Internet of Things (IoT): 5 πράγματα που θα επηρεαστούν εξαιτίας του, το 2018.
Τα τελευταία χρόνια το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) έχει εισέλθει και μετασχηματίσει πολλές διαφορετικές βιομηχανίες στον τομέα της τεχνολογίας και όχι μόνο.
Με τον ιλιγγιώδη ρυθμό που αναπτύσσεται αναπτύσσεται το internet of Things (IoT), αναπόφευκτα θα προκύψουν νέες ευκαιρίες και προκλήσεις που θα αλλάξουν τη συζήτηση γύρω από το διαδίκτυο. Παρακάτω θα σας παραθέσω 5 κορυφαία πράγματα που αδιαμφισβήτητα που θα μετατραπούν και θα επηρεαστούν από το IoT για το 2018.
1. Η μάχη για την ιδιοκτησία δεδομένων IoT (Ανάλυση δεδομένων): Η Gartner εκτιμά ότι κατά το τελευταίο έτος σημειώθηκε παγκόσμια αύξηση 31% στις συνδεδεμένες συσκευές και αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα των δεδομένων που παράγονται από το internet of Things (τώρα και στο μέλλον) αυξάνεται εκθετικά. Το 2017, το IoT και το Big Data διασταυρώθηκαν με ένα ιδιαίτερο τρόπο, ούτως ώστε να συλλέξουν, να αναλύσουν και να κατανοήσουν τα δεδομένα του IoT, αλλά μόνο το 1% των δεδομένων του IoT χρησιμοποιήθηκαν στην πραγματικότητα και το υπόλοιπο 99% έμεινε ακατέργαστο στα ντουλάπια της ιστορίας. Αυτό αφήνει ένα αυξανόμενο όγκο δεδομένων που έχει τη δυνατότητα να παράγει αξία για τις επιχειρήσεις, αλλά η ερώτηση είναι «ποιος κατέχει αυτά τα δεδομένα»;
Το 2018 ο κλάδος της ανάλυσης δεδομένων θα προχωρήσει σε μια νέα εποχή – η οποία απαιτεί να υπολογίσουμε ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, πώς θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και ποιος θα τα κατέχει. Ορόσημο για αυτή την κατάσταση θα καταστεί η διαχείριση και ο προσδιορισμός των δεδομένων. Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της επιστήμης των δεδομένων, θεωρούν ότι οι πληροφορίες και τα δεδομένα που συλλέγονται από το Διαδίκτυο των Πραγμάτων έχουν πολύτιμη αξία, εφόσον ενεργοποιηθούν για να βοηθήσουν στην επίτευξη των ουσιαστικών αποτελεσμάτων.
2. Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση: Kανείς δεν πρέπει να παραβλέπει το γεγονός ότι το Internet of Things είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την μηχανική μάθηση (Machine learning) και την τεχνητή νοημοσύνη (Artificial intelligence).
Οπότε μη σας κάνει εντύπωση, ότι χωρίς το IoT, προφανώς η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση θα είναι ελλιπείς και ανεπαρκείς, δίχως αυτό, επειδή πολύ απλά έχει την ιδιότητα μέσω της σωστής δικτύωσης να διασφαλίσει το μέγιστο αγαθό της ασφάλειας από εξωτερικούς κακόβουλους παράγοντες.
Τα τελευταία δύο χρόνια, παρατηρήσαμε κάποιες σοβαρές παραβιάσεις στην ασφάλεια του IoT, που κυμαίνονται από τη διαρροή δεδομένων από τα συνδεδεμένα παιχνίδια, που χαρακτηρίζεται ως πιο απλή περίσταση, μέχρι τις σοβαρές ανησυχίες για τις καρδιακές συσκευές που ελέγχονται εξ αποστάσεως από τους γιατρούς στην Αμερική, οι οποίες είναι ευάλωτες σε χάκερς και αν θελήσουν μπορούν να βάλουν τέλος στη ζωή ενός ανθρώπου.
Πρακτικά αντί να αντιμετωπίζουμε ως λύση το κάθε ένα ξεχωριστά, θα ήταν σοφότερο, με ένα έξυπνο τρόπο να τα συνδέσουμε, άλλωστε εδώ ταιριάζει η ρήση που λέει: ισχύς εν τη ενώσει. Tο 2018 θα είναι το έτος που η βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης θα υιοθετήσουν μια πιο προορατική προσέγγιση, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι συγκεκριμένες τεχνολογίες βρίσκονται ακόμη στα γεννοφάσκια τους και απαιτεί μία λεπτή διαχείριση η κατάσταση από άτομα με εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Όσες εταιρίες έχουν αυτά τα άτομα στο εργατικό δυναμικό τους, πολύ πιθανό να ξεχωρίσουν από την υπόλοιπη μάζα.
Ο συνδυασμός δεδομένων IoT με τεχνολογίες AI και μηχανικής μάθησης θα επιτρέψει στη βιομηχανία να προβλέψει – και κατά συνέπεια να επιδιώξει – την πρόληψη – επιθέσεων πριν συμβουν.
3. Η διαλειτουργικότητα του Διαδικτύου γίνεται τελικά πραγματικότητα: Σύμφωνα με την Gartner, το 2017 σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 31% στην πώληση συσκευών IoT ανά τον κόσμο, με ιδιαίτερη άνοδο στις αγορές έξυπνων τηλεοράσεων και ψηφιακών αποκωδικοποιητών.
Η πρόκληση της διαλειτουργικότητας είναι να συνδέσει περισσότερες συσκευές ταυτόχρονα και μάλιστα να τα υποστηρίξει χωρίς να υπάρξει κάποια δυσλειτουργία μεταξύ τους, ιδιαίτερα καθώς οι χρήστες αναμένουν συνεπή και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση σε όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούν.
Οι συσκευές που κατασκευάζονται από διαφορετικούς κατασκευαστές είναι λίγο δύσκολο να συνεργαστούν άψογα μεταξύ τους, ωστόσο, και η διαλειτουργικότητα των συσκευών θα γίνει mainstream το 2018. Αυτό συμβαίνει τελικά εξαιτίας της υιοθέτησης προτύπων, όπως το Open Connectivity Foundation για αλληλεπιδράσεις συσκευών με έξυπνες οικιακές και επιχειρηματικές εφαρμογές , όπως το OPC UA στον βιομηχανικό χώρο και το OMA LwM2M για τη διαχείριση συσκευών. Αυτά υιοθετούνται τόσο σε εφαρμογές, όσο και σε firmware, ώστε αυτές οι συσκευές να μπορούν να μιλούν μια κοινή γλώσσα (ή να στέλνουν και να λαμβάνουν κοινά δεδομένα μεταξύ τους). Αυτό οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για πλατφόρμες IoT που μπορούν να εφαρμόσουν πολιτικές και να αυτοματοποιήσουν τις ενέργειες που λαμβάνουν με βάση τα δεδομένα που μοιράζονται.
4. Τα δίκτυα LPWAN: Τα δίκτυα ευρείας ζώνης που είναι συνάμα χαμηλής ισχύος (LPWAN) θα καταστήσουν πιο εύκολη την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αλλά χρειάζονται επιχειρηματικό μοντέλο. Το 2018, η διαθεσιμότητα των LPWAN θα καταστήσει τη συνδεσιμότητα των συσκευών πολύ πιο προσιτή και θα συμβάλει στην αύξηση της υιοθέτησης τους, ιδίως γύρω από την ανάγκη για ένα επιχειρηματικό μοντέλο, έτσι ώστε να καταστήσουν τα LPWAN πιο κερδοφόρα.
Επειδή οι συσκευές χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας χρησιμοποιούν συνήθως πολύ λίγα δεδομένα, δεν είναι στρατηγικό να χρεώνουν με βάση την ποσότητα των δεδομένων που χρησιμοποιούνται ανά συσκευή. Αντ ‘αυτού, τα LPWAN θα πρέπει να χρεώνουν με βάση τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, όχι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την παράδοση αυτών των αποτελεσμάτων.
5. Μεταφορικές υπηρεσίες – Transportation as a Service (TaaS): Το TaaS αντιπροσωπεύει τη στροφή προς τα ιδιωτικά οχήματα που συνδέονται μεταξύ τους, δηλαδή τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται ως υπηρεσία για μεταφορικούς σκοπούς. Η κοινή χρήση οχημάτων για μεταφορά επιβατών είναι ένα κοινό παράδειγμα του TaaS που προσφέρονται από εταιρείες όπως η Uber. Μέχρι το τέλος του 2018, οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν δεσμευτεί πως θα χρησιμοποιήσουν ένα ποσοστό του στόλου τους ως μέρος μιας υπηρεσίας κοινής χρήσης.
Κάποιοι θα επενδύσουν σε υπάρχουσες υπηρεσίες επιμερισμού των οχημάτων, ενώ άλλοι θα εισαγάγουν τις δικές τους επώνυμες προσφορές. Ομοίως, οι υπηρεσίες κοινής χρήσης ποδηλάτων αναμένεται να εκραγεί παγκοσμίως το 2018, καθώς η πολυτροπική μεταφορά τους (για παράδειγμα, η επιβίβαση τους σε τρένο προς την πόλη, η μεταφορά των ποδηλάτων σε προορισμούς επαγγελματικών συναντήσεων στο κέντρο των πόλεων, χωρίς να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο) γίνεται πιο βολικό και οικονομικά αποδοτικό.
Η αύξηση του IoT και οι προσδοκίες για το μέλλον του, μας θυμίζουν ένα ξεκάθαρο πράγμα, τη σημασία της διασύνδεσης των δεδομένων που απαιτείται να γίνει απρόσκοπτα, αξιόπιστα και γρήγορα. Τώρα ζούμε σε έναν κόσμο όπου όχι μόνο είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τις μηχανές και τις συσκευές που ασχολούμαστε, οι οποίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Για το 2018 θα δούμε ότι αυτό θα γίνει η βάση των νέων βιομηχανιών – όπως το LPWAN και το TaaS – καθώς και η κρίσιμη για τη μετατροπή των επιχειρηματικών διαδικασιών και υπηρεσιών που προσφέρονται, χάρη στη διαλειτουργικότητα, την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση. Η ικανότητα αυτοματοποίησης της σύνδεσης IoT, η αποτελεσματικότητα των πλατφορμών διαχείρισης δεδομένων και η διασφάλιση ενός αξιόπιστου δικτύου θα είναι θεμελιώδους σημασίας για την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας των υπηρεσιών IoT. Όλα αυτά θα ενισχύσουν την εμπειρία των πελατών και θα διαμορφώσουν κατά συνέπεια τις τεχνολογικές βιομηχανίες το 2018.