Οι καταναλωτές θέλουν έξυπνα σπίτια με δυνατότητα AI, αλλά όχι έξυπνους χώρους εργασίας

Οι καταναλωτές θέλουν έξυπνα σπίτια με δυνατότητα AI, αλλά όχι έξυπνους χώρους εργασίας

Οι καταναλωτές θέλουν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) στα σπίτια τους, αλλά όχι στο γραφείο, σύμφωνα με νέα έκθεση της O’Reilly. Η έκθεση, που βασίζεται σε δημοσκόπηση περισσότερων από 2.000 καταναλωτών, ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι με την τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο των έξυπνων σπιτιών, των συστημάτων ασφαλείας, των ταξιδιωτικών προτάσεων μέσα από διάφορες πλατφόρμες και των εικονικών βοηθών. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τεχνητή νοημοσύνη στο γραφείο, ορισμένοι εξακολουθούν να φοβούνται τις απώλειες θέσεων εργασίας, αφού ενδεχομένως να αντικατασταθούν από έξυπνα συστήματα που θα είναι πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά σε σύγκριση με τους ανθρώπους στα εργασιακά καθήκοντα.

Για αυτόν τον λόγο, η O’Reilly υποστηρίζει, εάν οι δημιουργοί AI επιθυμούν να δουν τις λύσεις τους να στεριώνουν στο χώρο εργασίας, θα πρέπει να επικεντρωθούν στους καταναλωτές και τα οφέλη που θα προκύψουν πρώτα εκτός εργασιακού τομέα, και μετέπειτα να τα φέρουν μέσα στα γραφεία, ούτως ώστε να καμφθεί αμέσως η οποιαδήποτε αμφιβολία τα περιτριγυρίζει από τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που θα τα χρησιμοποιούν.

Ενώ ο αυτοματισμός θεωρείται η πιο χρήσιμη λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης σε επαγγελματικό πλαίσιο, ωστόσο μόνο το 22% των ερωτηθέντων επιθυμεί να το δει μέσα στη δουλειά του, ενώ μόλις 11% θα το χρησιμοποιούσε για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων.

Οι ερωτηθέντες σε αυτήν την έρευνα ανέφεραν πως είναι εξοικειωμένοι με τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για παράδειγμα στην κατηγοριοποίηση email, το διαδικτυακό μάρκετινγκ και το λογισμικό διαχείρισης ομάδων. Στο μέλλον, οι άνθρωποι είναι επίσης πρόθυμοι να δουν το AI να τους βοηθά στην ανίχνευση απάτης, καθώς και στα αυτόνομα οχήματα, χωρίς οδηγό.

«Οι αντιλήψεις των καταναλωτών για την τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη λαϊκή κουλτούρα που επικρατεί μέσα στην εκάστοτε κοινωνία, τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας που παρακολουθούν και τους εικονικούς βοηθούς που χρησιμοποιούν καθημερινά μέσα από τις έξυπνες συσκευές τους» δήλωσε η Rachel Roumeliotis, Αντιπρόεδρος στο τμήμα Data and AI στην O’Reilly.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων αναγνωρίζει την επιτυχία που έχει επέλθει μέσω της έξυπνης οικιακής τεχνολογίας, ενώ μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών παρακολουθούν στενά την ανάπτυξη που γνωρίζουν τα αυτόνομα οχήματα, προφανώς γιατί φαντάζει ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Εν τούτοις, εναπόκειται σε αυτούς τους τομείς αν θα επωφεληθούν από τη διαφημιστική εκστρατεία που διεξάγουν δαπανώντας δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Επιπλέον τα ενδεχόμενα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να προκύψουν στον εργασιακό τομέα είναι συνάρτηση, πως τελικά οι δημιουργοί της τεχνητής νοημοσύνης θα πείσουν το μέσο εργαζόμενο να το αποδεχτεί στο γραφείο του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας