν το καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο Roundup

Οι Γάλλοι αμπελοκαλλιεργητές υπόσχονται να καταργήσουν το καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο Roundup

Οι φημισμένοι αμπελώνες της Γαλλίας έχουν κορεστεί εδώ και δεκαετίες με το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο που είναι γνωστό ως Roundup (Γλυφοσάτη), και για αυτό το λόγο οι Γάλλοι αμπελοκαλλιεργητές υπόσχονται πως σύντομα θα έρθει εκείνη η μέρα που θα το καταργήσουν οριστικά και δεν θα είναι πλέον μέρος της διαδικασίας του κρασιού.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έτριξε τα δόντια στην τοπική βιομηχανία κρασιού, ζητώντας να σταματήσει να χρησιμοποιεί το φάρμακο που θεωρείται πιθανώς καρκινογόνο (εννοώντας την Γλυφοσάτη) σύμφωνα με έρευνες που διεξήγαγε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό: «Πιστεύω ό,τι έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε τους πρώτους αμπελώνες στον κόσμο που δεν θα χρησιμοποιούν την Γλυφοσάτη, και μάλιστα η τοπική βιομηχανία κρασιού ήδη πρόκειται να κάνει αυτή την δύσκολη μετάβαση στο 80% των καλλιεργειών στην χώρα».

Αν και αρχικά ο Μακρόν είχε υποσχεθεί να απαγορεύσει τελείως το ζιζανιοκτόνο, που είναι ευρύτερα γνωστό με το σήμα Roundup, μέχρι το 2021, ωστόσο παραδέχτηκε τον περασμένο μήνα ό,τι ετούτος ο στόχος ήταν πιθανώς πολύ φιλόδοξος.

Πολλοί οινοποιοί αποδέχονται ό,τι πρέπει να απομακρυνθούν εντελώς από αυτήν την ισχυρή χημική ουσία, αναγνωρίζοντας πως όντως υπάρχει αυξημένη ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό για πιο φυσικά και βιολογικά τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων του κρασιού, μεταξύ εκείνων των εκλεκτών εδεσμάτων τύπου γκουρμέ.

Αλλά προειδοποιούν ό,τι χωρίς βοήθεια, η μετάβαση σε εναλλακτικές λύσεις μπορεί να είναι πιο αργή από ό, τι έχει στο μυαλό του ο Εμανουέλ Μακρόν .

«Θα πάψουμε να χρησιμοποιούμε την Γλυφοσάτη, και πρέπει όλοι σας να το θεωρήσετε ως δεδομένο – αφού μας το ζητάει επιτακτικά η κοινωνία μας, αλλά δεν είναι σαφές πότε θα γίνει», δήλωσε ο Bernard Farges, πρόεδρος του οργανισμού CNAOC (Εθνική Συνομοσπονδία Παραγωγών Οίνου και Οινοπνευματωδών Ποτών).

Ο Jean-Marie Barillere από την εθνική ένωση οινοποιών (CNIV) δήλωσε: «Είναι γεγονός πως μπορούμε να κινηθούμε με πιο γρήγορο αναφορικά με την κατάργηση του καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη, αρκεί βέβαια να υπάρχουν οι απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις, όπως και η κατάλληλη τεχνική υποστήριξη για να επιτευχθεί αυτό το εγχείρημα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μάλλον μπορεί να μην καταφέρουμε τίποτα και τελικά να διαψευστούν οι φιλοδοξίες μας».

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει διαπιστώσει εδώ και αρκετά χρόνια ό,τι η Γλυφοσάτη ευθύνεται για ορισμένους τύπους καρκίνου στον ανθρώπινο οργανισμό, εν τούτοις επειδή το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο είναι αρκετά διαδεδομένο στους γεωργούς και διακυβεύονται πολλά χρήματα από πίσω, είναι δύσκολο δυστυχώς να χτυπηθεί το κατεστημένο, με αρνητικό αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι τελικοί καταναλωτές που χρησιμοποιούν τα προϊόντα.

Πρόσφατες μελέτες έχουν ανακαλύψει ίχνη υπολειμμάτων της χημικής ουσίας Γλυφοσάτη σε φιάλες κόκκινων και λευκών κρασιών, αν και πολλοί επιστήμονες λένε ό,τι τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλά για να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου, όμως δεν μπορεί να αποκλεισθεί το γεγονός πως ενδέχεται να προκαλέσουν πρόβλημα.

Οι περισσότεροι Γάλλοι οινοποιοί, έχοντας επίγνωση της επιδημίας φυλλοξήρας που κατέστρεψε τη βιομηχανία τους στα τέλη του 19ου αιώνα, έχουν επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά στην Γλυφοσάτη, όπως και σε άλλες χημικές ουσίες για να προστατεύσουν τα σταφύλια κατά τα τελευταία 40 χρόνια.

Η μετάβαση στις λεγόμενες μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας μπορεί συχνά να αποδειχθεί δαπανηρότερη και λιγότερο αποτελεσματική, λένε ορισμένοι καλλιεργητές και ενδέχεται να μην είναι εφικτή σε ορισμένες περιοχές.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Είμαι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος. Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166