Οι χάκερς μπορούν να σας κατασκοπεύσουν μέσω της έξυπνης κάμεράς σας

Οι χάκερς μπορούν να σας κατασκοπεύσουν μέσω της έξυπνης κάμεράς σας

Οι χάκερς μπορούν να σας κατασκοπεύσουν μέσω της έξυπνης κάμεράς σας.

Οι έξυπνες κάμερες ενδέχεται να μην είναι τελικά τόσο έξυπνες όσο νομίζουμε, αφού δεν μπορούν να αντικρούσουν την κατασκοπεία των χάκερς ενάντια στους χρήστες, σύμφωνα πάντα με νέα έρευνα της Kaspersky Lab, η οποία διαπίστωσε ότι πολλά δημοφιλή προϊόντα είναι ευάλωτα σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Παρατηρήθηκε ότι σχεδόν όλες οι έξυπνες κάμερες πάσχουν από σοβαρά τρωτά σημεία που μπορούν να τα εκμεταλλευτούν οι επιτήδειοι εγκληματίες για να προκαλέσουν ζημιά στους χρήστες του διαδικτύου. Ωστόσο η Kaspersky αναφέρει ότι οι έξυπνες κάμερες «όχι απλά βοηθούν στη διευκόλυνση της κατασκοπείας, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να κλέψουν τα διαπιστευτήρια των θυμάτων και να ξεκινήσουν επιθέσεις σε άλλες συσκευές, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφική μηχανή σαν γέφυρα».

Η παρούσα ευπάθεια βρέθηκε σε ένα μεγάλο αριθμό έξυπνων καμερών και οφείλεται σε ένα ανασφαλώς σχεδιασμένο σύστημα cloud-backbone το οποίο δημιουργήθηκε αρχικά για να επιτρέψει στους ιδιοκτήτες αυτών των μηχανών να έχουν πρόσβαση από το διαδίκτυο στις συσκευές τους. Από την άλλη μεριά, οι χάκερς, ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουν την μάρκα της κάμερας για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή, οπότε δεν είναι τόσο εύκολο, όσο ακούγεται, ιδίως για τους αρχάριους κυβερνοεγκληματίες.

Ενώ ορισμένοι κατασκευαστές έχουν ήδη διορθώσει αυτά τα τρωτά σημεία, κάποιοι άλλοι δεν το έχουν πράξει ακόμη.

Ο Βλαντιμίρ Ναστσένκο, από την ομάδα της Kaspersky δήλωσε: «Το πρόβλημα με την τρέχουσα ασφάλεια των συσκευών IoT είναι ότι τόσο οι πελάτες όσο και οι προμηθευτές πιστεύουν εσφαλμένα ότι εάν τοποθετήσετε τη συσκευή στο δίκτυό σας και την διαχωρίσετε από το ευρύτερο διαδίκτυο με τη βοήθεια ενός δρομολογητή, θα λύσετε τα περισσότερα προβλήματα ασφαλείας – ή τουλάχιστον θα μειώσει σημαντικά τη σοβαρότητα των υπαρχόντων ζητημάτων, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι εκτός από τις επιθέσεις των χάκερς, που μπορούν να κατασκοπεύσουν τα θύματα, να μολύνουν τις συσκευές με κακόβουλο λογισμικό, διαπιστώσαμε ότι οι έξυπνες κάμερες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εξόρυξη των κρυπτονομισμάτων.

Η εξόρυξη των κρυπτονομισμάτων έχει καταστεί μια από τις κύριες απειλές για την ασφάλεια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις , η εξόρυξη μέσω των συσκευών IoT είναι μια αναδυόμενη τάση λόγω της αισχροκέρδειας που υπάρχει σε αυτό τον τομέα, και μάλιστα θα συνεχίσει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας