Οι ΗΠΑ έχουν 161 ενεργά ηφαίστεια, και βίωσαν 120 ηφαιστειακές εκρήξεις από το 1980

Οι ΗΠΑ έχουν 161 ενεργά ηφαίστεια, και βίωσαν 120 ηφαιστειακές εκρήξεις από το 1980

Αμερικανοί ερευνητές μόλις κυκλοφόρησαν μια ενημερωμένη έκδοση στην οριστική λίστα των πιο απειλητικών ηφαιστείων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Και στην πραγματικότητα είναι η πρώτη ενημέρωση για την κατάταξη των ηφαιστείων, η οποία δημοσιεύθηκε αρχικά από το United States Geological Survey (USGS) το 2005.

Ο Angie Diefenbach, γεωλόγος στο USGS και συν-συγγραφέας της έκθεσης ανέφερε: «Υπάρχουν πολλά μικρά ηφαίστεια στις ΗΠΑ και εκρήγνυνται συχνότερα από ό, τι γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, Έχουμε πολλά ηφαίστεια και δεν υπάρχουν απεριόριστοι τρόποι αντιμετώπισης. Eν τούτοις η παρούσα έρευνα δίνει την ευκαιρία να ξεκαθαριστούν οι προτεραιότητες από τους αρμόδιους φορείς που είναι υπεύθυνoi για αυτό το ζήτημα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν 161 ενεργά ηφαίστεια και έχουν βιώσει 120 ηφαιστειακές εκρήξεις από το 1980».

Οι υψηλότερες προτεραιότητες για τους γεωλόγους, όπως ο Angie Diefenbach είναι τα 18 πιο επικίνδυνα ηφαίστεια που κατατάσσονται ως τις πιο σημαντικές απειλές για τη χώρα. Η λίστα με τα κορυφαία και πιο επικίνδυνα ηφαίστεια περιλαμβάνει, το περίφημο ηφαίστειο Κιλαουέα, το οποίο βρίσκεται στη Χαβάη και συνεχώς εκρήγνυται στην ανατολική ζώνη του από το 1983, και το Όρος της Αγίας Ελένης, το οποίο ξέσπασε το 1980 με δραματικές συνέπειες. Τα κορυφαία 18 περιλαμβάνουν επίσης τις λιγότερο γνωστές κορυφές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των πέντε πού βρίσκονται στην Αλάσκα.

Πέρα από τα 18 κορυφαία ηφαίστεια που θεωρούνται άμεση απειλή, τα άλλα 143 της λίστας βαθμολογούνται από υψηλής έως πολύ χαμηλής απειλής, καθώς πολλά από τα ενεργά ηφαίστεια βρίσκονται κάπου στη μέση της κατάταξης.

Ένα σημαντικό πράγμα πράγμα ου πρέπει να καταλάβει ο κόσμος αναφορικά με αυτήν την λίστα που δημοσίευσαν οι ερευνητές και ταξινομούν τα ηφαίστεια ανάλογα με την επικινδυνότητα τους, είναι ότι κανένα από αυτά τα ηφαίστεια δεν κινδυνεύει να εκραγεί οποιαδήποτε στιγμή, πόσο μάλλον σύντομα, ωστόσο δεν αποκλείεται τίποτα, αφού η φύση αποφασίζει.

Ο Angie Diefenbach επισήμανε: «Αυτή η κατάταξη απειλών δεν αποτελεί ένδειξη για το ποια ηφαίστειο θα εκραγούν το επόμενο διάστημα. Η κατάταξη είναι ένας δείκτης της πιθανής σοβαρότητας των επιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν από μελλοντικές εκρήξεις σε οποιοδήποτε δεδομένο ηφαίστειο».

Αυτό που καθιστά απειλητικό ένα ηφαίστειο είναι ένας αρκετά απλός συνδυασμός παραγόντων, εξηγεί ο Diefenbach. Οι ηφαιστειολόγοι κατατάσσουν τις ηφαιστειακές απειλές, υπολογίζοντας τις συνέπειες που θα προέκυπταν από την έκρηξη από το εκάστοτε ηφαίστειο, τις ζημιές της λάβας και την πιθανότατα να εκραγεί σχετικά σύντομα, όπως το εκείνο του Όρους Αγίας Ελένης. Στη συνέχεια, εκτιμούν ποσά ακίνητα ή κρίσιμη υποδομή βρίσκονται στη δυνητική επικίνδυνη ζώνη, και έπειτα βγαίνει η κατάταξη. Γι ‘αυτό το όρος Rainier, που βρίσκεται μόλις 59 μίλια μακριά από το Σιάτλ, θεωρείται μια πολύ μεγάλη απειλή .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας